Čas branja: 2 min
01.04.2015  19:56
Netransparentni posli s svetovalci in bogate kadrovske pogodbe

Obveščaj me o novih člankih:  

Predsedniku upravnega odbora DUTB Larsu Nybergu so se v ekipi neizvršnih direktorjev pridružili Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. Vlada je 'nadzornike' t.i. slabe banke zamenjala po številnih pozivih in po dejstvih o njenem poslovanju, ki sta jih razkrili protikorupcijska komisija in računsko sodišče.

Kaj pa izvršni direktorji, ki jim Računsko sodišče prav tako očita kar nekaj nepravilnosti? "Nismo si mogli privoščiti, da bi v celoti zamenjali ekipo, ker bi to prehudo motilo proces," je za Planet TV dejal.

"Nikamor še ne grem," je na vprašanje, ali namerava odstopiti z vrha DUTB, za Planet TV dejal izvršni direktor Torbjorn Mansson. Kdaj pa bi odšel? "Ko me bodo ljudje začeli imeti radi, bo verjetno čas, da grem," je v smehu dejal Šved.

Kaj je v ovadbi

Na televiziji so sicer pridobili kazensko ovadbo, ki jo je zaradi sumljivih potez na DUTB podalo računsko sodišče (vodi ga Tomaž Vesel). V njej je navedenih kar nekaj nepravilnosti, ki jih je računsko sodišče že razkrilo v poročilu, javnosti predstavljenem pred mesecem dni. Več na [www.finance.si] .

Med drugim se očitki po poročanju Planet TV nanašajo na hkratno zaposlitev Manssona na DUTB in na položaju partnerja v družbi Quartz (to smo razkrili na Financah, preberite na [www.finance.si] ). Pri tem naj ne bi bilo dokazov, da se je Mansson izločil iz odločanja o svetovalcih na DUTB.

V ovadbi so med drugim zaslužki projektnega menedžerja Janneja Harjunpääja, ki je za 32 ur dela pet mesecev prejemal po 20 tisoč evrov bruto na mesec (skupno dobrih 100 tisočakov). Harjunpää tega ni želel komentirati, novinarji Planet TV je dejal, naj se obrne na medijsko prestavnico DUTB.

Računsko sodišče je med drugim v ovadbi izpostavilo tudi nepravilnosti pri naročanju zunanjih svetovalnih storitev - Planet TV navaja primera študij podjetij Quartz+Co. iz Švedske in Zolfo Cooper iz Velike Britanije. Obe podjetji naj bi bili izbrani brez javnega razpisa, brez zbiranja ponudb, celo naslovnici študij naj bi si bili precej podobni. DUTB jih sicer Planet TV ni želela razkriti, vsebine študij ni želel komentirati niti sekretar Metod Dragonja, je pa šef KPK Boris Štefanec potrdil, da sta si študiji vizualno podobni.

Nesreča, ki nas veliko stane

In kaj o razmerah na DUTB danes pravi nekdanji finančni ministre Janez Šušteršič? "Očitno pri izbiri direktorjev nismo, oziroma neizvršni direktorji niso imeli najbolj srečne roke, predvsem pa stvari niso nadzirali."

O ideji je sicer dejal: "Iskali smo ljudi, ki jim Janez Zemljarič, Drago Isajlović in Borut Jamnik, ne pomenijo nič."Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kaj bo na DUTB poslej drugače? Bo slaba banka res boljša? 5

Slaba banka (DUTB) ima od včeraj tri nove neizvršne direktorje. Domače, koalicijsko usklajene. Predsednik ostaja Šved Lars Nyberg....

FINANCE
Članki
Članki Bo DUTB po političnih zamenjavah res boljša? 5

Če se bo koaliciji vendarle uspelo dogovoriti o imenih za nove neizvršne direktorje DUTB, bodo trije od štirih starih danes zamenjani.

FINANCE
Članki
Članki Kaj računsko sodišče očita DUTB 3

»Vlada in ministrstvo za finance pri vzpostavitvi pogojev za delovanje DUTB in pri odločanju o prenosu tveganih postavk bank nista...

FINANCE
Članki
Članki DUTB zavrnila vmesne ugotovitve Računskega sodišča

Vodstvo DUTB trdi, da je glede najemanja zunanjih storitev ravnala pravilno, gospodarno in učinkovito.

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo odgovarjal za nepravilnosti v DUTB? 3

Kaj se je v slabi banki spremenilo po poročilu računskega sodišča? Le nižje plače in več Slovencev je v tej

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

PRO
Članki
Članki Pravi porsche za 21. stoletje

Izjemno hiter, vznemirljiv, natančen, vozniško odličen in inovativen. Taycan je pravi porsche in je porsche nove dobe, trajnostno...