Čas branja: 3 min
01.04.2015  12:19

Obveščaj me o novih člankih:  

Preberite tudi:
  1. Odziv Metke Tekavčič

V Financah smo pripravili članek, koliko so profesorji, ki ob svoji službi na javnih univerzah največ služijo še z avtorskimi honorarji, priznani raziskovalci. Na nesorazmerje so nas opozorili nekateri profesorji sami. Logično bi bilo, da bi bili najbolj priznani tudi najbolje plačani. Seveda pa po drugi strani velja tudi, da tisti, ki služijo s svetovanji, nimajo prav veliko časa za raziskovanje.

Po tem, ko smo preverili javno dostopne podatke, smo na ljubljansko ekonomsko fakulteto v torek, 31. marca 2015 - ob 15.50 -, poslali vprašanja, kako je mogoče, da imajo nekateri profesorji tako malo točk v bazi SICRIS, to je informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti. Na vprašanje nismo dobili odgovora, so nam pa z EF sporočili, da bodo odgovorili v zakonskem roku - to je v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki.

Seveda ta rok iz zakona o medijih omejuje pravico javnosti do hitre, celovite in resnične obveščenosti, naravnost smešen pa je v digitalni dobi. Zato kodeks novinarjev določa, da je treba pred objavo članka vprašati, torej poskusiti pridobiti odziv. Kdaj odgovorijo, ali odgovorijo, kako odgovorijo oziroma se odzovejo, pa je odločitev ustanov, podjetij in posameznikov. Hitrost, način in vsebina odziva ne kažejo le na dojemanje pomena odgovornosti in pravilne obveščenosti javnosti, temveč neredko na stanje duha , razumevanje medijev in nenazadnje demokracije. Neredko je to skrb zbujajoče prav pri javnih ustanovah in državih organih. Ker je za javnost pomembno in ker je prav, da javnost ve, kakšno je stanje duha na Ekonomski fakutleti Univerze v Ljubljani, torej pri slovenskih profesorjih in inteligenci, objavljamo pismo dekanje Metke Tekavčič direktorju in glavnemu uredniku Financ Petru Franklu.

Pri tehtanju, ali zaščititi lasten poslovni interes, ki bi, kot je razvino iz pisma dekanje Metke Tekavčič, utegnil biti ogrožen, poslovni interes enega od partnerjev ali pa javnost seznaniti s stanjem duha dekanje Ekonomske fakultete in Univerze v Ljubljani, smo se odločili, da je prav, da javnost izve, kako razmišljajo ljudje, ki jih plačuje. Kot boste videli, pismo Metke Tekavčič, dekanje EF v Ljubljani, ni poslovna korespondenca, temveč poskus pritiska na medije. Po našem mnenju ravnanje EF kaže na stanje duha, ki je daleč od libertarnega, in lahko pomeni tveganje za družbo.

From: Metka Tekavčič [mailto:metka.tekavcic@ef.uni-lj.si]

Sent: Wednesday, April 01, 2015 8:44 AM

To: Peter Frankl

Cc: Rok Pikon; janez.prasnikar@ef.uni-lj.si; Dušica Vehovar Zajc; Vesna Žabkar; polona.domadenik@ef.uni-lj.si; Tadeja Žabkar; Nataša Mulec

Subject: BAZA SICRIS

Spoštovani urednik, včeraj smo s Financ dobili vprašanje v zvezi z bazo SICRIS, ki ga je postavil vaš sodelavec Rok Pikon. Vprašanje smo dobili popoldne in odgovorili, da vam bomo odgovor posredovali v zakonskem roku. Že iz vprašanja smo namreč videli, da tisti, ki ga postavlja, ne razume, kako je urejeno točkovanje v bazi SICRIS in čemu je namenjeno. Zato smo sklenili, da vam bomo pripravili odgovor, ki le-to pojasnjuje, poznano pa je vsem, ki delujemo v raziskovalni sferi. Danes Finance objavljajo članek, ki kaže prav na nepoznavanje in nerazumevanje, za katerega smo predpostavljali, da je razlog vprašanju, saj točke v bazi SICRIS povezuje s honorarji v zadnjih 12 letih.. Odgovor vam bomo danes vseeno pripravili, ker je del našega poslanstva tudi to, da skrbimo za verodostojnost raznih analiz in interpretacijo njihovih rezultatov. Naj za začetek vam in vašemu cenjenemu sodelavcu pojasnimo zgolj dvoje: točkovanje v bazi SICRIS se ne nanaša na celotno obdobje posameznikovega ustvarjanja, ampak gre za drseče vsote zadnjih let. Poročanje o tržnih sredstvih je prepuščeno posamezniku - če o njih ne želi poročati, ne poroča. Za tiste, ki se ne prijavljajo ali ne želijo prijavljati na razpise za pridobivanje denarja iz javnih sredstev, zato to poročanje ni predmet osrednjega zanimanja. Baza SICRIS je relevantna pri kandidiranju za javni denar.

Zelo mi je žal, da ste v časopisu Finance kot našem poslovnemu partnerju še enkrat zelo neprofesionalno poročali o temi, ki jo vaš novinar očitno ne obvlada, hkrati pa ni bil pripravljen o njej zbrati relevantnih informacij. Naša predstavnica za stike z javnostmi mi je vprašanje gospoda Pikona posredovala ravno med včerajšnjo sejo Senata UL. Ko sem nekaterim kolegom pokazala, kaj smo dobili s Financ, so se zgolj čudili, do kod gre lahko želja po ustvarjanju občutka ekscesnih situacij ob skromnem poznavanju tem, ki se jih posamezniki lotevajo zelo samozavestno. Kolegom sem rekla, da bomo za Finance pripravili celovit pojasnjevalni odgovor, da pa predpostavljam, da postavljalca vprašanj ta niti ne zanima in da bo jutri (torej danes) tako ali tako napisal, kar se je namenil. Tako se je tudi zgodilo.

Prijazen pozdrav, Metka Tekavčič

Tekavcic-vizitka.1427883276.pngPreberite tudi:

01.06.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

FINANCE
Članki
Članki Živeti s spominom na Auschwitz 4

Kar zadeva drugo svetovno vojno, se bomo spravili, ko bodo medvojni in povojni revolucionarni poboji, državljanska vojna in kolaboracija...

PRO
Članki
Članki Zakaj je pravi čas, da postanete aktivni trgovalec

Vse več se govori o naslednji krizi in to na finančne trge vnaša nihajnost, ki pa je odlična priložnost za aktivne trgovalce....