Občine povprečnemu Slovencu nakopičile že 437 evrov dolga

Čas branja: 1 min
28.03.2015  09:45
Skupna zadolženost je konec lanskega leta znašala 899,1 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot leto pred tem
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Skupna zadolženost slovenskih občin se iz leta v leto povečuje. Konec leta 2014 je skupni dolg 211 občin znašal 899,1 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Ob dobrih dveh milijonih prebivalcev to pomeni 437 evrov na vsakega, je razvidno iz predhodnih podatkov finančnega ministrstva.

Izraženo v deležu BDP se skupna zadolženost občin že več let povečuje. Potem ko je bila leta 2007 tik pod enim odstotkom BDP, se je do konca leta 2014 povzpela na 2,4 odstotka BDP.

Dolg.1427532288.jpg.w.960px.jpg

Ljubljanski dolg 202 milijona evrov

Najbolj zadolžena je po teh podatkih občina Ljubljana, in sicer je njen dolg konec lanskega decembra znašal 202 milijona evrov. S po 56 milijoni evrov dolga sledita občini Maribor in Koper.

Gornji Petrovci z ogromnim dolgom in blokado

Drugačna pa je slika, če primerjamo zadolženost občin glede na število njihovih prebivalcev. Tu vodi občina Gornji Petrovci, kjer je vsak izmed 2184 občanov v povprečju zadolžen kar za 1753 evrov, vsi skupaj pa za 3,8 milijona evrov. Občina ima že več let blokiran transakcijski račun in velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti.

Transakcijski račun ima po podatkih Ajpesa blokiran tudi občina Šalovci z nekaj več kot 1500 prebivalci. Njen dolg je konec lanskega decembra znašal 1,4 milijona evrov.

Po višini dolga na prebivalca občini Gornji Petrovci sledi ena najmanjših slovenskih občin Kostel. V povprečju je vsak od njenih 666 prebivalcev zadolžen za 1300 evrov. Po več kot 1000 evrov dolga na prebivalca imajo še občine Komenda, Litija in Solčava.

Ivančna Gorica največja občina brez dolga

Poleg novoustanovljene občine Ankaran, ki ji za leto 2014 še ni bilo treba predložiti podatkov, ob koncu lanskega decembra ni imelo nobene obveznosti iz zadolžitev le 15 občin. Gre večinoma za manjše občine z nekaj tisoč prebivalci, največja med njimi je Ivančna Gorica, kjer živi 16.000 ljudi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki SDH lani z 8,4 odstotka višjimi prihodki od dividend 1

Holding je leta 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička

FINANCE
Članki
Članki Dars s podražitvami do višjega dobička

S 15-odstotno podražitvijo vinjet do 12 odstotkov višjih prihodkov

FINANCE
Članki
Članki Nikoli ne boste zaslužili toliko kot ta konj

Šele po umiku iz športa je začel služiti resen denar

FINANCE
Članki
Članki Proračun 2015: Četrtino več za pisarniški material 1

V parlamentu je rebalans letošnjega proračuna, s katerim se primanjkljaj s prej načrtovanih 860 milijonov evrov povečuje na 1,385...

FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Laško v prvem četrtletju spet bolje

Izboljšali so se vsi ključni kazalniki poslovanja

FINANCE
Članki
Članki Kako je občina Tržič poslovala z Luknjo in zakaj ne posluje več

Tržiško podjetje Luknja, d. o. o., je za občino Tržič v preteklosti popravljalo strehe, županu Tržiča Borutu Sajovicu pa je pokrilo...

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih šestih letih + brezplačni vodnik

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca prejšnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15 odstotkov.