NSi in SDS napovedujeta interpelacijo za Janka Vebra

Čas branja: 1 min
27.03.2015  12:57
Vložili jo bodo, če ministra za obrambo ne razreši premier Cerar. Kaj mu očitajo?
NSi in SDS napovedujeta interpelacijo za Janka Vebra

Obveščaj me o novih člankih:  

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko sta napovedala, da bodo poslanci, če obrambni minister Janko Veber do ponedeljka do 12. ure ne bo odstopil ali ga premier Miro Cerar ne bo razrešil, vložili interpelacijo.

Spomnimo, da je razlog za interpelacijo preiskava državnozborske komisije za nadzor varnostnoobveščevalnih služb pod vodstvom Mateja Tonina, ki je razkrila, da je obrambni minister Janko Veber vojaški obveščevalni službi naročil analizo posledic v primeru prodaje Telekoma. Veber sam je večkrat poudaril, da ne vidi razloga za odstop, ta teden pa je poročal tudi premierju Cerarju. Ta naj bi svojo odločitev sporočil v ponedeljek dopoldne na koalicijskem vrhu.

veber-janko18-ih.1426761690.jpg.n.960px.jpg

Poslanci opozicije ministru za obrambo po naših neuradnih informacijah očitajo politično zlorabo OVS za osebne in strankarske namene in zavajanje parlamentarne komisije. Avtorji interpelacije naj bi po naših neuradnih informacijah ministru očitali tudi kršitev zakonodaje ter sum klientelizma.

Z dejanji naj bi kršil:

  • 32. člen zakona o obrambi (podatke o prodaji Telekoma Slovenije naj bi zbiral za zasebne oziroma strankarske namene);
  • 32. člen zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb (nadzorni komisiji, ki jo je vodil Matej Tonin, naj bi prikrival gradiva OVS);
  • 6. in 13. člen zakona o tajnih podatkih (na OVS naj bi neustrezno ravnali z gradivi);

Vse o Vebergate

O aferi Vebergate oziroma o tem, kako je minister Veber vojaškim obveščevalcem naročil analizo posledic menjave lastništva Telekoma, smo pisali na [www.finance.si] , kaj so v poročilu ugotovili obveščevalci, pa preberite na [www.finance.si] .

Poročilo je sicer precej nenavadno za zaupni dokument. Kaj vse ne "štima", smo pisali v članku Bo Veber toliko časa pretepal kable, da bodo ti vse priznali?.

Preberite pa tudi komentar Simone Toplak: Cerar & Co., bordela ne bi smeli voditi!.FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci

FINANCE
Prehod meje s Hrvaško bi moral zdaj teči gladko: vstop prijavite na entercroatia.mup.hr

Obljubljeno aktualno poročilo z meje: trajalo je pet sekund, hrvaški policisti osebnih niso niti poskenirali, samo pokimali “dobro je”