Afera Swisleaks: Je Vojko Rovere milijon na švicarskem računu prijavil davkariji?

Čas branja: 1 min
26.03.2015  19:58
Nekdanji šef Telemacha naj bi na račun pri ženevski podružnici HSBC prejemal dividende

Obveščaj me o novih člankih:  
Telemach dodaj
Vojko Rovere dodaj
HSBC dodaj
Planet TV dodaj
Liberty Global dodaj

Nekdanji direktor Telemacha Vojko Rovere je imel med letoma 2005 in 2007 na računu švicarske banke HSBC - imetniki so bili razkriti v okviru afere Swissleaks - dober milijon evrov prilivov, je poročala Planet TV.

Račun je odprl leta 2005, kmalu po tem, ko je bil Telemach, katerega je vodil, prodan ameriški skupini Liberty Global. Rovere je za Planet TV zatrdil, da naj bi lastniki zahtevali, da odpre račun v Švici, kamor so mu nato izplačevali dividende.

"Taka je praksa investitorjev. Vir prilivov so izplačila udeležbe pri dobičku," je dejal Rovere, ki od lanskega oktobra predseduje telekomunikacijski družbi Baltcom in prebiva v glavnem mestu Latvije.

id-rovere-vojko4-us-1.20150326195747.jpg.c.960px.jpg

Je prijavil davkariji?

Na vprašanje, ali je prilive na računu v Švici prijavil davkariji, je Rovere odgovoril."Vse davke imam vzorno poravnane. Davki so bili odvedeni že iz Švice," je dejal za Planet TV.

Novinarji televizije pa so ob tem poročali, da leta 2005 računa v Švici davkariji ni prijavil noben Slovenec. Prve prijavi so na davčni upravi (danes Furs) prejeli leta 2007, a tudi tu naj ne bi bilo fizičnih oseb.

Rovere je sicer že pred časom hišo v Sloveniji prepisal na ženo, lani pa je pridobil dosmrtno služnostno pravico.

Afera Nuba

Rovere je bil vpleten tudi pri projektu Nuba, projektu izgradnje optičnega omrežja v Srbiji. SPodjetje Nuba v lasti Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča je najelo 20 milijonov evrov pri Factor banki, ki jih niso vrnili. Srbski mediji so hkrati poročali, da je 5,6 milijona evrov pristalo v Ljubljani in v davčnih oazah Ciper in Sejšeli.

Februarja letos je postala pravnomočna obtožnica, v kater organi pregona Nubi Invest očitajo domnevno podkupovanje ministra vladajoče Demokratske stranke Oliverja Dulića.

"Bil sem svetovalec na projektu, a smo se kmalu razšli," je svojo vlogo za Planet Tv pojasnil Rovere. Ta je sicer tudi predsednik uprave Livarja iz Ivančne Gorice.

Kam je izginilo 3,2 milijona evrov iz Luke Koper?

Včeraj smo poročali, da sta med imetniki tajnih računov v švicarski podružnici britanske banke HSBC, tudi Slovenca Janko Gobbo in Igor Reščič.

Gobbo, nekdanji prokurist družbe Sintesi Pen, je imel med letoma 2006 in 2007 na računu najvišji znesek v višini 1,1 milijona evrov, nekdanji direktor Sintesi Pena Reščič pa 81 tisoč evrov. Sintesi Pen je sicer leta 2007 sklenil trimilijonski posel z Luko Koper, ki jo je takrat vodil Robert Časar.

Več na [live.finance.si] .Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Mož, ki je zatresel bančno velikanko 1

Zgodba o nekdanjem informatiku v HSBC Hervéju Falcianiju, ki razkriva, kako so v banki nekaterim bankam pomagali pri utaji davkov, se bere...

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Mejra Festić: Če ne bo sodnega epiloga, bo BS vedno capljala za tistimi, ki delajo nepravilno 5

Ko se podjetja prezadolžijo in se ne ukvarjajo več z osnovno dejavnostjo, pride do podcenjevanja tveganj, poudarja viceguvernerka BS

PRO
Članki
Članki (13. Agrobiznisov posvet) Kako zgraditi blagovno znamko v kmetijstvu?

Kmetje in drugi ponudniki lokalne hrane vse bolj ugotavljajo, da morajo toliko časa, kot ga porabijo za pridelavo, vložiti tudi v...