Čas branja: 3 min
15.04.2015  09:10

Obveščaj me o novih člankih:  
Ben Thatcher dodaj
Mike Kerr dodaj
Jack White dodaj
Queens dodaj
Monster dodaj

Royal Blood

royal-blood-xx.1426795674.jpg.o.600px.jpg

Royal Blood, dvojec iz Brightona, so največja imena glasbene scene opisala s presežki - kot prihodnost rockovske glasbe, rešitelja žanra, vizionarska inovatorja. Čeprav skupino sestavljata le bobnar in basist oziroma vokalist, tako v živo kot na plošči zvenita kot polnokrvni bend. Če še niste pretočili plošče, ki se je lani znašla na letnih lestvicah tako rekoč vseh pomembnih medijev in na Otoku postala najhitreje prodajani debitantski album zadnjih treh let, je zdaj skrajni čas. Že ob prvem poslušanju vam bo jasno, kaj sta Ben Thatcher in Mike Kerr poslušala med ustvarjalnim procesom: Jacka Whita in vse njegove bende, Queens of the Stone Age, The Black Keys, Muse, Led Zeppelin in še koga iz rockerske zakladnice. Zvenita znano, ampak hkrati zelo sveže, obsežna in nenavadna uporaba učinkov za bas na trenutke deluje kot napad krvoločne zveri, na trenutke pa kot subtilna melodija. Za tiste, ki niste privrženci poslušanja celotne plošče, med obvezno gradivo sodijo vsaj skladbe Figure It Out, Little Monster in Come On Over. Če ju imate možnost kje videti v živo (trenutno sta na evropski turneji), je zdaj pravi čas, saj v živo izžarevata mladostniško energijo, prepleteno z neprekosljivo samozavestjo, kakršno glasbeniki pozneje v karieri težko obdržijo.

2Cellos: Celloverse

celloverse-xx.1426795673.jpg.o.600px.jpg

Tretja plošča slovensko-hrvaškega dua, ki je izšla letos, spet prinaša nabor priredb vsem znanih uspešnic, med drugim Thunderstruck (AC/DC), Live and Let Die (Paul McCartney), I Will Wait (Mumford & Sons), Wake Me Up (Aviici), The Trooper (Iron Maiden), They Don't Care About Us (Michael Jackson), na plošči pa gostuje tudi kitajski pianist Lang Lang. Album je poseben tudi, ker sta se Stjepan Hauser in Luka Šulić tokrat prvič predstavila z avtorskim materialom.

Muff

muff-xx.1426795675.jpg.o.600px.jpg

Čeprav ste si ob poslušanju radia verjetno že prej prepevali kakšen njihov hit, je širša javnost šele na lanski Emi povezala globok glas pevke Senidah z njenim obrazom in preostalimi člani skupine. V superfinalu jih je sicer premagala Tinkara Kovač, a so kljub temu z Emo in skladbo Let Me Be Myself pridobili veliko pozornosti, sledil je še nastop na viktorjih z balado Uspavanka, konec leta pa še prvenec, ki ga odlikujejo nalezljive uspešnice in kakovostna pop produkcija, kakršne manjka na slovenski glasbeni sceni.

Kapital v 21. stoletju: Thomas Piketty

capital-xx.1426795669.jpg.o.600px.jpg

Kapital v 21. stoletju je svetovna prodajna uspešnica francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja, ki je spremenila ekonomski diskurz ter sprožila razpravo o socialni, ekonomski in politični nestabilnosti kapitalizma. Piketty, profesor ekonomije na Ekonomski fakulteti v Parizu (École d'économie de Paris), je z analizo dohodkovne in premoženjske neenakosti v tržnem gospodarstvu novega tisočletja prišel do podobnih spoznanj kot Karl Marx dobrih 170 let pred njim. Njuno rast poganja kapitalizem sam, glavni argument knjige pa je, da se vračamo v 19. stoletje - in kapitalizem nas bo pripeljal do vladajoče ekonomije družinskih podjetij oziroma »dednega kapitalizma«. Avtor ne zahteva socialistične revolucije v imenu nove demokracije, temveč predlaga številne ekonomsko-politične spremembe za odpravo ekstremne neenakosti. Kapital v 21. stoletju, cena je 27 evrov, je izdala založba Mladinska knjiga.

Prehrana 21. stoletja za moške: Lejla Kažinić Kreho

prehrana-xx.1426795671.jpg.o.600px.jpg

Med najbolj priljubljenimi knjigami založbe Modrijan je Prehrana 21. stoletja za moške, priročnik hrvaške prehranske strokovnjakinje Lejle Kažinić Kreho, ki jo je v slovenščino prevedla Stanka Rendla. Knjiga je nadaljevanje avtoričine uspešnice Prehrana 21. stoletja za ženske, ki ima več oboževalk tudi v Sloveniji. Nutricionistko je zanimalo, kako bi se moral prehranjevati moški, zato ga v knjigi popelje skozi njegova življenjska obdobja - od najstniških pa vse do zlatih zrelih let, se posveti prehrani aktivnega športnika ali rekreativca, svetuje, kakšna naj bo prehrana pri preventivi ali zdravljenju najpogostejših bolezni, ki pestijo sodobne moške, s poglavjem o afrodiziakih za vsak dan pa da še nekaj nasvetov za ohranjanje vitalnosti ter okrepitev spolne sle in plodnosti. V knjigi so zbrani tudi recepti, dovolj preprosti, da jim bodo kos tudi manj vešči moški, a hkrati domišljeni, da bodo izziv tudi kuhinjskim mojstrom. Cena: 35 evrov.

Korán: Mohsen Alhady, Margit P. Alhad

koran-xx.1426795670.jpg.o.600px.jpg

Slovenski prevod Korána je nastal po izvirniku, ki sta se ga lotila Mohsen Alhady in Margit P. Alhad, da bi bralcem predstavila ortodoksno islamsko tradicijo, kakršno razumejo in priznavajo muslimani po vsem svetu. Po njunem mnenju islamski skrajneži, ki izhodišče za svoje delovanje iščejo v Koránu, zlorabljajo knjigo in izkrivljajo podobo islama. Korán (al-Qur'an, recitiranje, branje) je temelj najmlajše svetovne vere, ki zaobjema 114 tematsko raznolikih poglavij o bogu, človeku, svetu, življenju in smrti, o dobrem in zlem, stvarjenju in končnosti stvari. Neposreden prevod je v založbi Beletrina nastajal več kot deset let, saj gre za zahtevno delo, ki je sprožilo tudi marsikatero polemiko. Prevajalca sta arabske besede, besedne zveze in raznovrstne pomene v Koránu sproti preverjala z Mohámedovimi hadisi in z različnimi tafsirji priznanih islamskih verskih učenjakov. Tako sta denimo namesto ustaljene različice lastnega imena Alah zapisala Allah, da bi se pomensko, glasovno in pisno približala arabskemu izvirniku. (Beletrina, 68 evrov)

Izbor knjig in cd-jev je bil objavljen v marčni številki časopisa za (pre)drzne moške ONNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ko delate pravo stvar, običajno razočarate ljudi

Kako Guy Spier, nekonvencionalni vlagatelj, ki se zgleduje po Warrenu Buffettu, vidi trge, kapitalizem in osebni uspeh.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...