Prioritete organov pregona: milijardna bančna luknja ali sum nepremoženjske koristi?

Čas branja: 3 min
11.03.2015  09:53  Dopolnjeno: 11.03.2015 15:41
Kriminalisti so zaradi samoimenovanja za komisarko EU obiskali Alenko Bratušek, ta je hišno preiskavo označila za nepotrebno

Obveščaj me o novih člankih:  

Kriminalisti so danes opravili preiskavo pri predsednici ZaAB Alenki Bratušek. Že zjutraj so preiskali njen dom v Kranju, nato pa še sedež stranke in njihove prostore v državnem zboru.

Iskali so dokaze o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pridobitve nepremoženjske koristi pri samoimenovanju Bratuškove za kandidatko za evropsko komisarko, je potrdil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. Kot so pojasnili na policiji, so preiskave potekale na petih lokacijah, nikomur pa niso odvzeli prostosti.

Kaj je prioritetno?

Policija in tožilstvo torej preiskujeta sum kaznivega dejanja pridobitve nepremoženjske koristi. Ali ima tak primer lahko prednost pred, denimo, preiskavo bančne luknje?

"Preiskave v bankah so največja prioriteta, ti primeri se obravnavajo prednostno. Že v preteklosti pa je NPU obravnaval tudi sume kaznivih dejanj oseb na pomembnih funkcijah, tako da ne gre za nič neobičajnega. Ne gre za razmejevanje z vidika prioritet."

NPU ima vendarle omejene kadrovske resurse, kdo in na podlagi česa odloči, s čim se bodo ukvarjali? "Banke, sumi kaznivih dejanj javnih funkcionarjev, korupcijska dejanja so prioritete. Znotraj NPU se seveda na osnovi sredstev, kadrov in prejetih prijav odločajo, katere obravnavati prioriteteno, a vse prej naštete so same po sebi prioriteta," je odgovoril Menegalija.

In nadaljeval: "Kaznivo dejanje na podlagi prijave, tu ni presoje, da primera ne bi preiskovali. Če so podani razlogi za sum in izhajajo iz prijave, gre zadeva na specializirano tožilstvo in postopka ni moč ustaviti. V tem primeru je pritrdilo tudi okrožno sodišče z izdajo odredb, torej je določena stopnja utemeljenih razlogov za sum zaenkrat podana."

Kot je poročal Večer, je odredbe za hišne preiskave izdal preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga, preiskavo pa usmerja tožilka Bojana Podgorelec s specializiranega tožilstva.

Kdo je ovadil Bratuškovo?

Menegalija je danes dejal, da je preiskava stekla na podlagi pisne prijave znane fizične osebe.

Portal Siol.net poroča, da naj bi po nekaterih informacijah Bratuškovo ovadila novogoriška odvetnica Ana Jug, ki je članica skupine Kazenska ovadba. Jugova je dejala, da ovadbe ni podala. Potrdila pa je, da je skupina organom pregona naznanila več sumov kaznivih dejanj.

bratusek-alenka-dz-1-jmak.1426067664.JPG.n.600px.jpg
Alenka Bratušek je po hišni preiskavi v Kranju dopoldan prišla v DZ. Foto: Jure Makovec

Komentar Bratuškove: Popolnoma nepotrebna preiskava

Bratuškovo je današnjo hišno preiskavo označila za "popolnoma nepotrebno". Povezana je bila s komisarsko zgodbo, v zvezi s katero pa ima vso dokumentacijo že nekaj časa KPK, je v DZ pojasnila Bratuškova.

Kot je po opravljeni preiskavi v prostorih DZ pojasnila Bratuškova, je bila nekaj minut čez šesto uro neprijetno presenečena, saj so jo na domu obiskali policisti. Po njenih besedah ji očitajo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pridobitve nepremoženjske koristi.

A Bratuškova pojasnjuje, da je komisarska funkcija politična funkcija. Če gre ob tej politični funkciji za pridobitev nepremoženjske koristi, se bomo morali o tem vprašati še ob kateri funkciji, meni.

Kot se sicer zdi Bratuškovi, tudi kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Doma, kjer je bila preiskava končana v manj kot eni uri, so ji zasegli USB-ključke, na katerih ima shranjene fotografije iz časov, ko je bila predsednica vlade, telefon in možev računalnik. V DZ, kjer so bili kriminalisti prav tako okoli eno uro, pa so prav tako želeli zapise njenih dokumentov in elektronskih sporočil, je povedala Bratuškova.

Kriminalisti so ji, kot pravi Bratuškova, tudi povedali, da se je danes z njo ukvarjalo 50 policistov, zagrožena kazen za očitano kaznivo dejanje pa je zaporna kazen do enega leta.

Ob tem je Bratuškova vnovič poudarila, da se za komisarko ni predlagala sama, ampak je to naredila stranka. Sicer pa po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ne bi bilo sporno, tudi če bi se predlagala sama, je pojasnila.

Čeferin: Kaj pa mislijo da bodo našli, Junckerjevo pismo?

Odvetnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin pa je že dopoldne dejal, da "še NPU ne ve", kaj išče pri Bratuškovi. "Kaj pa mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala," je še poudaril.

bratusek-alenka-dz-jmak.1426067676.JPG.w.600px.jpg
Foto: Jure MakovecPreberite tudi:

12.03.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Intervju z bičem božjim islandskih bančnikov

»Preiskovanja kaznivih dejanj v bankah se nihče ni maral lotiti, ker so vsi vedeli, da bo to težko in nepriljubljeno delo.«

FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Ljubljančan, ki meditira z Davidom Lynchem

Gregor Kresal, režiser alpinističnega filma Sfinga, snema nadaljevanje pod mentorstvom kultnega Davida Lyncha v okviru magistrskega...

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.