TOP knjige, ki jih morate prebrati

Čas branja: 2 min
26.02.2015  22:30

Obveščaj me o novih člankih:  

cvetlicarna-v-hisi-cvetja-xx.1424981197.jpg.o.240px.jpg

Lazar Džamić:

Cvetličarna v Hiši cvetja

Italijanski strip Alan Ford je v državah nekdanje Jugoslavije kot fenomen popularne kulture presegel vsa pričakovanja in postal kulten. Zdaj se zdi, kot bi bil ustvarjen naravnost za jugoslovanski trg, kjer prve izdaje stripa segajo v leto 1970. Jugoslavija je bila takrat zmes družbenopolitičnih kontradiktornosti in relativne liberalnosti. Ti dejavniki so ustvarjali vrsto absurdnih situacij, ki so jih bralci prepoznali v (črno)humornih situacijah Alana Forda. Knjiga Cvetličarna v Hiši cvetja izpod peresa strokovnjaka za trženje, novinarja in kolumnista Lazarja Džamića, ki zdaj živi in dela v Londonu, je duhovita, lucidna in poglobljena kulturološka analiza stripa in njegove recepcije v SFRJ. Džamić pokaže, kako sta v Alanu Fordu scenarist Max Bunker (Luciano Secchi) in ilustrator Magnus (Roberto Raviola) karakterno in situacijsko dramaturgijo commedie dell'arte postavila v newyorški milje v obdobju hladne vojne, jo začinila z nadrealistično farso in satirično kritiko skorumpiranega političnega sistema. Ustvarila sta učinkovito mešanico arhetipov, ki lahko vselej ustvarijo razmere za identifikacijo, in jih postavila v sodobno urbano okolje, zaznamovano z oddaljeno grožnjo sovražnikov.

Založba Maska, prevedel Branko Gradišnik, spremna beseda Mitja Velikonja

zablode-postsocializma-xx.1424981200.jpg.o.240px.jpg

Dr. Vesna Vuk Godina:

Zablode postsocializma

Knjiga se ukvarja s socialno- in kulturnoantropološko analizo postsocializma v Sloveniji. Temeljno izhodišče analize je, da je Slovenija v zadnjih 20 letih neindigenizirano uvajala kapitalizem, kar je nujno ustvarilo ne le ekonomske, ampak tudi socialne, politične in druge negativne posledice, ki se kažejo v socialni, politični, moralni in ekonomski krizi. Provokativna analiza Vesne Vuk Godina izhaja iz social­no- in kulturnoantropološkega razumevanja družbenih sprememb in vloge ekonomije v njih.

Slovenska antropologinja Vesna Vuk Godina predava na mariborski filozofski fakulteti in na FDV v Ljubljani ter vodi Center za antropološke raziskave.

Založba Beletrina, zbirka Koda

popolna-akustika-xx.1424981199.jpg.o.240px.jpg

Daria Bigndardi:

Popolna akustika

Violončelist milanske Scale Arne Cange po 16 letih spet sreča Saro Ferrando, edino žensko, ki jo je kdaj ljubil. Ko skupaj preživita noč, se tri mesece pozneje poročita. Po 13 letih zakona pa Sara nekega jutra tik pred božičem odide. V kratkem sporočilu napiše le, da je iz kletke, ki si jo je zgradila sama, preprosto morala uiti in da ne more povedati, kam gre in kdaj se vrne. Arne sklene, da jo poišče, in ugotovi vzrok za njen nenadni odhod. Kmalu spozna, da ženske, v katero je bil brezpogojno zaljubljen in s katero je tako dolgo živel, pravzaprav nikoli ni poznal. S spoznavanjem ženine preteklosti raziskuje tudi svoj donos do nje in sveta ter tako pride tudi do samega sebe.

Daria Bignardi (1961) je italijanska pisateljica, novinarka in televizijska voditeljica. Marca bo predstavila svoj roman v okviru gostovanja v Sloveniji.

Mladinska knjiga, prevedla Anita Jadrič

tirza-xx.1424981199.jpg.o.240px.jpg

Arnon Grunberg:

Tirza

Glavni junak romana Tirza Jörgen Hofmeester se v svojih poznih petdesetih letih spopada s spoznanjem, da mu življenje polzi iz rok. Po izgubi službe in žene, kopnenju prihrankov in odhodu starejše hčere mu je ostala le še mlajša Tirza. Dekle postane središče njegovega sveta in Jörgen ji postaja čedalje bolj predan. Kljub temu Tirza z 18 leti zapusti očeta in odide s fantom v Afriko.

Arnon Grunberg (1971) je eden najpomembnejših sodobnih nizozemskih pisateljev, roman Tirza pa eno njegovih najbolj dovršenih del. Zanj je prejel nagradi libris in zlato pero. Knjiga je prevedena v številne jezike, po njej so posneli tudi film.

Mladinska knjiga, zbirka Roman, prevedla Mateja Seliškar KendaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?