Čas branja: 2 min
25.02.2015  13:50  Dopolnjeno: 28.02.2015 09:54
Cat Caffe Ljubljana je prva kavarna v Sloveniji, kjer so glavni gosti - mačke.

Lastnika lokala, ki se je na Prulah odprl danes, Robert Sankovič in Tina Piskač Sedej, sta navdih za mačjo kavarno dobila na Dunaju, v mačjem lokalu Cafe Neko.

JMP-3114.1424868565.JPG.e.600px.jpg
maine coon

Za kavarno - investicija je vredna blizu 50 tisoč evrov - sta se odločila, da bi bolj eksotične pasme mačk približala ljubiteljem mačk, ki sicer ne morejo imeti domačih ljubljenčkov, med drugim zato, ker je v Ljubljani težko najeti stanovanje, kjer lastniki dopuščajo živali. V Cat Caffeju živi pet mačk: en maček je iz zavetišča, druge mačke pa so čistokrvne - dve sta pasme maine coon, ena je sveta birmanka, ena pa devon rex.

JMP-3208.1424868854.JPG.c.960px.jpg
maček Jonas

Velik izziv za lastnika lokala, ki sprejme 25 gostov, je bila ureditev prostora. Za mora zadostiti higienskim zahtevam: živila morajo biti ločena od prostora, v katerem so mačke. Zaradi tega je točilni pult zastekljen, ker mačke ne smejo v stik s pijačo in hrano. Cat Caffe je sicer povsem prilagojen mačjim potrebam. »Tukaj spijo, jejo, se igrajo in zabavajo. Naredili smo jim stenski poligon in zanje oblazinili veliko pohištva, pa stekleni vetrolov, da ne bi pobegnile, igrala pa so izdelana in postavljena tako, da se lahko mačke, ko želijo mir, umaknejo,« razloži Tina Piskač Sedej.

Navodila za obiskovalce

Ker imajo v mačji kavarni 'glavno besedo' mačke, se od gostov zahtevajo vedenje v skladu z mačjim bontonom. Ob vstopu v kavarno si morajo obiskovalci razkužiti roke, v lokalu pa se morajo držati pravil vljudnega obnašanja v mačji družbi: mačk se ne sme hraniti, saj je človeška hrana zanje neprimerna; ne sme se jih vleči za rep, ušesa ali dlako; med spanjem se jih ne moti, prav tako jih njihovi občudovalci ne smejo sami jemati v naročje, fotografiranje mačk je zaželeno, a brez bliskavice.

V Cat Caffeju živi pet mačk: en maček je iz zavetišča, druge mačke pa so čistokrvne - dve sta pasme maine coon, ena je sveta birmanka, ena pa devon rex. Vse imajo urejena zdravstvena spričevala. V kavarni bodo tudi sodelovali z mačjimi zavetišči, pomagali obiskovalcem pri posvajanju brezdomih mačk in pripravljali predavanja o mačkah s strokovnjaki.

JMP-3322.1424868909.JPG.e.960px.jpg

Naj deset mačjih kavarn na svetu

• KitTea, San Francisco, prva mačja kavarna v ZDA

• Cafe Cats v Tajpeju, prva mačkarna na svetu, ki se je odprla leta 1998

• Curl Up Cafe, Tokio

• Norie Cafe, Seul

• Le Cafe Des Chats, Pariz

• Pee Pees Katzencafe, Berlin

• Cat Cafe Budapest, Budimpešta

• La Gatoteca, Madrid

• Totnes Cats Cafe, Devon

• Cafe Neko, Dunaj

Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

MANAGER
Manager
Manager Slovenski tvegani skladi: pet let, 25 naložb

Avgusta se izteka petletni javno-zasebni program naložb tveganega kapitala. Kakšna je bera?

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...