Prva mačja kavarna v Ljubljani

25.02.2015  13:50  Dopolnjeno: 28.02.2015 09:54
Cat Caffe Ljubljana je prva kavarna v Sloveniji, kjer so glavni gosti - mačke.

Lastnika lokala, ki se je na Prulah odprl danes, Robert Sankovič in Tina Piskač Sedej, sta navdih za mačjo kavarno dobila na Dunaju, v mačjem lokalu Cafe Neko.

JMP-3114.1424868565.JPG.e.600px.jpg
maine coon

Za kavarno - investicija je vredna blizu 50 tisoč evrov - sta se odločila, da bi bolj eksotične pasme mačk približala ljubiteljem mačk, ki sicer ne morejo imeti domačih ljubljenčkov, med drugim zato, ker je v Ljubljani težko najeti stanovanje, kjer lastniki dopuščajo živali. V Cat Caffeju živi pet mačk: en maček je iz zavetišča, druge mačke pa so čistokrvne - dve sta pasme maine coon, ena je sveta birmanka, ena pa devon rex.

JMP-3208.1424868854.JPG.c.960px.jpg
maček Jonas

Velik izziv za lastnika lokala, ki sprejme 25 gostov, je bila ureditev prostora. Za mora zadostiti higienskim zahtevam: živila morajo biti ločena od prostora, v katerem so mačke. Zaradi tega je točilni pult zastekljen, ker mačke ne smejo v stik s pijačo in hrano. Cat Caffe je sicer povsem prilagojen mačjim potrebam. »Tukaj spijo, jejo, se igrajo in zabavajo. Naredili smo jim stenski poligon in zanje oblazinili veliko pohištva, pa stekleni vetrolov, da ne bi pobegnile, igrala pa so izdelana in postavljena tako, da se lahko mačke, ko želijo mir, umaknejo,« razloži Tina Piskač Sedej.

Navodila za obiskovalce

Ker imajo v mačji kavarni 'glavno besedo' mačke, se od gostov zahtevajo vedenje v skladu z mačjim bontonom. Ob vstopu v kavarno si morajo obiskovalci razkužiti roke, v lokalu pa se morajo držati pravil vljudnega obnašanja v mačji družbi: mačk se ne sme hraniti, saj je človeška hrana zanje neprimerna; ne sme se jih vleči za rep, ušesa ali dlako; med spanjem se jih ne moti, prav tako jih njihovi občudovalci ne smejo sami jemati v naročje, fotografiranje mačk je zaželeno, a brez bliskavice.

V Cat Caffeju živi pet mačk: en maček je iz zavetišča, druge mačke pa so čistokrvne - dve sta pasme maine coon, ena je sveta birmanka, ena pa devon rex. Vse imajo urejena zdravstvena spričevala. V kavarni bodo tudi sodelovali z mačjimi zavetišči, pomagali obiskovalcem pri posvajanju brezdomih mačk in pripravljali predavanja o mačkah s strokovnjaki.

JMP-3322.1424868909.JPG.e.960px.jpg

Naj deset mačjih kavarn na svetu

• KitTea, San Francisco, prva mačja kavarna v ZDA

• Cafe Cats v Tajpeju, prva mačkarna na svetu, ki se je odprla leta 1998

• Curl Up Cafe, Tokio

• Norie Cafe, Seul

• Le Cafe Des Chats, Pariz

• Pee Pees Katzencafe, Berlin

• Cat Cafe Budapest, Budimpešta

• La Gatoteca, Madrid

• Totnes Cats Cafe, Devon

• Cafe Neko, Dunaj

Foto: Jure Makovec

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Na tuje trge s Facebookom

Bolj je izdelek namenjen ozko opredeljeni ciljni skupini, smiselneje je za vse trge imeti le eno samo stran v angleščini

FINANCE
Članki
Članki Tini bi morali dati dodatek za promocijo države 11

Posel so ljudje. Ne smemo spregledati najpomembnejšega: kljub digitalni dobi pogodbo še vedno podpiše človek.

FINANCE
Članki
Članki Kakšna soglasja je imel Miro Cerar, v dimnih signalih?! 21

Premier se čedalje bolj zapleta: če pisnih soglasij ni potreboval, zakaj je trdil, da jih ima?

FINANCE
Članki
Članki Na kaj morate podjetniki paziti pri izdelavi bilance za lani

Davčno nepriznani odpisi obveznosti, posojanje med povezanimi osebami, »stroški« iz zasebnega življenja, transferne cene ...

TOP JOB
Delavci
Delavci Tečnih sodelavcev ne jemljite osebno

Z večino ljudi se navadno lahko brez večjih težav pogovarjamo, sodelujemo, delamo. Vseeno pa obstajajo tudi taki, s katerimi nikakor ne...

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.