Plačilni zid Piano se po treh letih delovanja poslavlja

Čas branja: 1 min
20.02.2015  12:16
Slovaški upravljavec plačilnih zidov se z založniki dogovarja za individualne rešitve
avtor

Obveščaj me o novih člankih:  

Enotni plačilni zid Piano se zaradi neekonomičnosti po treh letih delovanja v Sloveniji poslavlja.

V slovaški družbi Piano Media so odločitev sprejeli konec lanskega leta, sistem pa bodo umaknili v naslednjih nekaj mesecih. slovaška družba je sicer nedavno prevzela ameriškega tekmeca Press+ in postala največji upravljavec plačljivih zidov. Več v članku Piano & Press+: Nastaja gigant za monetizacjo časopisnih vsebin. V upravljanju imajo več kot 500 spletnih strani, po umiku skupinske rešitve pa se z nekaterimi časopisi potekajo pogovori o vzpostavitvi individualnih plačilnih zidov.

Enotni plačilni zid po odhodu Dela in Slovenskih novic sredi leta 2013 ni bil več finančno smiseln niti za časopise niti za bralce, prvi družba Piano. "Zato smo se konec lanskega leta odločili, da projekt počasi ustavimo," je pojasnil tiskovni predstavnik družbe David Brauchli.

Piano se iz Slovenije s tem sicer ne umika. Z nekaterimi časopisi, ki so bili doslej del enotne platforme, se namreč dogovarjajo za vzpostavitev individualnih plačilnih pregrad.

Kar uporabljajo Slovaki, Slovencev ne gane

Zaprtje enotnega plačilnega zidu po besedah Brauchlija še ne pomeni, da sam poslovni model ne more biti uspešen, saj podobna sistema na Slovaškem in Poljskem uspešno obratujeta.

"Potrjuje pa naše priporočilo, da je vzpostavitev plačilnega sistema samo del rešitve - drugi del predstavlja aktivno spremljanje podatkov o naročnikih in sprotno prilagajanje, katere vsebine so na voljo brezplačno in katere ne, tako da lahko naročniki za svoj denar dobijo čim več," je dejal.

Slovaški Piano Media je v Slovenijo z enotnim plačilnim zidom vstopil v začetku leta 2012. V eno naročnino so bili tedaj vključeni Delo, Slovenske novice, Primorske novice, Gorenjski glas, Dolenjski list, spletni portal Pozareport.si, revija Računalniške novice, dnevnik Ekipa, tednik 7dni, revije Naš dom, Kvadrati, Bonbon, portal arhivskih novic Podstrešje in revija Auto Bild.

V poskusnem obdobju se je v sistem prijavilo 25.000 bralcev, leto kasneje pa je imel le okoli 2000 naročnikov. Koliko so zaslužili ob vstopu na trg smo pisali v članku Piano s 26 tisoč evri prihodka v prvem mesecu.Preberite tudi:

17.09.2014
23.01.2012
17.04.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Vsaj razmišljajmo kdaj zunaj ustaljenih okvirjev, če že ne ravnamo tako 13

Ostali smo ujeti v primežu starih vzorcev, ki so nas v takšno zavoženo sestavo gospodarstva sploh pripeljali.

FINANCE
Članki
Članki Slovenski inženir pri najbolj odbitem železniškem projektu na svetu 2

Matej Nagy je najprej leto dni gradil podzemno v Katarju, lani decembra pa se je preselil v London, kjer dela med drugim na Crossrailu

FINANCE
Članki
Članki Dve resnični zgodbi o plačah, zavisti in strahu pred tveganjem 8

Bili smo v šoku. Po desetih minutah mučne tišine je Janez, eden izmed lastnikov, izustil tisto, kar smo najbrž vsi razmišljali: Ampak...

OK & EN
Novice
Novice Mariborska tovarna baterij morda s pomočjo konzorcija

Mariborska tovarna baterij, ki naj bi že pred časom po obljubah župana Andreja Fištravca pred lokalnimi volitvami nastala s pomočjo...

FINANCE
Članki
Članki Goran sestavlja pismo, Barbara se širi v Avstrijo, Borja pred odločilno prelomnico

Trije podjetniki, ki jih v reviji Moje finance spremljajo že od septembra lani, so pred novimi izzivi; kako se jih bodo lotili?

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?