Moje finance: Urban Belič najbolje upravljal vaš denar

Čas branja: 6 min
10.02.2015  22:30
Zmagovalec izbora revije Moje finance; več denarja, manj besed

Obveščaj me o novih člankih:  

Vzajemni skladi so čedalje bolj priljubljena oblika varčevanja Slovencev. Lani se je v sklade nateklo 55 milijonov evrov neto prilivov, kažejo podatki dzujev; ni vseeno, kdo upravlja vaš denar, zato razkrivamo najboljše upravljavce.

belic-urban44-ih.1423596645.jpg.c.600px.jpg
Tako, kot vsak skakalec v daljino želi podreti že skoraj četrt stoletja star svetovni rekord, želi upravljavec premoženja preskočiti benchmarke. Letos je najdlje »skočil« Urban Belič iz Alte.

Revija Moje finance je letos že petič zapored poiskala najboljše v panogi upravljanja vzajemnih skladov pri nas. Letošnji zmagovalec je Urban Belič iz Alte Skladov kot najboljši upravljavec zadnjih treh let. Zmago je za las zgrešila Barbara Gačnik iz KBM Infonda, sicer tudi nekdanja naj upravljavka pri nas. Na tretje mesto se je uvrstil Luka Flere iz KD Skladov, ki je bil lani na drugem mestu, sledita Izidor Jerman in Dejan Rajbar, oba iz Alpen Investa.

Na lestvici je 14 naj upravljavcev, ki so v povprečju stari 39 let, upravljajo 33 vzajemnih skladov, v katerih je prek 800 milijonov evrov sredstev. Naj upravljavec Urban Belič je novinec na lestvici, čeprav ni novinec v panogi upravljanja. Ima namreč več kot 15 let delovnih izkušenj. Prej je bil član uprave DUS Krona, ki jo je leta 2011 prevzela Alta. Čeprav je na sceni že dolgo, pa se očitno bolj drži zase. O njem na največjem iskalniku

Google ne boste našli veliko, ne novic ne slik. Da verjame v svoje delo, dokazuje z dejanji - je eden večjih zasebnih lastnikov sklada Alta Senior, ki ga upravlja in s tem sledi načelu: »Put your money, where your mouth is« (Podkrepite svoje besede z dejanji).

Zvezdice skladom

V Sloveniji je na voljo več kot 200 vzajemnih skladov 17 različnih ponudnikov, zato se navadni smrtniki težko znajdejo v tej poplavi. Da bi bila za vlagatelje izbira lažja, revija že peto leto zapored vzajemnim skladom podeljuje tudi zvezdice. Te so kot nekakšen pečat kakovosti - pet zvezdic prejmejo najbolje upravljani skladi, eno najslabše. Zvezdice je tokrat prejelo 131 skladov v triletnem obdobju in 117 v petletnem. Tekmovali so v 15 kategorijah (v petletnem 14). Skupaj je torej 29 zmagovalnih skladov, od teh 18 zmagovalcev upravljajo domači upravljavci. Največ zmagovalnih skladov (devet) prihaja iz KD Skladov, s po štirimi zmagovalnimi skladi sledijo Alta Skladi, Banka Koper in SKB (zadnja dva sta distributerja tujih skladov; prvi trži Franklin Templeton in Eurizon; drugi Amundi Funds), po tri KBM Infond, po dva Alpen Invest in Raiffeisen, enega Unicredit (ki trži sklade Pioneer Investments Austria in Pioneer Funds).

Komu pa je uspelo obdržati zvezdice od lani? V triletnem obdobju je pet zvezdic obdržalo sedem skladov (KD MM, FT Global Total Return Fund, EMSF MS20-R, EMSF MS40-R, FT Growth Euro, Alpen Emergin (nekdanji NFD Novi trgi), Alta Energy), v petletnem pa devet (KD MM, PF Euro Bond, EMSF MS20-R, Raiffeisen Global Aktien, PF-Top European Players, Alpen.Emerging, KD Balkan, Raiffeisen US Aktien, Alta Energy). Hitri pregled po skladih, ki so lani prejeli zvezdico ali dve, kaže, da večina teh tudi letos rezultata ni opazno izboljšala. Ugotavljamo pa, da je kar nekaj skladov, ki so lani prejeli tri zvezdice, letos izboljšalo rezultat za eno ali dve zvezdici. Ob tem še opozorilo vlagateljem - zvezdice so podeljene na podlagi prejšnjih rezultatov, ki niso jamstvo za vnaprej.

Benchmark

Upravljavci premoženja pravijo, da zanje šteje le to, da s svojimi skladi premagajo primerjalne indekse - benchmarke. Ti pomenijo cilj sklada, za katerega si prizadeva vsak upravljavec. Tako kot recimo skakalec v daljino, ki si želi preskočiti dolžino 8,95 metra, kolikor je aktualni rekord Mika Powella, postavljen leta 1991. To pa ni preprosto, glede na to, da že 24 let čakamo na novega svetovnega rekorderja. No, upravljavci skladov vseeno pogosteje dosežejo ali celo presežejo postavljeno normo. To dokazujejo upravljavci v KD Skladih, saj so v triletnem obdobju s kar 10 od 11 ocenjenih skladov presegli benchmark, v petletnem pa s štirimi. Največ od vseh skladov je v triletnem obdobju preskočil benchmark KD Balkan (za 33 odstotkov), v petletnem pa FT Global Total Return Fund (za 31 odstotkov). Tudi sama metodologija ocenjevanja skladov je letos doživela manjšo posodobitev. »Povečali smo utež znanja upravljavca oziroma tako imenovani informacijski kazalec, ki kaže, za koliko je upravljavec presegel primerljivi indeks (benchmark) s privzetim tveganjem, s 40 na 70 odstotkov končne ocene, pojasnjuje Samo Lubej, eden od članov komisije izbora Naj skladov.

Kako pa so se domači skladi izkazali v primerjavi s tujimi? Na splošno je v triletnem obdobju tretjina vseh domačih ocenjenih vzajemnih skladov presegla lasten benchmark (lani 18 odstotkov), od vseh tujih skladov je takšnih 31 odstotkov (lani 25). V petletnem obdobju je bil delež domačih in tujih vzajemnih skladov, ki so presegli benchmark, nekoliko pod 20 odstotkov, kar je precej bolje pri domačih skladih in precej slabše pri tujih, ki so lani benchmark presegali s kar 38 odstotki skladov, ugotavlja Jan Koradin, eden od članov ocenjevalne komisije Naj skladov. »Domači vzajemni skladi vsako leto pridobivajo v številu skladov, ki presegajo lasten benchmark v obeh obdobjih v primerjavi s tujci. To kaže, da je upravljanje domačih vzajemnih skladov iz leta v leto na višji ravni,« dodaja.

1.1423596885.jpg.o.600px.jpg

Kdo je naj upravljavec Urban Belič

Zaposlitev: upravljavec premoženja pri Alta Skladih

Starost: 44 let

Upravlja: Alta Senior, Alta Europe

Izkušnje z upravljanjem premoženja: okoli 15 let

Izobrazba: magister ekonomskih znanosti in diplomirani inženir strojništva

Hobi: Sem velik športni navdušenec. Igram nogomet, badminton, in če je le mogoče, tudi smučam, v zadnjem času se veliko ukvarjam s tekom.

Najboljša naložba: Največ denarja je zaslužil z delnicami na ljubljanski borzi in s točkami sklada Alta Senior.

Največja finančna napaka: Nakup 30 delnic družbe Sava, d. d., po povprečni ceni 128 evrov za delnico ob prepričanju, da jih bo uprava konec leta 2010 kupila po vsaj 180 evrov za delnico. Na koncu sem jih prodal po šest evrov za delnico.

Osebni portfelj: 85 odstotkov v delnicah in v točkah sklada Alta Senior, 15 odstotkov v denarnih sredstvih

Dejstva in številke letošnjega ocenjevanja vzajemnih skladov:

- 14 naj upravljavcev upravlja z 800 milijoni evrov

- Zvezdice dobilo 131 za triletno obdobje, 117 za petletno obdobje

- Domači dzuji prejeli 18 kipcev za najbolje upravljane sklade od 29-ih.

- 39 skladov oziroma 16 odstotkov vseh prejelo pet zvezdic; polovica eno ali dve zvezdici.

- Naj DZU je Alpen Invest na prvem in KD Skladi na drugem mestu (tako v tri kot petletnem obodbju).

Kam vlagajo svoj denar naj upravljavci?

Zaupanje kažemo na različne načine, a v svetu financ šteje samo denar. »Put your money, where your mouth is« (dajte denar tja, kjer so vaše obljube), pravi pregovor. Ali upravljavci vlagajo tudi svoj denar v sklade, ki jih upravljajo? Naj upravljavec Urban Belič je eden večjih zasebnih lastnikov sklada Alta Senior. Kolikšen delež sklada ima sicer ne razkriva. Kaj pa drugi? Vprašali smo jih, kako je sestavljen njihov zasebni portfelj naložb. Vsi po vrsti med drugimi naložbenimi razredi kot so delnice, obveznice, omenjajo tudi naložbe v vzajemne sklade.

Ali vlagajo v lastne, konkurenčne, večina ni specificirala, a predvidevamo, da so zvesti skladom dzujev, kjer so zaposleni. Recimo Aleš Lokar pravi, da dolgoročno varčuje v KD Skladih, v delnicah, skladih zasebnega kapitala, ki vlagajo v start-upe ter alternativne naložbe kot so starine. Izidor Jerman večino denarja namenja rednemu varčevanju za otroke, vse pa je naloženo v krovni sklad Alpen Invest, del sredstev nalaga tudi direktno v delnice. Damjan Kovačič je kratek in jedrnat - njegov zasebni portfelj je sestavljen iz skladov KBM Infond. Upravljavci omenjajo še naložbe kot so nepremičnine, pokojninska zavarovanja, depozite....

Naj upravljavci v petih letih

Letošnji izbor naj skladov in naj upravljavcev je že peti po vrsti. Spomnimo se zmagovalcev prejšnjih let - prvi naj upravljavec je bil David Zorman iz KD Skladov (leta 2010), sledila je Barbara Gačnik iz KBM Infonda (2011), nato Blaž Zupančič iz Ilirike DZU (2012), Primož Cencelj iz KD Skladov (2013), zdaj je to titulo osvojil Urban Belič iz Alta Skladov. Čeprav navadno izpostavimo le zmagovalca, je vseeno treba omeniti tudi tiste, ki se vsako leto uvrščajo na lestvico najboljših. Za to pa morajo izpolniti osnovni pogoj - vsaj en od vzajemnih skladov, ki jih upravljajo, mora v preteklem triletnem obdobju doseči vsaj tri zvezdice.

In kdo so bili tisti, ki so vsako leto uvrščeni na lestvici naj upravljavcev? Le trije so bili takšni. To so Sašo Šmigić iz KD Skladov, Dejan Rajbar iz Alpen Invest ter Miha Mihalj iz Alta Skladov. Njihova povprečna uvrstitev v vseh teh letih jih uvršča od petega do sedmega mesta. Po štirikrat so se na lestvico uvrstili Nataša Janževič iz Primorskih skladov, Blaž Zupančič iz Ilirike DZU, Barbara Gačnik iz KBM Infonda. Zadnja dva sta bila kot že omenjeno tudi naj upravljavca.

Lestvica naj upravljavcev ni popolna, saj je še veliko drugih upravljavcev, ki upravljajo sklade, ki so tako specifični, da zanje ne moremo oblikovati posebej kategorije. To so zlasti nišni skladi, ki imajo ozko usmerjeno naložbeno politiko, kot so recimo tehnologija, zlato, ali regijsko zelo specifično usmerjeni, recimo Rusija, Indija, Turčija,...Nekateri izpadejo tudi zato, ker nimajo zadosti dolge zgodovine (recimo letos so bili med njimi tudi skladi Numerica Partners), števili pa tudi zato, ker so spreminjali naložbeno politiko v zadnjih treh letih in pol.

Druga težava je tudi ta, da vsi ne razkrivajo imen upravljavcev oziroma vodij upravljavskih timov posameznih skladov. Pri tem že od samega začetka vztrajajo v NLB Skladih, za določene sklade pa tudi pri KBM Infondu. Upajmo, da si v prihodnje premislijo, saj menimo, da je prav, da vlagatelji vedo, kdo »šofira« sklade, v katere so vložili denar.Preberite tudi:

13.02.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bo umik Raiffeisna iz Slovenije v pomoč ali oviro pri prodaji NKBM in NLB? 2

Če bo NKBM privatizirana, bomo imeli velik del bančnega sektorja v mednarodnih poslovnih rokah, kar bi lahko imelo dinamičen učinek na...

FINANCE
Članki
Članki Ali so depoziti v bankah varni? 16

Vloge v slovenskih bankah so varne in so za fizične osebe in druge zajamčene vlagatelje še vedno zajamčene do sto tisoč evrov pri...

MLADI
Mladi
Mladi Banka mi ponuja 300 evrov posojila za poletno potovanje! Hm, zakaj pa ne?

Mladi si manjše zneske večinoma izposodijo od družine, prijateljev, ko gre za večje vsote, pa se nanje ne morejo vedno zanesti. Urban...

MLADI
Mladi
Mladi Mladi, a že s »pufom« za vratom

Nekateri mladi si že v rani mladosti začnejo izposojati denar; je to dobro zanje?

FINANCE
Članki
Članki Mladi so največkrat komitenti bank svojih staršev; je to dobra odločitev?

Na reviji Moje finance so prvič poiskali najugodnejšo banko za mlade; po primerjavi sedmih bančnih storitev je to Delavska hranilnica,...

FINANCE
Članki
Članki (hiti leta) Katera banka vas najbolj lupi? 16

Za posameznike je najcenejša Delavska hranilnica, za podjetja pa Hranilnica in posojilnica Vipava. To kaže najnovejša analiza Banke...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema