Čas branja: 2 min
05.12.2014  11:13  Dopolnjeno: 05.12.2014 13:34
Občina med možnimi ukrepi omenja dvig cen komunale, vrtcev, ustavitev novih investicij

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Damjan Lah dodaj

V Mariboru se obetajo podražitve, saj je občina ob pripravi izhodišč za proračuna v naslednjih dveh letih (te naj bi svetniki obravnavali 23. decembra) ugotovila, da občini zmanjka denarja za izdatke, ki jih mora občina pokriti po zakonu.

Tako razmišljajo, da bi vrtce po novem zaračunavali po ekonomski ceni, dvignili komunalne prispevke in uvedli zaračunavanje odvajanja meteornih vod (tako imenovani davek na dež). O časovnici ukrepov smo vprašali mariborsko občino, odgovore še čakamo.

Razkorak v višini 17 milijonov evrov

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil župan Andrej Fištravec, proračuna še niso sestavili, za zdaj zbirajo različne podatke o možnostih za naslednji dve leti, ti pa kažejo na to, da so razmere zelo težke. Sami trdijo, da je največja težava, da država po eni strani občinam nalaga zakonsko obvezne programe, hkrati pa skozi povprečnino teh programov ne financira.

"V tem trenutku je razkoraka za okoli 17 milijonov evrov, ta denar pa moramo najti iz drugih virov, ki v osnovi niso namenjeni zakonsko obveznim programov. Zaradi tega zmanjkuje denarja druge občinske programe, ki dajejo sok življenja v mestu," je dejal Fištravec.

Nič denarja za šolstvo?

Mariborski župan je dejal, da lahko iz proračuna izpadejo vsi programi s področja kulture, šolstva, sociale. To pa pomeni, da je ogroženo delovanje socialne kuhinje, materinskega doma, varne hiše, letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, programi enkratne socialne pomoči, Glazerjeve nagrade, prispevek za Borštnikovo srečanje, javna dela, denarja ni niti za programe nevladnih organizacij.

Kaj to pomeni v številkah, je ponazoril direktor mestne uprave Damjan Lah, ki je najprej za nastale razmere okrivil pretekle mestne oblasti, saj da je takrat mestna občina živela neko življenje, ki ni imelo realne osnove v finančnem toku. Že nekaj zaporednih let namreč prihodkovna stran MOM ne sledi odhodkovni.

Prihodki trenutno po Lahovih besedah skoraj ne dosegajo več niti zakonskih obveznosti mestne občine. Ti so ocenjeni na 79 milijonov evrov, načrtovani prilivi za leto 2015 so za zdaj ocenjeni na 87 milijonov evrov. Od teh je treba odšteti štiri milijone evrov za poplačilo dolgoročnih kreditov, okoli 5,5 milijona evrov za poplačilo izgubljenih tožb, tako da jim za občinske programe in investicije ne ostane praktično nič.

id-fistravec_andrej_xx.20140218090640.jpg.n.960px.jpg

Novo zadolževanje ni možno

Zelo malo manevrskega prostora ima MOM tudi na področju zadolževanja, saj imajo ob 34,5 milijona evrov zunanjega dolga zelo malo možnosti za najetje dodatnih kreditov.

"V Mariboru tako ne moremo več razmišljati, koliko cest bomo obnovili, kakšno razsvetljavo bomo imeli in koliko kilometrov vodovoda bom napeljali v naslednjih dveh letih. V resnici se pogovarjamo o tem, kakšen kos kruha bomo lahko odrezali občanom. Če je bil ta doslej polovični, bo zdaj samo še četrtinski," je resnost razmer opisal Lah.

Možnih rešitev ni veliko, saj ima občina možnosti za zadolžitev le še v višini osmih milijonov evrov. To pa pomeni, da bodo dobršen del bremena morali prevzeti občani, ki se jim kmalu obetajo podražitve na vseh področjih.

Prodaja občinskih nepremičnin

Lah je med možnostmi omenjal podražitev komunalnih prispevkov, saj da so njihove cene nespremenjene že deset let, kot nujen ukrep omenja tudi sprejem v mestnem svetu nedavno že zavrnjenega "davka na dež", izključena ni niti podražitev vrtca.

Da ne bi vsega bremena naložili na že tako socialno načeto prebivalstvo, bodo varčevali tudi pri sebi. Nujna bo reorganizacija mestne uprave, za polovico nameravajo znižati njene materialne stroške, ob tem pa bodo poskušali več iztržiti tudi s prodajo nepremičnin v občinski lasti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Okoljske takse - še manj bomo konkurenčni 3

Zaradi višjih dajatev za izpuste ogljikovega dioksida bo bencin dražji za 0,8 centa, dizel pa za 0,9 centa na liter.

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

FINANCE
Članki
Članki Zakaj imamo podjetnike iz nuje 16

Dokler bo okolje bolj naklonjeno uradnikom na upravnih enotah kot vizionarjem, bomo imeli podjetnike iz nuje.

FINANCE
Članki
Članki Pauko med kandidati za pohorsko smučišče

Niko Pauko naj bi bil v kriminalistični preiskavi; mariborska občina: S preiskavo nismo seznanjeni, zanjo smo izvedeli iz medijev

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).