Zapornik Janša nič več poslanec

Čas branja: 2 min
15.10.2014  12:36  Dopolnjeno: 15.10.2014 20:18
Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

Obveščaj me o novih člankih:  

Janezu Janši z današnjim dnem preneha mandat, so z 58 glasovi proti predlogu sklepa, da mandat ne preneha, odločili poslanci. Šest poslancev je glasovalo za sklep. To so bili štirje poslanci NSi in dva poslanca narodnih skupnosti. Omenimo, da so poslanci SDS glasovanje obstruirali.

Postopkovni zapleti

Prva ura seje DZ, ki odloča o morebitnem odvzemu poslanskega mandata zaporniku Janez Janši, je minila v znamenju dialoga šefa poslanske skupine SDS Jožeta Tanka in predsednika DZ Milanu Brglezu.

Tanko je postavljal postopkovna vprašanja, Brglez mu je očital, da ta institut zlorablja za vsebinske razlage primera. Med drugim je šefa poslanske skupine SDS pozval, naj se z očitki obrne komisijo za poslovnik.

Po dobri uri razprave je besedo dobil šef ZaAB Jani Möderndorfer: "Eno uro in šest minut poslušamo tole. Več kot jasno je, da gre za izigravanje," in zahteval, da Brglez preseka "več kot jasno zlorabo". Po dobri uri so z razpravo le začele poslanske skupine.

Zapis seje

Državni zbor sproti objavlja zapisnik seje, pogledate si ga lahko tu.

Koalicija za odvzem Janševega mandata

Poslanske skupine so se opredelile do predloga sklepa, da Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo.

Začel je šef poslanske skupine SDS Tanko, ki je v dolgem nagovoru argumentiral, zakaj Janši mandata ne bi smeli odvzeti. SDS bo seveda glasovala za sklep.

Njegov naslednik na prostoru za govore poslanskih skupin, šef poslanske skupine Desus Franc Jurša, je dejal: "Poslanska skupina Desusa ima visoke etične standarde. Glasovali bomo proti."

Tudi Matjaž Han, šef poslanske skupine SD, je dejal, da bodo glasovali proti. "Poslanec, ki prestaja zaporno kazen, je v izrazito neenakem položaju, saj poslanske funkcije ne more opravljati v polnem obsegu. Pri tem si ne moremo zatiskati oči. Poleg tega pa poslanec zapornik kazen prestaja drugače kot oseba, ki je bila zaprta zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, a ni bila izvoljena. Tudi pri tem si ne moremo zatiskati oči." pozval je k spremembam zakonodaje, da "takih sej ne bomo več imeli".

Tudi v ZL in ZaAB menijo, da mora Janši mandat prenehati.

Kot zadnja je spregovorila šefica poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicar. Poudarila je, da mora poslanec zastopati visoke moralne in etične standarde in osebne vrednote, ki morajo nadgrajevati "trde pravne norme".

Za konec je citirala besede ameriške politične teoretičarke in filozofinje nemško-judovskega izvora Hannah Arendt, izrečene pred slabim stoletjem: "Življenje je proces, v katerem nas drži nuja, politika pa je v nasprotju s tem možnost čudeža, dogodka, ki iz tega lahko izskoči. Realistično je v politiki pričakovati čudeže, saj so tu najbolj mogoči, zato gre z njimi računati."

BENO8262.1408961347.JPG.n.960px.jpg
Janša ni bil prisoten v razpravni dvorani, na njegovem sedežu je pisalo: "Janez Janša, politični zapornik".

Kako so odločali

Spomnimo, da je Janša junija začel prestajati dve leti zaporne kazni na Dobu zaradi obsodbe v zadevi Patria, mesec kasneje pa je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca.

Zaradi dilem tolmačenja zakona o poslancih je mandatno-volivna komisija oblikovala ekipo pravnikov, ki so izdelali pravno mnenje o tem, ali Janša lahko ohrani poslanski mandat. Izseke iz mnenja smo objavili v članku Kako so pravniki analizirali dileme Janševega mandata. MVK je prejšnji teden mnenje obravnavala, a odločitev o Janševem mandatu po več postopkovnih zapletih prepustila DZ.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Bolje plačati tiste bolnišnice, ki so bolj učinkovite 2

To je eden od receptov za stalno izboljševanje zdravstvenega sistema, ki smo ga slišali v razpravi na AmCham

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...