SURS: Slovenci že dolgo niso bili tako optimistični. Nielsen: To ne drži

Čas branja: 2 min
23.09.2014  11:42
Igor Mervič iz Spar Slovenija optimizma in večje potrošnje med kupci ne opaža

Zaupanje potrošnikov v Sloveniji se je septembra znova okrepilo. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je septembra v primerjavi z avgustom zvišala za šest odstotnih točk in dosegla najvišjo raven po septembru 2008, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Septembra so na mesečni ravni k zvišanju vrednosti kazalnika najbolj vplivale bolj optimistične napovedi potrošnikov glede ravni brezposelnosti (za 13 odstotnih točk).

graf.1411470407.JPG.o.600px.jpg
Vir: SURS

Izboljšale so se tudi napovedi potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu in možnosti za varčevanje (vsaka za šest odstotnih točk) ter glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih (za pet odstotnih točk).

Pri svojih napovedih so bile v povprečju najbolj optimistične osebe, stare med 16 do 29 let, najbolj pesimistične pa so bile napovedi oseb, starih od 50 do 64 let.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je okrepila tudi na letni ravni, in sicer za 17 odstotnih točk, glede na povprečje prejšnjega leta pa za 18 odstotnih točk.

V primerjavi z lanskim septembrom so na zvišanje vplivale bolj optimistične napovedi potrošnikov glede gospodarskega stanja v Sloveniji (za 28 odstotnih točk), glede ravni brezposelnosti (za 23 odstotnih točk) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu v prihodnjih 12 mesecih (za 18 odstotnih točk). Napovedi glede možnosti za varčevanje v prihodnjih pa se 12 mesecih se niso spremenile.

Najizrazitejše izboljšanje je statistični urad zaznal pri vprašanju glede ravni brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih, saj se je njegova vrednost na mesečni ravni zvišala za 13, na letni pa za 23 odstotni točk.

Ob polletju smo bili Slovenci in Portugalci v Evropi najbolj pesimistični

Po raziskavi podjetja Nielsen je povprečen indeks zaupanja porabnikov v Evropi ob polletju znašal 77 in kaže na večji pesimizem kot v prvem četrtletju. Severnoevropske države imajo višji indeks in bolj optimistične prebivalce, južne in vzhodne države pa nižji indeks in bolj pesimistične ljudi.

Najbolj optimistični v Evropi so Danci z najvišjim indeksom zaupanja porabnikov, sledijo Švicarji, Nemci in Norvežani. Slovenci pa smo na drugem polu, med največjimi pesimisti. Z indeksom zaupanja porabnikov 49 smo predzadnji, za Hrvati in Srbi in pred Portugalci, ki najbolj pesimistični.

Pišemo, kako so v Nielsnu izračunali tako mizeren indeks zaupanja Slovencev. Sicer pa v Nielsnu indeks zaupanja porabnikov vsako četrtletje merijo med 30 tisoč ljudmi v 60 državah po svetu, s spletno anketo pa tudi med 500 Slovenci.

Mervič: Optimizma in večje potrošnje ne zaznavam

"Iz vsakdanjega življenja ne občutim, da bi bili potrošniki bolj optimistični in da bi več potrošili," pravi Igor Mervič, direktor Spara Slovenija, ki dodaja, da ne opaža, da bi potrošniki imeli več denarja. "Glede na to bolj verjamem raziskavi Nielsena, ki nas glede na razpoloženje potrošnikov uvršča na predzadnje mesto med 16 evropskimi državami, kljub temu da ne želim podcenjevati SURS-ovih analiz." Mervič ne pričakuje, da se bo trend med potrošniki do konca leta izboljšal. "Glede na današnje informacije o primanjkljaju, bo vlada morala uvesti določene ukrepe, ki pa upam, da ne bodo šli na račun potrošnje," še dodaja Mervič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Rekreacija v naravi cveti - kako znamo s tem služiti Slovenci 1

Leta 2017 je bilo rekreativcev na prostem po svetu 566 milijonov, leta 2023 jih bo po ocenah že 1,26 milijarde, ki bodo samo prek spleta...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si želim čim več podjetij, katerih (so)lastnik je država

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektro podjetja... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

SUBV
Članki
FINANCE
Peti telekomunikacijski prevzem letos: A1 v šopingu na Vrhniki. Kaj se dogaja in kaj se še obeta

Vse več manjših telekomunikacijskih operaterjev gre v naročje večjih

TOP JOB
Delavci
Delavci Mladi večinoma zaposleni za nedoločen čas, povprečno zaslužijo 1.300 evrov bruto 3

Povprašali smo nekaj mladih, starih do 29 let, kaj počnejo, kako so zadovoljni z delom, ki ga opravljajo, in ali imajo v službi možnost...

FINANCE
Članki
Članki V Bruslju snujejo načrt za stomilijardni sklad za spodbudo evropskih šampionov 2

Pri Politicu so pridobili vpogled v obsežen nabor možnih pobud, za katere bruseljski uradniki menijo, da bi jih evropska komisija lahko...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

FINANCE
Članki
Članki Stanje v nemški in širše v evrski industriji – je kozarec na pol poln ali na pol prazen? 1

Aktivnosti v nemški in evrski predelovalni industriji se krčijo že od februarja, je pa bil upad avgusta nekoliko manjši kot julija,...

AVTO
Novosti
Novosti Tektonski premiki pri Ferrariju: elektrika in štirikolesni pogon 3

Bencinski in trije električni motorji, skupaj prek tisoč konjev, sicer skromen doseg 25 kilometrov in prvič tudi štirikolesni pogon...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Siliko bo gradil prihodnost: dobili so več kot desetmilijonski posel za osnovo najprestižnejših modelov BMW 14

Deli, narejeni na Vrhniki in v Sevnici, bodo vgrajeni v BMW-jeva vozila serij 5, 7 in tudi novo različico športnega priključnega hibrida...