Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe

Čas branja: 1 min
13.08.2014  11:32
Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Šinzo Abe dodaj

Japonski BDP se je v drugem letošnjem četrtletju precej skrčil. Na ravni četrtletja je bil padec 1,7-odstoten, na letni ravni pa 6,8-odstoten, kar je največji padec po uničujočem potresu in cunamiju leta 2011, a bolje od pričakovanj analitikov. K padcu je prispevalo aprilsko zvišanje prometnega davka, zaradi katerega je upadla potrošnja.

japonska.1403615592.jpg.n.960px.jpg

Prometni davek

Vlada premiera Šinza Abeja je prometni davek, ki je nekakšna japonska različica davka na dodano vrednost, 1. aprila zvišala s pet na osem odstotkov. To je spodbudilo potrošnike, da so večje nakupe, npr. avtomobilov in gospodinjskih aparatov, opravili pred zvišanjem, zato je potrošnja med aprilom in junijem precej upadla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrošnja gospodinjstev je upadla za 5,2 odstotka, investicije v nepremičninskem sektorju so zdrsnile za 10,3 odstotka, investicije v osnovna sredstva, npr. stroje, pa so upadle za 2,5 odstotka.

Padec potrošnje nad pričakovanji

Japonska je prometni davek pred tem nazadnje zvišala leta 1997, s treh na pet odstotkov, a se je BDP takrat na letni ravni skrčil v manjši meri. Padec je bil 3,5-odstoten.

"Krčenje BDP je bilo skladno s pričakovanji trga, je pa bil padec zasebne potrošnje večji, kot smo mislili," je glede podatkov o drugem četrtletju povedala ekonomistka Joko Takeda iz Mitsubishijevega raziskovalnega instituta. "Kljub temu menimo, da je japonsko gospodarstvo na poti postopnega okrevanja," je dejala.

Ocenila je, da je bilo krčenje v drugem četrtletju zaradi višjega prometnega davka izjema. "Bolj pomembni bodo podatki za tretje četrtletje. To bo ključno za napoved o prihodnosti gospodarstva in odločanje o novem zvišanju prometnega davka," je dejala.

Kako se bo odzvala centralna banka?

Zaradi krčenja BDP se namreč postavlja vprašanje, kako hitro bo z rahljanjem denarne politike ukrepala japonska centralna banka, ki je tako kot vlada pričakovala minimalni učinek zvišanja davka na gospodarsko rast, in ali bo Abejeva ministrska ekipa prihodnje leto znova zvišala prometni davek, česar se je poslužila zaradi nujnega znižanja visokega javnega dolga.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Dvorjakova glede plače dopoldne tako, popoldne drugače 2

Če je vodstvo Polzele še dopoldne vse zanikalo, so zdaj priznali trimesečni dodatek šefinji Dvorjakovi v višini 13 tisoč evrov bruto

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).