Tonin: Naj Židan pošteno pove, da si SD ne želi z NSi v koalicijo

Čas branja: 3 min
12.08.2014  15:32
Medtem ko Miro Cerar še vedno snuje drugi osnutek koalicijske pogodbe, je prepad med strankami SD, Desus in NSi očitno vse večji
avtor

SD in NSi imata različna pričakovanja, kaj naj bi glede socialne kapice predvideval osnutek koalicijskega sporazuma, ki naj bi ga SMC morebitnim partnerjem poslala še danes. V NSi pričakujejo, da bo vključena neka oblika socialne kapice, SD pa ravno obratno. Matej Tonin je SD pozval, naj ne obračunava z NSi, pač pa naj pove, da je ne želi v vladi.

Stranki NSi je bilo po besedah vodje poslancev Mateja Tonina na pogajanjih rečeno, da bo v koalicijski sporazum vključena neka oblika socialne kapice. Predsedujoči SD Dejan Židan pa je po ponedeljkovih pogovorih s SMC povedal, da socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo. Po njegovem prepričanju je to instrument, ki bi razgrajeval socialno državo, saj da bi "bogataška kapica" v pokojninski blagajni povzročila od 60 do 250 milijonov evrov manka, kar bi pomenilo zahtevo po novi pokojninski reformi. Tako tudi ne bo delne socialne kapice, ki jo zagovarja SMC, je dejal.

Tonin je danes v izjavi medijem ocenil, da razprava o socialni kapici nima zveze z realnostjo. Očitno Židan ve več, kot vedo v NSi, saj je bilo njim na pogajanjih rečeno, da bo neka oblika socialne kapice vključena v koalicijski sporazum, je dejal vodja poslanske skupine NSi.

tonin-matej1-ih.1407178042.jpg.c.600px.jpg

Po njegovem mnenju je razprava o socialni kapici preveč razgreta. "Ne pogovarja se o številkah, pač pa niza neke parole, ki nimajo nobene zveze z realnostjo. Težko se je pogovarjati s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ki to temo izkoriščajo za medsebojno obračunavanje, niso se pa pripravljeni o tem realno pogovarjati," je bil oster Tonin. Kot je dejal, ga skrbi, da Židan na takšen način obračunava z NSi.

Kaj pa Avstrija, Nemčija ali Francija?

Po Toninovih besedah je namreč veliko možnosti, kako socialno kapico uresničiti tako, da bi bila koristna za vse, če so se le "ljudje pripravljeni trezno pogovarjati". Morda bi si Židan po Toninovih besedah moral odgovoriti tudi na vprašanje, ali je kaj narobe s socialnimi demokrati v Avstriji ali v Nemčiji ali socialisti v Franciji, kjer imajo socialno kapico. "Treba se je vprašati, zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa," je dejal.

Po informacijah, ki jih je Tonin, kot pravi, "dobil po ovinkih", je težava SD, da si ne želijo z NSi v koalicijo, čeprav Židan javno govori, da nimajo te težave. "Naj pošteno pove, da si SD ne želi z NSi v koalicijo. Ne pa da nas na takšen način, da obračunava preko socialne kapice, poskuša izločiti," je dodal.

Poudaril je, da je socialna kapica eden od štirih pomembnih elementov davčne reforme, ki jo predlaga NSi. Če bo izvršilni odbor NSi v sredo zvečer ocenil, da so Cerar in drugi potencialni partnerji upoštevali prav vse njihove zahteve razen socialne kapice, verjame, da ne bodo tako "trdi", da bi le zaradi ene točke vse rušili.

Erjavec: Prav je, da DeSUS sodeluje v koaliciji

Prav je, da DeSUS sodeluje v koaliciji, pa je po sestanku pogajalske skupine DeSUS, na katerem so dorekli nadaljnje aktivnosti, povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Na posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju bodo za mandatarja podprli kandidata zmagovalke volitev, predsednika SMC Mira Cerarja, saj da je to demokratično pravilo.

Vendar morajo za vstop DeSUS v koalicijo biti izpolnjeni določeni pogoji, je spomnil Erjavec. DeSUS vztraja, da se upokojencem za celotno obdobje morebitne vlade Mira Cerarja izplačuje regres. Pri tem vprašanju je sicer več možnosti, pravi Erjavec, ena od njih je ta, da bi regres prejeli upokojenci s pokojnino do okoli 1000 evrov. A ta razprava še poteka, je poudaril. Kljub temu je dodal, da sta se s Cerarjem dogovorila, da bo za regres namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. Prav tako si v DeSUS prizadevajo za usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti.

Erjavec še pravi, da nimajo nobenih težav glede koalicijskega sodelovanja z NSi. A če bodo v NSi vztrajali pri socialni kapici in takojšnjem začetku reformiranja pokojninskega sistema ter bodo odpirali ideološke teme, ni primerno, da sodelujejo v koaliciji, je še menil. Pri tem je omenil tudi področje zdravstva - v NSi si prizadevajo za spremembe na tem področju - in poudaril, da zdravje ni tržno blago in gre za javne storitve. Sami bodo do konca branili javno zdravstvo, je še dodal. Sicer na področju lepotnih operacij in nadstandardnih storitev konkurenčnosti ne nasprotujejo.

Cerar ima odprta vrata za oblikovanje vlade

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sta medtem danes predsedniku republike Borutu Pahorju v pogovoru o kandidatu za mandatarja zagotovila, da bodo poslanci DeSUS za mandatarja podprli predsednika SMC Mira Cerarja. To pomeni, da ima Cerar 46 glasov, s čimer so odprta vrata za oblikovanje vlade, je dejal Erjavec.

Preberite tudi:

12.08.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije?

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 2

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

FINANCE
Hongkong – še vedno za kolonializem

Sprijazniti se je treba z dejstvom, da je kolonializem v določenem obdobju bil ustaljen svetovni red, prav tako, kot je bilo suženjstvo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine

V prvi fazi bo Iskratel proizvajal tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke; njihov cilj je postati tudi proizvajalec lastnih...

FINANCE
Članki
Članki Uradno: premier Šarec za komisarskega kandidata predlaga Janeza Lenarčiča 2

Kdo je Janez Lenarčič, ki je - zdaj uradno - predlagan za premiera za komisarski položaj, o katerem bodo jutri tudi govorili na vladni...