Zlorabe spletne banke: bodo banke odslej morale vračati škodo?

Čas branja: 1 min
12.08.2014  14:13
NLB mora komitentu vrniti pet tisočakov, izgubljenih z zlorabo spletne banke, je odločilo višje sodišče; to bo sodna praksa za podobne primere
avtor

Več iz teme:  
nlb >
Obveščaj me o novih člankih:  
nlb dodaj

Višje sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, da mora NLB potrošniku vrniti pet tisoč evrov, ki so mu bili ukradeni z zlorabo spletne banke, in plačati tudi zamudne obresti, so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Banka o malomarnosti komitenta

Potrošnik je decembra 2009 pri dvigu gotovine na bankomatu opazil, da je na računu zabeleženo negativno stanje. Vpogled v spletno banko je pokazal, da je bilo 5.150 evrov z njegovega računa nakazanih na neznan bančni račun. Naročil je blokado spletne banke, kaznivo dejanje prijavil policiji in od banke zahteval vračilo ukradenega zneska.

Banka je menila, da potrošnik ni primerno zaščitil svojega računalnika in tudi ni prepoznal lažne spletne strani banke, zato naj bi ravnal hudo malomarno in naj ne bi bil upravičen do povračila. Banka je tako trdila kljub temu, da je imel potrošnik na računalniku nameščen protivirusni program in orodje za odstranjevanje vohunske opreme, navajajo na zvezi.

evri-denar-racunalnik-ss.1407845602.jpg.c.960px.jpg

Pomembna sodba za varstvo potrošnikov na spletu

Gre za prvi judikat v zvezi z omejitvijo odgovornosti potrošnika v primeru zlorabe spletne banke, ki je določena v zakonu o plačilnih storitvah in sistemih, pravijo na zvezi, ki je svojemu članu pomagala rešiti spor na sodišču. Primer bo torej sodil za sodno prakso za vse prihodnje postopke.

"Pravnomočna sodba ni pomembna zmaga le za oškodovanega potrošnika, ampak tudi z vidika varstva pravic vseh potrošnikov, ki uporabljajo sodobne elektronske bančne storitve, saj se s tem vzpostavljajo merila za presojo ravnanja in odgovornosti bank za storitve, ki jih ponudijo potrošnikom," po navedbah zveze ocenjuje odvetnica Živa Drol Novak.

ZPS: banke naj ne zavlačujejo s povračilom škode

Na zvezi potrošnikov še pravijo, da so že večkrat pozvali banke, naj svojim strankam ponujajo varne načine poslovanja in upoštevajo, da komitenti niso strokovnjaki za informacijsko tehnologijo. Zato naj v primeru nedvomnih spletnih zlorab spoštujejo zakonska določila o odgovornosti za škodo in naj ne zavlačujejo s povračilom škode.

"Banke bi se morale zavedati, da je drugačno ravnanje kratkovidno, saj zmanjšuje zaupanje potrošnikov v sodobna plačilna sredstva, ki tako potrošnikom kot bankam omogočajo učinkovit in ugoden način poslovanja," dodaja zveza potrošnikov.


Več iz teme:  
nlb >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...