Na sarajevski rdeči preprogi

Čas branja: 3 min
12.08.2014  12:10
V Sarajevu se v petek začenja 20. Sarajevski filmski festival (SFF), tudi s slovenskimi filmi, a v manj prestižnih sekcijah.

SFF-Open-Air-Cinema.1407838194.jpg.o.600px.jpg

Ob jubileju organizatorji obljubljajo polno presenečenj. Festival bo 15. avgusta odprla projekcija Mostovi Sarajeva - omnibusa 13 kratkih filmov režiserjev, kot so Jean-Luc Godard, Isild Le Besco, Ursula Meier, Cristi Puiu ... Sarajevo bodo med drugimi obiskali francoski režiser Michel Hazanavicius, slavni mehiški igralec Gael Garcia Bernal ter britanska filmarja Mike Leigh in Michael Winterbottom.

Zvezde so najboljša reklama za film

SFF velja za enega najpomembnejših filmskih dogodkov v regiji. Veliko jih razloge za uspeh vidijo v tem, da se je festival že ob nastanku zavedal, da filmske zvezde usmerijo pozornost tudi na dobre filme, ki sicer ne bi imeli takšne medijske pozornosti. Tako sta poleti 1995 na prvi povojni festival denimo prišli Vanessa Redgrave in Susan Sontag, mesto je bilo takoj v središču pozornosti svetovne javnosti, česar Sarajevčani nikoli ne bodo pozabili.

V dvajsetih letih je Mirsad Purivatra, direktor festivala, v Sarajevu gostil umetnike z vsega sveta. SFF, ki ima zelo dobre odnose z agenti, je v mesto zvabil zvezde, kot so Nick Nolte, Jeremy Irons, Richad Gere, Kevin Spacey, Juliette Binoche, Angelina Jolie, Brad Pitt, Mike Leigh. Purivatra se sicer vedno zagovarja, da ti niso tam zaradi blišča in zabave, temveč zgolj zato, da bi se povezali z mladimi in uveljavljenimi umetniki v regije. V ta namen je leta 2003 za razvoj regionalne kinematografije in odkrivanje novih talentov festivalu dodal sekcijo CineLink, ki vključuje tudi koprodukcijski trg in odločilno spodbuja regijsko filmsko produkcijo. V sodelovanju z berlinskim mednarodnim filmskim festivalom in Berlinale Talent Campusom se je festival še dodatno razširil in vključil izobraževalno platformo v obliki Sarajevo Talent Campusa.

Zvezdniško obarvana dvajseta obletnica

Organizatorji obljubljajo, da bodo na SFF prišli številni nekdanji posebni gosti, z različnimi dogodki pa bodo poskusili predstaviti dve desetletji življenja in razvoja festivala. Letošnjo izdajo bodo med drugim popestrili tudi trije oskarjevci. Režiser Michel Hazanavicius, ki je zlatega kipca prejel za film Umetnik, v Sarajevo prihaja s svojim novim filmom Iskanje. Bosansko-hercegovski režiser Danis Tanović, ki je dobil oskarja za film Nikogaršnja zemlja, je letošnji dobitnik častnega srca Sarajeva. Ameriška igralka Melissa Leo pa bo poleg predstavitve filma Bokser, v katerem je odigrala vlogo matere in dobila nagrado ameriške akademije, spregovorila še udeležencem srečanja Talenti Sarajeva.

pasja-ljubezen-gael-garcia-bernal.1407838162.jpg.c.960px.jpg
Gael Častni gost festivala je letos mehiška zvezda Gael Garcia Bernal, ki na oskarja še čaka, a prav film Pasja ljubezen iz leta 2000 (režija Alejandro Gonzaleso Inarritu), v katerem je odigral glavno vlogo, bo eden od treh filmov na otvoritvenem večeru. Bernal bo na festivalu prejel tudi nagrado častno srce Sarajeva in predaval v okviru programa Talent Campus za nadarjene filmarje.

Mike Leigh bo predstavil svoj zadnji film Mr. Turner (Gospod Turner) , portret britanskega romantičnega krajinarja J. M. W. Turnerja, ki je bil v navdih evropskim impresionistom. Festival bo sklenil film Čarovnija v mesečini režiserja Woodyja Allena, ki ga bo predstavil igralec Simon McBurney. Film smo prejšnji teden gledali tudi v kinu pod zvezdami na ljubljanskem gradu.

Magic-in-the-Moonlight-high-res.1407838116.jpg.o.600px.jpg

Predsednik žirije je Béla Tarr

Letos je predsednik najpomembnejšega tekmovalnega programa festivala - celovečerni filmi - madžarski režiser Béla Tarr, ta velja za enega bolj izvirnih sodobnih režiserjev, ki se v mesto vrača le leto po tem, ko je dobil največje priznanje sarajevskega festivala - častno srce Sarajeva. Tarr je v filmih kritično obeležil zgodovino Madžarske ter na provokativen način raziskoval vprašanje odtujenosti in morale. Za filmsko ustvarjanje sta ga navdušila italijanski neorealizem in francoski novi val, njegova dela pa imajo močan vpliv na mlajšo generacijo avtorjev, kot sta Gus Van Sant in Jim Jarmusch.

Tudi slovenski filmski ustvarjalci

V osrednjem tekmovalnem programu se bo zvrstilo devet filmov, dve gala projekciji in dva omnibusa zunaj konkurence. Na jubilejnem festivalu se bo predstavilo tudi kar nekaj filmskih ustvarjalcev in filmskih stvaritev iz Slovenije. V sekcijo Predpremiere se je uvrstil srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukcijski film Barbari režiserja in scenarista Ivana Ikića. Dokumentarni film Projekt: Rak režiserja Damjana Kozoleta (dokumentarni portret umetnika Ulaya) bo predvajan v okviru programa SFF Guests Present, kot del sekcije Teen Arena pa film Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje 2, v sekciji BH film pa Vojnovićev Čefurji raus.

Preberite tudi:

12.08.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Uradno: lovke kitajske države nad Daimler

Kitajski lastniški delež vztrajno raste. Kako velik je? Kateri so največji delničarji Daimlerja?

TRANS-LOG
Novice
Novice Kako me je Flixbus pripeljal z dopusta 5

Margaret Thatcher pripisujejo izrek: Kdor se pri 30 letih še vozi z javnim potniškim prometom, je zguba. Čeprav te snobovske izjave...

FINANCE
Imate stojnico, gostilno, mesnico, prodajate krmo, kruh, sadje, zelenjavo ali sladoled? Inšpektorji so čedalje bolj aktivni

Kaj vse zadnje čase preverjajo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in kdo jih lahko pričakuje

DRAŽBE
Članki
Članki Hrvati iščejo kupca za nasedli projekt nekdanjega splitskega župana

Hotel Marjan ob splitski marini je najdražja nepremičnina, ki jo je bilo v zadnjem času možno kupiti na hrvaških dražbah. Prodaja se...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Spoznajte digitalno delovno mesto prihodnosti

Nič več ne bo pomembno, kje bomo delali, ampak kaj bomo kjerkoli ali kadarkoli naredili.

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 6

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 7

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? Danes bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...