Finance delamo: Kakšna je plačilna disciplina v Sloveniji?

Čas branja: 1 min
12.08.2014  10:15

Neporavnane zapadle obveznosti iz naslova sodnih sklepov o izvršbi, davčnega dolga in izvršnice so julija pri podjetjih dosegle 663 milijonov evrov, pri samostojnih podjetnikih pa 119 milijonov evrov. Skupno so bile medletno nižje za 16 odstotkov, kažejo podatki Ajpesa, ki smo jih včeraj objavili v članku AJPES: Dolg podjetij in espejev julija medletno nižje za 16 odstotkov. Karel Lipnik, Monika Weiss in Teja Grapulin analizirajo plačilno disciplino in postopek razdolževanja slovenskih podjetij.

delavcina12avgust13-be.1407830966.JPG.n.600px.jpg
Agrokor Ivice Todorića po prevzemu Mercatorja prihaja v Slovenijo in z njim prihajajo tudi nekateri njegovi hrvaški partnerji, en izmed njih je že tu. Kdo to je, iz katere panoge prihaja in kako bo spremenil razmerja v tej panogi, kdo se veseli in koga skrbi, preverja Novica Mihajlović.

Poletni čas je tudi čas filmskih festivalov. Po čem se razlikujejo in kje dobijo potrebna sredstva za organizacijo, piše Veronika Lavrenčič.

delavcina12avgust10-be.1407830991.JPG.s.600px.jpg

Potencialne koalicijske partnerice DeSUS, SD, NSi in ZaAB pričakujejo drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga bo po zadnjem krogu pogajanj pripravila zmagovalka volitev SMC.

delavcina12avgust14-be.1407830976.JPG.s.600px.jpg
Konoplje ne kadijo le mulci po parkih, to čudežno rastlino želi uživati čedalje več ljudi. Da gre za vročo robo, kažejo tudi vrtoglave cene: 22 evrov za kilogram semen ali 40 evrov za liter konopljinega olja. Razkrivamo ozadje rastline, ki naj bi menda zdravila raka; pa tudi, kako služiti s konopljo. V jutrišnji prilogi Finance Weekend, ki jo ureja Dunja Turk, preberite tudi portret kontroverznega fotografa Helmuta Newtona in pogovor z gledališko pedagoginjo Veroniko Gaber Korbar. Se odpravljate na slovensko obalo in vas ima groza ob misli na gnečo? Pripravili smo nasvete, kje poiskati mirne kotičke sredi glavne sezone. Za kuharje pa recept za njoke po sorentinsko.

V rubriki Kariera, ki jo urejata Aleš Čakš in Lana Dakić, v intervjuju novo direktorico Cankarjevega doma Uršulo Cetinski sprašujemo, v kakšni finančni kondiciji je ta kulturna ustanova, kako bo jeseni, ko zamenja Mitjo Rotovnika, spremenila program, pišemo pa tudi, kako naj menedžer razporedi naloge, ko gre na dopust, kako se lahko še bolje opozorite bodoče delodajalce nase na spletu, zbrali pa smo tudi najboljše službe s področja trženja in prodaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 6

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 3

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko 4

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

FINANCE
Kaj hočem od Evrope v tem mandatu? 17

Da se speljejo policaji z avstrijske meje in da ima Hrvaška čim prej evro

MANAGER
Manager
Manager Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...