EU po ruskem embargu na pomoč proizvajalcem breskev

Čas branja: 2 min
11.08.2014  18:29
V Bruslju še ne vedo, koliko od največ 400 milijonov evrov vredne pomoči, če sploh, bo šel kmetom
avtor

EU je danes začela natančno analizirati vpliv popolnega embarga Rusije na posamezne prehrambene izdelke. V Bruslju sicer še ne vedo, kolikšen del od največ 400 milijonov evrov vredne pomoči, če sploh, bo šel kmetom. Bo pa očitno Evropska komisija s posebnimi ukrepi najprej priskočila na pomoč proizvajalcem breskev in nektarin.

Potem ko je Rusija minuli teden uvedla popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, je evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos skupaj z nekaterimi drugimi uradniki prekinil dopust in se vrnil v Bruselj, kjer so vzpostavili posebno delovno skupino.

V četrtek naj bi oblikovali enotno strategijo

Cilj skupine je preučiti škodo ruske prepovedi in razmisliti o alternativnih trgih, kamor bi lahko prodajali prepovedane izdelke, med drugim sadje in zelenjavo, meso, ribe, mlečne izdelke, pijače.

Delovna skupina bo vpliv ruskih protiukrepov pregledala za vsak posamezen produkt posebej. Njene ocene bodo pripravljene do četrtka, upa tiskovni predstavnik evropskega komisarja za kmetijstvo Roger Waite. V četrtek naj bi se nato sestali strokovnjaki iz držav članic EU in pripravili koordinirano strategijo.

Ukrepi za spodbudo povpraševanja

Posebna pomoč se medtem že pripravlja za proizvajalce breskev in nektarin, ki so jih pred rusko prepovedjo močno prizadeli tudi neugodni vremenski pogoji, so danes pojasnili v Evropski komisiji.

Pomoč je urgentna, je ocenil Ciolos in napovedal, da bo predlagal, da Evropska komisija sprejme takojšnje ukrepe za spodbudo povpraševanja. Pomoč naj bi bila skladno z novo, modernizirano skupno kmetijsko politiko (CAP) pravočasna, proporcionalna in tržno orientirana.

sadje-zelenjava.1370527073.jpg.c.600px.jpg

V spopadu zoper nizke cene, ki težijo proizvajalce breskev in nektarin, bo EU kmetijskim zadrugam dovolila, da dobavo na trg zmanjšajo za 10 odstotkov, medtem ko jim navadno dovoli zmanjšanje v obsegu petih odstotkov.

Poleg tega bo unija sprostila sredstva za promocijo breskev, ki so v zadnjem času utrpele precejšen upad priljubljenosti na račun sadežev, kot so marelice.

Grčija, Italija, Španija in Francija

Uradna odločitev o ukrepih bo sprejeta v naslednjih nekaj tednih, a bo implementirana retroaktivno, so danes še pojasnili v Bruslju.

Poleg Grčije so glavne proizvajalke breskev v EU Italija, Španija in Francija. Članice EU letno proizvedejo 2,5 milijona ton breskev in 1,2 milijona ton nektarin.

Ciolos je danes zagotovil, da se ne bo obotavljal na podoben način priskočiti na pomoč tudi drugim sektorjem, odvisnim od izvoza Rusiji, če bo to potrebno.

Poleg EU učinek ruskih protiukrepov preučujejo tudi druge države. Kot kaže, bo EU potegnila precej krajšo kot ZDA, ki so največje zagovornice sankcioniranja Rusije. Unija namreč v Rusijo izvozi za 5,2 milijarde evrov, ZDA pa za 715 milijonov dolarjev (534 milijonov evrov) prepovedanih izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Uradno: lovke kitajske države nad Daimler

Kitajski lastniški delež vztrajno raste. Kako velik je? Kateri so največji delničarji Daimlerja?

TRANS-LOG
Novice
Novice Kako me je Flixbus pripeljal z dopusta 5

Margaret Thatcher pripisujejo izrek: Kdor se pri 30 letih še vozi z javnim potniškim prometom, je zguba. Čeprav te snobovske izjave...

FINANCE
Imate stojnico, gostilno, mesnico, prodajate krmo, kruh, sadje, zelenjavo ali sladoled? Inšpektorji so čedalje bolj aktivni

Kaj vse zadnje čase preverjajo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in kdo jih lahko pričakuje

DRAŽBE
Članki
Članki Hrvati iščejo kupca za nasedli projekt nekdanjega splitskega župana

Hotel Marjan ob splitski marini je najdražja nepremičnina, ki jo je bilo v zadnjem času možno kupiti na hrvaških dražbah. Prodaja se...

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 6

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 7

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? Danes bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...