Evropska skladišča plina so vse bolj polna

Čas branja: 1 min
11.08.2014  14:19
Največ dodatnega plina je bilo v zadnjih dneh načrpanega v nemška, francoska in italijanska skladišča

Podzemna skladišča plina v evropskih državah so vse bolj polna. 10. avgusta so bila po podatkih evropskih energetskih družb napolnjena 82,82-odstotno, potem ko je bila ob začetku meseca napolnjenost 79,54-odstotna, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Evropske države so imele v podzemnih skladiščih 10. avgusta 66,435 milijarde kubičnih metrov plina, potem ko je bilo na zadnji dan julija v njih 64,097 milijard kubičnih metrov plina.

EU je sicer lani po podatkih družbe IHS porabila približno 421 milijard kubičnih metrov plina, od katerih jih je Rusija dobavila okoli 130.

Največ dodatnega plina je bilo v zadnjih dneh načrpanega v nemška podzemna skladišča (654 milijonov kubičnih metrov), sledila so francoska (636 milijonov kubičnih metrov) in italijanska (423 milijonov kubičnih metrov) podzemna skladišča.

plinovod-th-1.1406485705.jpg.c.600px.jpg

Itar-Tass je podatke o zalogah plina v Evropi črpal pri združenju Gas Storage Europe (GSE), ki združuje upravljavce skladišč. GSE je del organizacije Gas Infrastructure Europe (GIE), ki predstavlja 68 energetskih družb iz 25 držav.

Plin je izvzet iz ruskih sankcij

EU je sicer 1. avgusta uvedla gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi ravnanja Moskve v ukrajinski krizi. Sankcije obsegajo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte. Plinski sektor je izvzet.

Rusija je odgovorila v podobni meri. Prepovedala je uvoz večine hrane in kmetijskih pridelkov iz ZDA, EU, Avstralije, Kanade in Norveške.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 6

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta