Pahor bo Cerarja prihodnji teden predlagal za mandatarja

Čas branja: 2 min
11.08.2014  14:17
Cerar ocenjuje, da bodo do konca tedna že znani obrisi bodoče koalicije, v NSi pa bodo o nadaljevanju pogajanj odločili v sredo
avtor

Predsednik republike Borut Pahor namerava predsednika SMC Mira Cerarja DZ za mandatarja predlagati v začetku prihodnjega tedna, sta po pogovoru pri Pahorju sporočila Cerar in vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Kot je najverjetnejši novi mandatar pojasnil v izjavi novinarjem, koalicijska pogajanja v teh dneh potekajo na bolj vsebinski ravni. Do konca tedna pričakuje takšne obrise koalicije, ki bodo dovolj trdna osnova za to, da preidejo v zaključno fazo pogajanj, ki bodo po njegovih besedah potekala še do konca meseca in po potrebi tudi pozneje.

cerar-miro8-be.1406060693.jpg.n.600px.jpg

Po Cerarjevem mnenju je realno pričakovati, da bi vlada lahko nastopila funkcijo v drugi polovici septembra. Ob tem dodaja, da je to težko oceniti, ker gre za zahteven proces. Si bodo pa prizadevali - to je tudi izrecna namera predsednika države - da bi do vlade prišli čim prej, brez odlašanja. Vsi namreč ocenjujejo, da je treba čim prej sestaviti polno operativno vlado, da bo lahko vodila državo naprej in bo Slovenija na tem področju spet v celoti opravilno sposobna, tako doma kot nasproti tujini.

NSi bo o nadaljevanju pogajanj odločila v sredo zvečer

Izvršilni odbor NSi bo o nadaljevanju pogajanj za vstop v koalicijo odločal v sredo zvečer, pa je po pogajanjih s SMC pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Kakšna bo odločitev odbora, ne ve, bo pa predsedniku Pahorju na posvetovanjih povedal, da si kandidat zmagovalne stranke zasluži poizkus mandatarstva.

Tonin je pojasnil, da so se danes pogovarjali o tistih stvareh, ki jih na prejšnjih pogajanjih niso uspeli odpreti. Prejšnji teden so namreč prišli do tretjine, morda polovice programa, je dejal.

Danes torej ni bilo nobenih zaključkov, v smislu, da bi katera od strani rekla, da se bo na določenem področju prilagodila drugi, je povedal Tonin. Tudi o stičnih točkah se niso pogovarjali, saj je vsak le predstavil svoj del programa, je dodal.

Jutri pričakujejo končni čistopis koalicijskega sporazuma, ki ga bodo pregledali. Ne vedo še torej, katere stvari oziroma dele programa NSi bodo v SMC upoštevali in katere ne. Ponovil je, da bodo na podlagi tega v sredo odločili, ali s pogajanji končajo ali se pogajajo še naprej. Tako bo Tonin v sredo, ko bodo predstavniki NSi odšli na posvetovanja k Pahorju glede mandatarja, povedal, da še ne vedo, kakšna bo njihova odločitev.

Na vprašanje, ali s SMC ne gredo več "eden proti Mariboru, drugi proti Kopru", kakor so se v NSi izrazili po pogajanjih prejšnji teden, je Tonin odgovoril, da morda pri določenih temah še vedno gredo. Pri katerih, ni razkril, spomnil je le, da so na pogajanjih govorili o petih reformah, in sicer zdravstveni, sodni, pokojninski, davčni in reformi trga dela.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...

FINANCE
Kaj hočem od Evrope v tem mandatu? 7

Da se speljejo policaji z avstrijske meje in da ima Hrvaška čim prej evro

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 3

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

Podjetnik
Le vsak četrti šef družinskega podjetja ve, kdo ga bo nasledil

Izzivi družinskih podjetij: nasledstvo, strategija in obstoj

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 2

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Reportaža: Kako v Salonitu Anhovo vsak dan izdelajo tri tisoč ton cementa

Mešanico apnenčastih in glinenih surovin v cement spremenijo v dveh urah; na leto izdelajo milijon ton cementa, vsak teden vanj predelajo...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
Furs z davčnimi odločbami za najemnine zamujal tri mesece, zdaj so na poti

Preverili smo še, kaj finančna uprava preverja v vaših napovedih in morebitnih pritožbah

FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?