Kjer sta doma slovenski sir in viski

Čas branja: 3 min
27.07.2014  22:30
Očarljive osamljene turistične kmetije so kot gradovi s panoramskimi razgledi v porečju Poljanske Sore od Škofje Loke do Žirov.

V Poljanski dolini si že po slabi uri vožnje iz prestolnice in kaj hitro lahko občuduješ očarljive osamljene turistične kmetije, ki so, kot nekakšni gradovi s panoramskimi razgledi, potresene v porečju Poljanske Sore vse od Škofje Loke do Žirov, dveh mest, ki te kraje objemata. A le geografsko, kajti sicer je to dolina, ki pri naravnih lepotah in raznolikosti ne pozna meja, prav tako posebni in ustvarjalni pa so tudi njeni prebivalci.

kmetija-pustotnik5-xx.1406490084.jpg.o.600px.jpg
Poljanska dolina postaja vodilni slovenski sirarski rajon in raj za razvajanje brbončic, saj se kar šest sirarn ukvarja s predelavo mleka.

viski-blisky-xx.1406490085.jpg.o.600px.jpg
Viski Blisky

Kjer sta se zaljubila Meta in Janez

V Poljanski dolini je turistična ponudba tesno prepletena z delom in življenjem tu rojenega Ivana Tavčarja, enega izmed najpomembnejših slovenskih pisateljev in politikov, zato najprej zavijem pred njegov dom. Tavčar si je na začetku 20. stoletja kupil posest in si ob domačiji uredil eno izmed prvih teniških igrišč v Sloveniji. Dvorec Visoko, zaznamovan s tragično zgodovino družine Kalan, ki je tu pred njim živela več kot 200 let, je pisatelju prav gotovo buril domišljijo, saj je v Poljansko dolino postavil svoje najlepše povesti, med drugim tisto o nesrečni ljubezni med meščanskim Janezom in kmečkim dekletom Meto v Cvetju v jeseni. Le streljaj od Tavčarjeve hiše je Matej Demšar na Krnišnikovi domačiji prenesel pisateljevo zgodbo v svojo in ob družinski kmetiji so zrasli lični apartmaji z istim poetičnim imenom. Povsem v skladu s tradicijo, saj se na kmetiji s turizmom ukvarjajo že od leta 1930 in z nekaterimi gosti iz tistega obdobja še danes ohranjajo stike. Kot nalašč za vse, ki bi radi v Poljanski dolini preživeli pristne in romantične trenutke, pa tudi za gurmane je v okolici na voljo tudi pestra ponudba lokalnih specialitet.

Sir in še enkrat sir

Poljanska dolina postaja vodilni slovenski sirarski rajon in raj za razvajanje brbončic, saj se kar šest sirarn ukvarja s predelavo mlečnih izdelkov. Pionirji in najbolj znani izmed poljanskih sirarjev so člani družine Brence s kmetije Pustotnik, kjer pridelujejo kravji, kozji in ovčji sir, skupaj pa kar 25 vrst sira in 65 mlečnih izdelkov. Hčerka Katarina me popelje po njihovi moderni proizvodnji, ki je impresivna; začutim ljubezen in trdo delo, ki ju vlagajo v družinski posel in se jim bogato obrestuje. Na dan našega obiska jih je obiskal celo nekdanji malezijski premier, ki doma želi odpreti sirarno. Ni čudno, da se že širijo govorice, da Poljanska dolina po sirarskem uspehu prehiteva celo Tolmin in Bohinj. Kot mi Katarina zagotovi, jih nič ne bo ustavilo na poti in bodo uspešno zgodbo peljali najprej, zato je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo ta dolina tudi uradno postala slovenska prestolnica sira.

Prvi slovenski viski

Mlečne dobrote prija poplakniti. Za to je v Poljanski dolini več kot dovolj priložnosti in naslednji logični postanek je kmetija pr' Zink, kjer Miha Primožič poleg vodke in piva vari tudi prvi slovenski viski s pomenljivim imenom Blisky. Gospod Miha smeje se razloži zgodbo, kako je prišel do imena ječmenovega žganja, ki pobira sama priznanja in ga že točijo v priznanih slovenskih gostilnah. Prepričan je bil namreč, da je viski zaščitena pijača in beseda, dokler ni ugotovil, da lahko dela viski vsak po svoji recepturi. Njegova ostaja skrivnost, lahko pa izdam namig za tiste, ki čistega viskija ne pijete radi - odličen je tudi v kombinaciji z ekološkim jabolčnim sokom znamke Matic, rojenim iz domačih jabolk na poljanski kmetiji Jezeršek, kjer vam prav tako ponudijo naravo v steklenički.

Mednarodni Poljanci

Da se v Poljanski dolini pišejo posebne zgodbe, sta spoznala tudi Sarah in Keith Hogg, Angleža, ki se po poljanskih hribčkih sprehajata že skoraj desetletje, od leta 2009 pa gostom ponujata gostoljubje, izvrstno lokalno hrano in pohodniške ture v butičnem hotelu Pr' Lenart. Sarah mi pove, kako sta z možem med jadranjem v Grčiji prvič prebrala članek o Sloveniji, ki ju je prepričal, da sta modre valove zamenjala za zelene hribe in se odpeljala do alpske deželice. Kot turista sta zašla v Poljansko dolino, kot domačina sta tam še danes. Narava ju je očarala, po njunem mnenju ni lepšega kraja na svetu, še posebej za pohodnike in kolesarje. Podobno menijo njuni gosti, ki jima pojejo hvalnice. Prihajajo tudi zato, ker Poljanska dolina ostaja turistično nepokvarjena in odkritosrčna. Četudi njuni gosti obiščejo najbolj znane slovenske turistične bisere, kaj hitro pobegnejo nazaj v Poljansko dolino, ki ponuja mir, čistočo, prijazno okolje in odlično lokalno hrano, kar je očitno pravi recept, ki poleg domačih prepriča tudi tuje obiskovalce.

poljanska-dolina2-xx.1406490086.jpg.o.600px.jpg
Pogled na Poljansko dolino

skofja-loka-xx.1406490087.jpg.o.600px.jpg
Škofja Loka

kip-ivan-tavcar-xx.1406490088.jpg.o.600px.jpg
Presežki Poljanske doline

Poljanska dolina pa ne vabi le z gostoljubnimi, uspešnimi domačini, ampak tudi z naravnimi presežki in kulturnimi znamenitostmi, kot so najdebelejša slovenska smreka (premera 120 centimetrov), najvišji vrh doline Blegoš (1.563 metrov), cerkvica svetega Volbenka, kjer prirejajo akustične koncerte, znamenit kamnolom Marmorja Hotavlje in bunkerji Rupnikove linije, ki pohodnike spominjajo na čas pred drugo svetovno vojno, ko je bila dolina ena izmed najpomembnejših vojaških postojank. Še en dokaz o trdoživosti, iznajdljivosti in pogumu, ki se pretakajo po Poljanski dolini in so kombinacija za uspeh ter lepo in pisano življenje. To je razumel tudi veliki Tavčar, ko je zapisal, »da bi rajši umrl sredi domače doline bodisi od gladu nego na zlatem stolu nemškega cesarja, kjer bi imel vsega na kupe«.


Več namigov za izlete na povezavi Weekend potepanja

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

FINANCE
Je General Electric novi Enron? 1

»Je večja prevara kot Enron in WorldCom skupaj,« so zapisali v poročilu.

DRAŽBE
Članki
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Spremembe zakona: bo prihodnje leto obvezno »štempljanje« zaposlenih? 27

Po novem bi lahko evidenco delovnega časa vodili tudi za delavce, ki opravljajo delo na drugih pravnih podlagah (avtorska, podjemna...

FINANCE
Ne ene, kitajski lastniki Gorenja bodo v Velenju zgradili dve tovarni 6

Kaj je po prvem letu upravljanja novega v proizvajalcu bele tehnike: kako se s Kitajci spreminjajo podjetje, ljudje in Velenje

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

FINANCE
Katere članice Evropske unije so letos pridelale primanjkljaj in katere presežek 2

Največji presežek so v prvi polovici leta ustvarili Nemci; kako je s Slovenijo?

FINANCE
FINANCE
Plače so se v prvem polletju zvišale v vseh dejavnostih, razen v rudarstvu 2

Mesečna plača v prvem polletju letos je bila v povprečju višja od plače za prvo polletje lani