Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov

Čas branja: 1 min
26.07.2014  14:42
Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v okviru različnih programov v zadnjih treh letih za kreiranje enega delovnega mesta v povprečju vložilo nekaj več kot 60 tisoč evrov, je pokazala interna analiza spodbujevalnih ukrepov.

V treh letih je tako država zagotovila ohranitev ali spodbudila ali kreirala okoli 12 tisoč delovnih mest, je pojasnil resorni minister, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja. Če preračunamo, je Slovenija za 12 tisoč delovnih mest v treh letih namenila 700 milijonov evrov.

Potreben vzdržni model

Gre za denar, ki ga je poleg zasebnih vlagateljev in drugih iniciativ plačala država, je izpostavil odhajajoči minister, pri tem pa ni pojasnil, ali so upoštevali tudi vzdržnost delovnih mest - Aha Muri je denimo država dala pomoč, a je potem končal v stečaju, torej večine delovnih mest ni več.

na to je sicer opozoril tudi Dragonja. Dejal je, da bo, citiramo, "treba operacionalizirati instrumente v smeri, da bodo zagotovljena dolgoročna vzdržna in konkurenčna delovna mesta." Do tega bo po njegovem mnenju mogoče priti le na osnovi konkretnih investicij in vzdržnih modelov rasti.

Subvencije ne delujejo

Ukrepe za zaposlovanje v okviru aktivne politike zaposlovanja sicer izvaja tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V letih 2014 in 2015 je za to na voljo približno 199 milijonov evrov, sredstva za letos so okrepili za 44,3 milijona evrov.

A pred dnevi smo v članku Zakaj državne subvencije pri nas ne delujejo pisali, da po statistiki zavoda za zaposlovanje po končanem obdobju subvencioniranja zaposlitev obdrži slaba polovica oseb. Tudi pri subvencijah za samozaposlitev se je po petih letih obdržala le polovica subvencioniranih.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...