Čas branja: 4 min
24.07.2014  22:30
Odmaknjena pravljična pokrajina Goriških brd, trta, sadovnjaki, kulinarika, pohodniške in kolesarske poti ter lične vasi za piko na i.
Slovenska Toskana razvaja vse čute

Ko prvič uzreš Goriška brda, slovensko Toskano, od koder razgledi sežejo vse do morja, Furlanije in Benečije, se ti zazdi, da si vstopil v svet, ki ti z levo roko podarja blagodejne učinke. Lepo je že na oko. Odmaknjena pravljična pokrajina, posejana z grički, med katerimi voziš slalom, trta vsepovsod, zaradi katere tu uspevajo odlična vina, in sadovnjaki, v katerih zori slastno briško sadje, ti dajo vedeti, da so to kraji za razvajanje čutov. Odlična kulinarika, številne prijetne pohodniške in kolesarske poti ter lične vasi so le še pika na i.

goriska-brda11-xx.1406225898.jpg.o.600px.jpg
Potok Kožbanjšček

goriska-brda3-xx.1406225899.jpg.o.600px.jpg
Cerkev v Kojskem

Poleti je, kot povedo Brici, najboljši čas za lov za zvezdnimi utrinki v kozarcu žlahtne briške kapljice, zato izlet v Goriška brda ne more miniti brez degustacije v Vinski kleti Goriških brd, ki velja za največjo zadružno vinsko klet v Sloveniji.

Najbolj romantična vas

Čeprav so Brda najbolj znana po vinu in prazniku češenj, skrivajo še številne druge naravne, kulturne in arhitekturne bisere, med katere prav gotovo sodi najbolj romantična vas v Brdih, Šmartno. Vas je sama po sebi kulturni spomenik in v prvi vrsti izjemna razgledna točka, zato ni čudnega, da je v 16. stoletju tu stal velik protiturški tabor in da je vas v številnih bojih delovala kot obmejna utrdba. Ko vstopim v okrilje trdnjave in se sprehodim po ozkih ulicah, se počutim, kot da sem v starem srednjeveškem labirintu. Prijazni domačini me usmerijo do Briške hiše, ki me s tipično briško gradnjo in opremo vrne v čas briških korenin, zatem pa obiščem še slikarsko hišo, kjer ustvarjajo številni umetniki, ki jim ta idilična vas daje navdih. Šmartno je s svojo slikovitostjo pravi raj za slikarje in fotografe.

Cerkev z najlepšim razgledom

Enako »fotogenična« je cerkev sv. Križa nad vasjo Kojsko v vzhodnem delu Brd. Pot k njej je med vinogradi in sadovnjaki posejana s kapelicami križevega pota, ki so znamenja romanj iz preteklosti. Pozornost najprej pritegne zvonik. Bolj kot kakšnemu cerkvenemu zvoniku, ki je ponavadi čebulast ali ošiljen, je z zobci podoben grajskemu stolpu in prav zaradi unikatnega videza in prekrasnega razgleda na morje trt je odlično pribežališče za zaljubljene. Kot izvem od naključnega obiskovalca, to cerkev, ki naj bi ji vedno pravili Sv. Križ na jezeru zaradi številnih studencev, ki izvirajo pod hribom, pogosto obiščejo tudi umetnostni zgodovinarji, saj se ponaša z gotskim krilnim oltarjem iz 16. stoletja, ki je eden najstarejših na Slovenskem. A mene bolj kot oltar navdušita mir in pravljična podoba cerkve, in ko posedim na klopci pred njo, pomislim, da verjetno prav tu lahko najbolj začutiš Brda.

Skriti dragulj za ohladitev

Po obisku cerkve sv. Križa poletna vročina neusmiljeno pritisne, zato se opoldne zatečem v senco turistične kmetije Štanfel, ki leži na vhodu v Goriška brda, v vasi Podsabotin. Tam me prijazno pogostijo z odlično hrano briških babic in mi dajo prijazen namig, kje v Brdih se da prijetno ohladiti. Tako na moje veliko presenečenje odkrijem enega izmed skritih draguljev, potok Kožbanjšček ter njegova korita, brzice in tri tolmune, v katerih se da prav fino zaplavati. Ob tem, ko se hladim, občudujem pet metrov dolg naravn kamnit most, pod katerim žubori kristalno čista voda, ki je dom številnim postrvim in drugim živalim.

goriska-brda10-xx.1406225900.jpg.o.600px.jpg
Najbolj romantična vas v Brdih, Šmartno

goriska-brda15-xx.1406225901.jpg.o.600px.jpg
Razgled na Brda s cerkve v Kojskem

goriska-brda17-xx.1406225902.jpg.o.600px.jpg
Vinogradi, veliko vinogradov

Brda in njeni pesniki

V bolj prijaznih temperaturah je čas za kratek sprehod po Brdih. A pojavi se dilema. Katero pot izbrati? V Brdih je namreč kar osem pohodniških poti (in deset kolesarskih), ki nosijo imena po starih sortah češenj. Tako se lahko recimo odpravimo po Črnici, Čmpevki, Prvačnci, Karnjuki, a raje izberem Gradnikovo učno pot, ki vodi od gradu Dobrovo, ki leži v neposredni bližini središča Brd in sedeža občine, vasi Dobrovo. Tako vas kot grad sta dobila ime po dobu, hrastu, ki je bil nekoč najbolj razširjeno drevo v Brdih. Najprej se podrobno posvetim gradu, ki je stal že v 13. stoletju, a pozneje propadel, v 17. stoletju pa so na njegovem mestu zgradili renesančno grajsko poslopje, ki spada med najlepše na Goriškem. Še posebej lep je razgled na Brda z njegovih štirih stolpov, poleg tega me grad, ki je priljubljen tudi za poročna slavja, navduši predvsem z Viteško dvorano, kjer si lahko ogledamo grbe plemiških družin, ki so imele grad v lasti, in največjo zbirko grafičnih del znanega Brica, umetnika Zorana Mušiča, ki si je slavo pridobil v Parizu in Benetkah. Pred gradom stoji kip pesnika Alojza Gradnika. Pot nadaljujem mimo zelenih vinogradov do njegove rojstne hiše v vasi Medana, kjer je pesnik pokopan. Spremljajo me njegovi verzi, še več si jih lahko preberem v njegovi hiši. Gradnik je rojstno vas mojstrsko opisal v premnogih delih, zato ni čudno, da se v Brdih nanj pogosto spomnijo z Gradnikovimi večeri. Takrat spet odmeva njegova pesem: »O, kako daleč si Medana, ti moja tiha, mila rojstna vas! Ko mislim nate, skrijem svoj obraz in vem takrat, kako je solza slana.« Tako poetični, kot so ti verzi, so tudi preostali vmesni postanki na Gradnikovi učni poti, saj z dokazi na dlani pripovedujejo o murvi, trti, oljki, figi, slivi, češnji in cipresi, torej o edinstveni, pisani in bogati briški naravi, ki je polna življenja v vseh letnih časih.

Poletje pod brajdo

Poleti pa je, kot mi povedo Brici, najboljši čas za lov za zvezdnimi utrinki v kozarcu žlahtne briške kapljice, zato za konec opravim še degustacijo v Vinski kleti Goriških brd, ki velja za največjo zadružno vinsko klet v Sloveniji. Tam se ob nazdravljanju spomnim na verze še enega briškega pesnika in ohranjevalca kulturne dediščine, Ludvika Zorzuta, ki je kar nekaj pesmi napisal v briškem nareč­ju. Takole pravi: »Brda, Brda sladkozvočna, gor čez brege, dol čez brajde, koder sonce hodi, zajde, srečna, radostna, poskočna. Bister, zdrav je rod ob Soči, žlahtna Brika toči, toči!«

Več namigov za izlete na povezavi Weekend potepanja

FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci