Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti

Čas branja: 2 min
18.07.2014  11:39
Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora obsojenemu na propad?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Podjetju Agroruše, ki se je pred meseci izvleklo iz prisilke, je država včeraj odobrila že drugo posojilo iz davkoplačevalskem malhe. Januarja letos so jim izplačali 800 tisoč evrov posojila po subvencionirani obrestni meri za dobo šestih mesecev. Včeraj so prižgali zeleno luč še za poldrugi milijon evrov dolgoročnega posojila z dveletnim moratorijem na plačilo glavnice in z nižjo obrestno mero.

Kot nam je pojasnil direktor podjetja Veselin Djurović, bodo z novim posojilom odplačali staro, država pa je odobritev posojila pogojevala z vpisom zastavne pravice na premičnem in nepremičnem premoženju družbe.

Djurović trdi, da bo letos Agrorušam vrnil slab milijon evrov

Že pri prvem posojilu podjetju smo na Financah problematizirali posojanje podjetju na robu preživetja ter tudi slab milijon evrov terjatve Agroruš do direktorja Djurovića. Ta je že tedaj pojasnil, da bo denar vrnil v letošnjem letu.

Zdaj pravi: "V skladu z dogovorom z bankami upnicami, je lastnik svoje premoženje zastavil v korist bank upnic. Premoženje in naložbe lastnika so v fazi aktivne prodaje. Sredstva iz naslova prodaje, ki je predvidena za zadnje letošnje četrtletje, se bodo namenila za poplačilo ločitvenih upnic, bank. Na ta način se bo podjetje razdolžilo in izboljšalo likvidnost."

roka-denar-placilo-us.1402912834.jpg.c.600px.jpg

Naslednje leto načrtujejo dobiček

Agroruše so se sicer junija s pravnomočno potrditvijo dokončno izvile iz prisilne poravnave, v kateri so banke prijavile za 5,4 milijona evrov terjatev. Družba je v času trajanja prisilke po Djurovićevih navedbah obveznosti do bank zmanjšala za 700 tisoč evrov, navadnim upnikom pa so obljubili polovično poplačilo v štirih letih.

Lani so podjetju prihodki z 9,4 milijona evrov upadli na 2,7 milijona evrov, poslovali so z milijonsko čisto izgubo. Djurović pravi, da so imeli zaradi prisilke onemogočen dostop do financ za nakup fitofarmacevtskih pripravkov, ki po njegovih besedah družbi prinašajo najvišjo razliko v ceni, in zavarovanj za opravljanje veleprodaje naftnih derivatov.

Z državnim posojilom v višini 800 tisoč evrov so po Djurovićevih navedbah kupili material in surovine za letošnje leto. V tekočem letu načrtujejo okrog šest milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa že povratek na raven iz leta 2012 (okrog deset milijonov evrov) in tudi dobiček.

Nov lastnik?

Čeprav številke za zdaj kažejo drugače, Djurović pravi, da so podjetje po večletnih težavah korenito prestrukturirali, da so prenovili blagovno znamko, da imajo več potencialnih partnerjev. "Delamo, kot da bomo poslovali še sto let," nam je dejal v telefonskem pogovoru.

Ob tem lastnik Agroruš zagotavlja: "Družba ima zagotovljeno delo, trg in dolgoročno sklenjene pogodbe z zanesljivimi partnerji za prihodnje obdobje v višini najmanj 10 milijonov evrov."

Kot pravi, so v pogovorih za vzpostavitev strateškega partnerstva, a je interesent za vstop v lastništvo dokapitalizacijo pogojeval z ureditvijo dolžniških težav. Zdaj naj bi bili pogoji izpolnjeni, tako da bodo nadaljevali pogovore, pravi Djurović.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti