Čas branja: 3 min
10.07.2014  22:30
Tokrat je drugače. Volili bomo za, in ne proti. Kar bi vlivalo optimizem. Če ne bi bili za neznano.

Če bi na volilnem listu obstajala izbira PKV, bi večinsko zmagala. To ni Partnerstvo krave in vola, čeprav bi tudi to zmagalo. Dobro namreč simbolizira slovenske ideale, skrbno, ljubezni in hrane polno mamo in očeta brez jajc. Prava voditelja.

Ampak PKV je: pojdite k vragu. Sem bi namreč večina volivcev rada poslala tako slovensko kot evropsko politiko in tudi državo. Res ni kakšnega velikega razloga za zadovoljstvo. Politika in država sta ustrojeni za to, da iz javnega denarja vzdržujeta čisto zasebne interese političnih zmagovalcev in njihovih gospodarskih ter ideoloških elit ter verig, namesto da bi služili interesom davkoplačevalcev, ki državi dajo več, kot od nje potem poskubijo nazaj.

Kako je lahko volilno telo vedno tako noro, da pod pretvezo »novega« izbere staro, in zakaj je »novo« zmagovalec, pa ali ima kaj vsebine ali ne. Kvazi novo je zmagovalec zato, ker ste stari tako zanič. Niste zmogli ustaviti brezupa in ne zmorete ljudi narediti bogatejših.

Tokrat je drugače. Volili bomo za, in ne proti. Kar bi vlivalo optimizem. Če ne bi bili za neznano.

Prvi je najboljši: ali da največ golov, ali najhitreje teče, ali pa se najbolje proda. Da se dobro prodajaš, moraš poznati trg, ponuditi pravi, sploh ne najboljši, izdelek in to po pravi ceni. Če trg hoče Terminatorja, dobi Terminatorja. Če hoče Barbie, dobi Barbie. Če hoče cmero, dobi cmero. Povpraševanje in ponudba. Kdo je kriv, če delate Smrkce?

Kar se je spremenilo od zadnjih volitev, je, da tokrat volivci ne odhajajo volit proti nekomu, ampak za. Šli bodo volit za Janšo, za Mira Cerarja ali pa za zadrugo. Opredelitev za - torej pozitivna namesto negativne izbire - bi vlivala optimizem, če bi človek vedel, v kakšnem stanju je Janša, kaj je Miro Cerar in ali bo zadruga izplačala plače. Tako pa bodo ljudje večinsko podprli neznano, nekonkretno in nedefinirano. Loterija. In se bodo razočarano čudili, zakaj bo vse drugače, kot so mislili, da bo. Zakaj so spet izgubili.

Še ena stvar je precej verjetna. Dobiti utegnemo novega izvoljenega vodjo, karkoli si že o novem in Miro Cerar v istem stavku mislite. Po Kučanu in Janši očeta naroda, ki bo rezal kruh, ki nam ga daje Evropa.

Kar je edina znanka v tokratni politični enačbi. In velika sreča. Nobena - še tako eksotična koalicija, ne glede na to, kaj zdaj govori in kaj bo delala, in ne glede na to, kaj si njeni volivci predstavljajo, da bi morala delati - ne bo mogla delati velikih neumnosti. Držati se bo morala recepta zdravljenja, ki nam ga svetujejo v Evropi, če bomo hoteli ostati v evru. To pa je povezava, od katere je odvisno celotno slovensko gospodarstvo, delovna mesta v podjetjih in v javni upravi, vseh 800 tisoč služb, vaša plača in pokojnina.

Vse slovenske stranke vedo, da Slovenija potrebuje spremembe, in to hitro. Nobena od večjih strank si ne želi ustvarjanja strahu ne izrednih razmer. Nobena ne bo odrekla socialne pomoči tistim, ki jo zares potrebujejo. Ne na desni ne na levi. Vse so za enostavnost postopkov in sistema. Vsak finančni minister - levi ali desni - se bo najprej prijel za glavo.

Slovenske volitve so tokrat zelo podobne evropskim. Levica in desnica imata iste cilje, le drugače bi jih dosegli. Ekstreme, revolucijo v slabem, ksenofobijo - v Evropi pred imigranti, v Sloveniji pred tujimi vlaganji in privatizacijo - prinašajo večinoma mali. Ekstremnost je njihova edina priložnost za prodor, pri nas za preživetje. Finančno in politično.

Kako hitro bomo stopili na pot normalne Slovenije, delovno prožnega konkurenčnega gospodarstva, kako hitro bomo dosegli nacionalno poštenost in učinkovitost, je zato odvisno tudi od tega, koliko strank pride v parlament. Manj strank, manjša bo histeričnost. Več malih, težje bo sestaviti operativno koalicijo. Več malih, več interesov, tudi čisto zasebnih, bo spet treba plačati iz javnega denarja. Zaradi tega so tanjše vaše denarnice.

Programe smo analizirali. Da je najbolj ekonomsko liberalna NSi, povedali. Da ne more zmagati tudi. Za ekonomsko svobodo bo treba najprej priti v parlament in nato v koalicijo. Da nam ekonomske liberalnosti ne bo zapovedovala le Evropa, ampak da bodo pametni ukrepi plod tudi slovenskega znanja in politike.

karikatura-133.1405023881.jpg.o.600px.jpg

Preberite tudi:

10.07.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 5

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.