Soočenje: Kaj obljubljajo politiki?

Čas branja: 3 min
10.07.2014  20:35
Spremljali smo zadnje predvolilno soočenje na Pop TV

V današnjem soočenju so se soočili predsedniki strank Miro Cerar, Dejan Židan, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Ljudmila Novak, Franci Bogovič, Zoran Janković in predstavnika strank SDS Zvonko Černač in Združene levice Luka Mesec.

Kaj bo po volitvah?

Černač: O tem, kdo bo mandatar, če zmaga SDS, se bomo lahko pogovarjali, ko bomo videli rezultate volitev. Jasno je, da posameznik iz zapora ne more voditi države, vendar sem prepričan, da bo ta sodba v vsakem primeru padla. Je pa stranka SDS kadrovsko izredno močna stranka.

Židan: Naša stranka je znana po tem, da marsikaj naredi, malo manj obljubi, ne zna pa se pohvaliti.

Bratušek: Pred enim letom sem edina imela pogum prevzeti vodenje vlade, v tem času sem sprejemala težke odločitve. Ljudje vedo, kaj bodo z mano dobili.

Bogovič: Če mi Slovenci zaupajo vodenje države, sem to pripravljen sprejeti.

Mesec: Pri nas je celotno politično polje vsebinsko povsem izpraznjeno. Med našo desnico in levico je razlika samo v odnosu do partizanstva. Mi se zavzemamo za sodoben demokratični socializem.

soocenje-1.1404414891.JPG.n.600px.jpg

O zadevi Patria

Cerar: Posamični protesti so v demokratičnem okolju razumljivi in sprejemljivi. V tem primeru (shod v podporo Janši) gre za sistematično rušenje sodstva. Nam je pravna države temeljni postulat in s strankami, ki rušijo slovensko sodstvo, naša stranka ne more sodelovati.

Černač: Trdno sem prepričan, da če bi se to dogajalo kateremu koli državljanu, bi bil Janez Janša prvi, ki bi povzdignil glas v bran nedolžnemu človeku. Gre sicer za postulat pravičnosti, ki ga je potrebno ponovno pripeljati v slovensko sodstvo.

Bogovič: Nesprejemljivo je, da že šesto leto zapored volitve zaznamuje isti primer.

Židan: Pravosodni sistem je neodvisen. Funkcionarji nimajo pravice soditi, ali pravosodje deluje pravilno ali ne. Naloga politike je, da sodstvo ščiti.

O dogovoru s sindikati

Cerar: Načelno menim, da je v tem trenutno bolje počakati na novo vlado. Logično je, da če gre za sklepanje nekega novega sporazuma, je prav, da o tem odloča nova vlada. V primeru, da bo vlada v odstopu sprejela ta sporazum pa mora imeti nova vlada možnost, da sporazum spremeni.

Bratušek: Razočarana sem bila, da so se nekateri predstavniki sindikalistov, zaradi izjav Mira Cerarja, premislili. Danes smo se sicer dogovorili, da gre za tako pomembnem prihranek v javnih financah, da bomo ta dogovor nadaljevali.

Černač: V SDS se zavedamo, da denar ne nastane na proračunskih postavkah. V tem smislu mora vlada, kljub temu da je v odstopu, opravljati svoje funkcije do konca.

Novak: Tudi v tem primeru se je pokazalo, da je vlada v odstopu razdeljena. To se vidi tudi na primeru, da že nekaj mesecev nimamo ministra za zdravstvo.

O privatizaciji podjetij

Cerar: Mi smo sumili, da je ta poteza vlade napačna. Slovenija je s tem izgubila kredibilnost. Tudi ta ideja, da naj bi ta vlada pogovore pripeljala do konca, podpisala pa bi druga vlada, je neresna. Da se razumemo, mi smo za privatizacijo, ki je premišljena in koristna za državo. Kar se tiče Telekoma smo jasno rekli, da ga ne bi prodali.

Bogovič: Potrebno bi bilo sprejeti strategije za vsa podjetja in to prinesti v parlament. Tam bi se o tem pogovorili in dogovorili, potem v času volitev ne bi bilo takšne zmede, kot je sedaj.

Erjavec: Mi smo proti prodaji strateških podjetij, smo pa za privatizacijo tam, kjer so podjetja v državni lasti prezadolžena in potrebujejo strateškega partnerja.

O davkih

Cerar: Smo zato, da se davek na nepremičnine uveljavi, vendar se mora pri tem upoštevati vse okoliščine in dosedanje izkušnje.

Černač: Nepremičninskega davka ne bo. Stranka SDS je bila tista, ki je sprožila ustavno presojo, zaradi katere je ta zakon padel. Višji davki niso prava pot.

Židan: Kdor v tem trenutnu obljublja nove davke, škodi državi, saj novi davki odbijajo vlagatelje.

Mesec: Nasprotujemo nepremičninskemu davku, ker je nepravičen. Smo za davke, ki bi obremenili najbogatejše in privilegirane.

O političnih kadrovanjih

Bogovič: Kadrovanje v državnih podjetjih mora temeljiti na takih ljudeh, ki so strokovno podkovani, ki imajo osebno integriteto in ki bodo beležili dobre rezultate.

Černač: Najboljša izbira je pametna privatizacija in izbira kakovostnih ter sposobnih kadrov. Ljudje, ki dobro delajo, morajo ostati na položajih, ne glede na to, kdaj so na položaj prišli.

Mesec: Edini, ki jim je v interesu dolgoročen razvoj in obstoj podjetja so zaposleni. Zato je prav, da se v proces vodenja podjetja vključi zaposlene.

O zdravstvu

Cerar: Mi smo z našim programom zelo jasni, nakupe v zdravstvu je treba urediti tako, da bodo cene odražale realne stroške. Jasno je potrebno razmejiti javno in zasebno zdravstveno sfero in na tak način preprečiti korupcijo. Potrebno pa je razmisliti tudi o ukinjanju oziroma prestrukturiranju dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Černač: Prerazporediti je potrebno pravice med zasebnim in javnim zdravstvom, z namenom zmanjšanja čakalnih vrst in izboljšanja storitev. Verjamem, da imamo v Sloveniji na področju primarnega zdravstva premalo zdravnikov, zato je to potrebno okrepiti in pravično plačati tiste, ki delo dobro opravljajo.

Kateri so najpomembnejši ukrepi?

Mesec: Zaustavitev privatizacije.

Bogovič: Nova delovna mesta.

Židan: Gospodarska rast.

Janković: Infrastrukturni ukrepi.

Novak: Poenostavitev birokracije.

Bratušek: Ohranitev socialne države.

Erjavec: Odpiranje novih trgov in regres za vse upokojence.

Černač: Spodbujanje gospodasrtva; 300 evrov plačanega pripravništva za mlade, ki uspešno končajo šolanje.

Cerar: Ureditev pravne države.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki T-2 odkupuje terjatve do svojih lastnikov 1

Družba T-2 je od Gorenjske banke odkupila sveženj terjatev do družb, povezanih z Jurijem Krčem, ki prek Garnola obvladuje T-2

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 5

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? V torek bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...

FINANCE
Iranski konflikt z zahodom odmeva na naftnih trgih; ga bomo čez teden dni občutili na bencinskih črpalkah? 3

Iransko zajetje tankerja, ki pluje pod britansko zastavo, je nafto podražilo za dva odstotka, analitiki pričakujejo nadaljnjo rast

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 4

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

AVTO
Novosti
Novosti Ko gre bencin na siesto, začnejo pri Cupri električno 'fešto'

Ena najmlajših avtomobilskih znamk s konceptom naznanja prihod električnega modela.

OGLAS
IKT
Članki
Članki Slovenska inovacija, ki spletno platformo WordPress spremeni v poslovni sistem podjetja

Podjetje Marcelino je razvilo poseben vtičnik za WordPress, ki tega spremeni v orodje za upravljanje s strankami (CRM) ter omogoča agilno...

DRAŽBE
Članki
Članki TOP dražbe: apartmaji in hiše na hrvaški obali

Pregled najboljših dražb v tednu od 29. julija do 4. avgusta

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 4

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

SUBV
Članki
SUBV
Članki
Članki Kje se je tokrat zataknilo: podjetja spet dolgo čakajo na subvencije za les 1

Podjetja so svoje prijave oddala že pred petimi meseci, še vedno se ne ve, kdo lahko računa na denar