Zakrajšek: Politiki živijo v iluziji

Čas branja: 2 min
10.07.2014  18:24
Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki svari, da pravega gospodarskega okrevanja v Sloveniji še ne moremo pričakovati

Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki, meni da bi se v Sloveniji najprej morali lotiti reform, ki bi omogočile sproščanje in liberalizacijo trga dela in bi omogočile večjo gospodarsko rast. Ko bi dosegli določen preboj in pozitiven zagon, pa bi lahko začeli krčiti delež države v gospodarstvu. Prav tako bi morali čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja, meni Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru za Bančni vestnik poudaril, da je tako za ZDA kot tudi najbolj razvite države Evrope in Slovenijo zelo verjetno, da bo realna gospodarska rast v naslednjem desetletju ali celo še dalj časa v povprečju precej nižja kot doslej.

Gospodarsko okrevanje še ni na vidiku

"Politiki sicer pričakujejo, da bo prišlo do podobnega gospodarskega razcveta, kot smo mu bili priča v obdobju 2002-2006, toda to je velika iluzija," je posvaril. Resnega okrevanja na slovenskem gospodarskem obzorju še ni videti. Pri omenjanju možnosti za dvoodstotno gospodarsko rast je Zakrajšek menil, da gre za "zelo ambiciozne številke".

Slovenija je ob tem v finančno-gospodarski krizi od leta 2008 naprej, a kljub "gospodarski katastrofi" sedanje vlade "niso naredile v bistvu nič, da bi zagotovile dolgoročno okrevanje slovenskega gospodarstva", je izpostavil ekonomist. Posledice tega gospodarskega zastoja po njegovem so in bodo katastrofalne.

Pri tem ne gre le za stečaje malih in srednje velikih podjetij, ampak predvsem za delež bruto investicij v bruto domačem proizvodu (BDP). V Sloveniji že šest let ni bilo večjih investicij v tehnološki razvoj, inovacije in pospeševanje produktivnosti. "Tega seveda ne moremo nadoknaditi kar tako in to bo imelo za našo ekonomijo zelo boleče posledice," je opozoril Zakrajšek.

zakrajsek-egon30-be.1405009318.jpg.n.600px.jpg

Problematičen je tudi demografski profil države

Med težavami, ki Slovenijo težijo bolj kot na primer Portugalsko, Irsko ali Ciper, je Zakrajšek med drugim izpostavil demografski profil Slovenije. Ta je "zelo slab in zaskrbljujoč", saj se prebivalstvo hitro stara, priseljevanja mladih kadrov iz EU v Slovenijo pa ni. Celo nasprotno, največji slovenski talenti iščejo poslovne priložnosti v tujini.

Izpostavil je tudi dolgoročno brezposelnost. "Ljudje v srednjih letih, ki so že veliko let brez dela, bodo zelo težko spet dobili redno delo, kar še posebej velja za Slovenijo, ki ima tog trg dela in v kateri ne ustvarjamo novih delovnih mest," je menil.

Zakrajšek: Imamo plenilski davčni sistem

Slovenski problem je, kot je izpostavil Zakrajšek, tudi hitro naraščajoči javni dolg. Prav tako ne smemo pozabiti na "plenilski" davčni sistem, ki "povzroča negotovost pri podjetnikih".

Poleg tega je Slovenija zelo bankocentrična država, podobno kot Evropa. V ZDA na primer vir za investicije predstavlja tudi trg kapitala, ne le bančni sektor. Ko se je bančni sistem sesul, so imela torej ZDA "rezervno gumo", pri nas pa tega ni bilo.

Kljub temu pa je Zakrajšek poudaril, da je "realist in zmeren optimist, ki verjame, da se vse to lahko spremeni na bolje, da lahko tudi Slovenija postane urejena država".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen 1

Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se...

FINANCE
Kdo vam lahko pomaga graditi hišo ali pleskati stanovanje? 2

Bratranci in sestrične odpadejo – to ni več brezplačna sorodstvena pomoč pri gradnji hiše; kako pa je z drugimi obrtniki?

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 4

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih

FINANCE
Se obetajo ležarine na depozite fizičnih oseb? O tem govori šef NLB Blaž Brodnjak 5

Prvi človek NLB v intervjuju za STA spregovoril o okolju nizkih obrestnih mer in posledicah, ki jih imajo te za banke

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih 6 letih + Brezplačen vodič “Kako trgovati online s ceno zlata”

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca predhodnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15%.

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Italijanska vlada je padla – premier Conte je napovedal svoj odstop 5

Kaj morate vedeti o razpletanju italijanske politične krize – na kaj je računal Salvini iz skrajno desne Lige, kakšno računico ima Di...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Pozornost pri Avstriji in Nemčiji ni odveč, pri treh državah pa še posebej

Na kaj je treba biti pozoren pri poslovanju z Nemčijo in Avstrijo ter kje vse narašča število stečajev in zakaj? O tem bo govoril...

FINANCE
Predlogi davčnih sprememb kmalu na vladi; kaj pričakujejo gospodarstveniki, obrtniki?

Največ vroče krvi bo pri predlogih za obdavčitev dobička podjetij in kapitala posameznikov