Zakrajšek: Politiki živijo v iluziji

Čas branja: 2 min
10.07.2014  18:24
Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki svari, da pravega gospodarskega okrevanja v Sloveniji še ne moremo pričakovati

Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki, meni da bi se v Sloveniji najprej morali lotiti reform, ki bi omogočile sproščanje in liberalizacijo trga dela in bi omogočile večjo gospodarsko rast. Ko bi dosegli določen preboj in pozitiven zagon, pa bi lahko začeli krčiti delež države v gospodarstvu. Prav tako bi morali čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja, meni Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru za Bančni vestnik poudaril, da je tako za ZDA kot tudi najbolj razvite države Evrope in Slovenijo zelo verjetno, da bo realna gospodarska rast v naslednjem desetletju ali celo še dalj časa v povprečju precej nižja kot doslej.

Gospodarsko okrevanje še ni na vidiku

"Politiki sicer pričakujejo, da bo prišlo do podobnega gospodarskega razcveta, kot smo mu bili priča v obdobju 2002-2006, toda to je velika iluzija," je posvaril. Resnega okrevanja na slovenskem gospodarskem obzorju še ni videti. Pri omenjanju možnosti za dvoodstotno gospodarsko rast je Zakrajšek menil, da gre za "zelo ambiciozne številke".

Slovenija je ob tem v finančno-gospodarski krizi od leta 2008 naprej, a kljub "gospodarski katastrofi" sedanje vlade "niso naredile v bistvu nič, da bi zagotovile dolgoročno okrevanje slovenskega gospodarstva", je izpostavil ekonomist. Posledice tega gospodarskega zastoja po njegovem so in bodo katastrofalne.

Pri tem ne gre le za stečaje malih in srednje velikih podjetij, ampak predvsem za delež bruto investicij v bruto domačem proizvodu (BDP). V Sloveniji že šest let ni bilo večjih investicij v tehnološki razvoj, inovacije in pospeševanje produktivnosti. "Tega seveda ne moremo nadoknaditi kar tako in to bo imelo za našo ekonomijo zelo boleče posledice," je opozoril Zakrajšek.

zakrajsek-egon30-be.1405009318.jpg.n.600px.jpg

Problematičen je tudi demografski profil države

Med težavami, ki Slovenijo težijo bolj kot na primer Portugalsko, Irsko ali Ciper, je Zakrajšek med drugim izpostavil demografski profil Slovenije. Ta je "zelo slab in zaskrbljujoč", saj se prebivalstvo hitro stara, priseljevanja mladih kadrov iz EU v Slovenijo pa ni. Celo nasprotno, največji slovenski talenti iščejo poslovne priložnosti v tujini.

Izpostavil je tudi dolgoročno brezposelnost. "Ljudje v srednjih letih, ki so že veliko let brez dela, bodo zelo težko spet dobili redno delo, kar še posebej velja za Slovenijo, ki ima tog trg dela in v kateri ne ustvarjamo novih delovnih mest," je menil.

Zakrajšek: Imamo plenilski davčni sistem

Slovenski problem je, kot je izpostavil Zakrajšek, tudi hitro naraščajoči javni dolg. Prav tako ne smemo pozabiti na "plenilski" davčni sistem, ki "povzroča negotovost pri podjetnikih".

Poleg tega je Slovenija zelo bankocentrična država, podobno kot Evropa. V ZDA na primer vir za investicije predstavlja tudi trg kapitala, ne le bančni sektor. Ko se je bančni sistem sesul, so imela torej ZDA "rezervno gumo", pri nas pa tega ni bilo.

Kljub temu pa je Zakrajšek poudaril, da je "realist in zmeren optimist, ki verjame, da se vse to lahko spremeni na bolje, da lahko tudi Slovenija postane urejena država".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

FINANCE
Je General Electric novi Enron? 1

»Je večja prevara kot Enron in WorldCom skupaj,« so zapisali v poročilu.

DRAŽBE
Članki
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Spremembe zakona: bo prihodnje leto obvezno »štempljanje« zaposlenih? 27

Po novem bi lahko evidenco delovnega časa vodili tudi za delavce, ki opravljajo delo na drugih pravnih podlagah (avtorska, podjemna...

FINANCE
Ne ene, kitajski lastniki Gorenja bodo v Velenju zgradili dve tovarni 6

Kaj je po prvem letu upravljanja novega v proizvajalcu bele tehnike: kako se s Kitajci spreminjajo podjetje, ljudje in Velenje

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

FINANCE
Katere članice Evropske unije so letos pridelale primanjkljaj in katere presežek 2

Največji presežek so v prvi polovici leta ustvarili Nemci; kako je s Slovenijo?

FINANCE
FINANCE
Plače so se v prvem polletju zvišale v vseh dejavnostih, razen v rudarstvu 2

Mesečna plača v prvem polletju letos je bila v povprečju višja od plače za prvo polletje lani