Zakrajšek: Politiki živijo v iluziji

Čas branja: 2 min
10.07.2014  18:24
Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki svari, da pravega gospodarskega okrevanja v Sloveniji še ne moremo pričakovati

Egon Zakrajšek, slovenski finančnik v ameriški centralni banki, meni da bi se v Sloveniji najprej morali lotiti reform, ki bi omogočile sproščanje in liberalizacijo trga dela in bi omogočile večjo gospodarsko rast. Ko bi dosegli določen preboj in pozitiven zagon, pa bi lahko začeli krčiti delež države v gospodarstvu. Prav tako bi morali čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja, meni Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru za Bančni vestnik poudaril, da je tako za ZDA kot tudi najbolj razvite države Evrope in Slovenijo zelo verjetno, da bo realna gospodarska rast v naslednjem desetletju ali celo še dalj časa v povprečju precej nižja kot doslej.

Gospodarsko okrevanje še ni na vidiku

"Politiki sicer pričakujejo, da bo prišlo do podobnega gospodarskega razcveta, kot smo mu bili priča v obdobju 2002-2006, toda to je velika iluzija," je posvaril. Resnega okrevanja na slovenskem gospodarskem obzorju še ni videti. Pri omenjanju možnosti za dvoodstotno gospodarsko rast je Zakrajšek menil, da gre za "zelo ambiciozne številke".

Slovenija je ob tem v finančno-gospodarski krizi od leta 2008 naprej, a kljub "gospodarski katastrofi" sedanje vlade "niso naredile v bistvu nič, da bi zagotovile dolgoročno okrevanje slovenskega gospodarstva", je izpostavil ekonomist. Posledice tega gospodarskega zastoja po njegovem so in bodo katastrofalne.

Pri tem ne gre le za stečaje malih in srednje velikih podjetij, ampak predvsem za delež bruto investicij v bruto domačem proizvodu (BDP). V Sloveniji že šest let ni bilo večjih investicij v tehnološki razvoj, inovacije in pospeševanje produktivnosti. "Tega seveda ne moremo nadoknaditi kar tako in to bo imelo za našo ekonomijo zelo boleče posledice," je opozoril Zakrajšek.

zakrajsek-egon30-be.1405009318.jpg.n.600px.jpg

Problematičen je tudi demografski profil države

Med težavami, ki Slovenijo težijo bolj kot na primer Portugalsko, Irsko ali Ciper, je Zakrajšek med drugim izpostavil demografski profil Slovenije. Ta je "zelo slab in zaskrbljujoč", saj se prebivalstvo hitro stara, priseljevanja mladih kadrov iz EU v Slovenijo pa ni. Celo nasprotno, največji slovenski talenti iščejo poslovne priložnosti v tujini.

Izpostavil je tudi dolgoročno brezposelnost. "Ljudje v srednjih letih, ki so že veliko let brez dela, bodo zelo težko spet dobili redno delo, kar še posebej velja za Slovenijo, ki ima tog trg dela in v kateri ne ustvarjamo novih delovnih mest," je menil.

Zakrajšek: Imamo plenilski davčni sistem

Slovenski problem je, kot je izpostavil Zakrajšek, tudi hitro naraščajoči javni dolg. Prav tako ne smemo pozabiti na "plenilski" davčni sistem, ki "povzroča negotovost pri podjetnikih".

Poleg tega je Slovenija zelo bankocentrična država, podobno kot Evropa. V ZDA na primer vir za investicije predstavlja tudi trg kapitala, ne le bančni sektor. Ko se je bančni sistem sesul, so imela torej ZDA "rezervno gumo", pri nas pa tega ni bilo.

Kljub temu pa je Zakrajšek poudaril, da je "realist in zmeren optimist, ki verjame, da se vse to lahko spremeni na bolje, da lahko tudi Slovenija postane urejena država".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 19

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 3

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 9

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

AVTO
Testi
Testi Peugeotov mladenič za zahtevne družinske pustolovščine

Peugeotov rifter kljub spremembi imena ostaja prvovrstni družinski partner. Uresničil bo zahteve prostorsko še tako zahtevne mame.

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Nepremičnine: Kaj vse se bo gradilo v Mariboru 1

Načrtuje se gradnja več kot 1500 stanovanj – letos jeseni jih bo vseljivih 21, nekaj več kot 500 jih bodo zgradili prihodnje leto,...

AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

FINANCE
Poletje sprememb 1

Ali pri spremembah nazadujemo, obremenjujemo podjetnike s pikolovskimi bedarijami?