Tako je vlada od SDH zahtevala zamrznitev privatizacije - in odgnala vlagatelje

Čas branja: 2 min
10.07.2014  16:23
V SDH še niso povedali, ali bodo sklep upoštevali; je pa vlada že naredila oportunitetno škodo, ker so zasebni naložbeni skladi odšli

SDH je danes na borznem portalu Seonet objavil sklepe skupščine, ki jih je vlada sprejela 4. julija. Objavljamo jih v celoti:

Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vlada) se je seznanila s Poročilom Slovenskega državnega holdinga, d.d. (v nadaljnjem besedilu: SDH), pripravljenim na podlagi Sklepa Vlade št. 90000-1/2013/8 z dne 19.6.2014, v zvezi s postopkom prodaje Poslovnega sistema Mercator, d.d. (v nadaljnjem besedilu: Mercator)

Vlada kot skupščina SDH nalaga vsem organom upravljanja SDH, predvsem pa upravi, da do imenovanja nove vlade ne zaključi nobenega začetega postopka in ne začenja nobenih novih postopkov prodaje kapitalskih deležev države.

Vlada kot skupščina SDH nalaga upravi SDH, da v najkrajših mogočih predpisanih rokih skliče izredno skupščino Nove Ljubljanske banke, d.d. (v nadaljnjem besedilu: NLB) in popolni sestavo nadzornega sveta NLB.

Vlada kot skupščina SDH poziva nadzorni svet SDH, da nemudoma ugotovi morebitno odgovornost članov uprave SDH ob zastopanju na zadnji skupščini NLB.

Vlada nalaga SDH, da preveri obliko vložka Agrokorja, d.o.o., v Mercator in skladnost tega vložka s predhodno podanimi zavezami prevzemnika.

Skladi odpovedali sodelovanje pri Telekomu

„Ne bo priprav na management predstavitve. Pa razmislil bom, kako se kolektivu opravičiti za prepoved dopustov," je umik skladov iz tekme za nakup Telekoma minuli petek na tviterju komentiral šef Telekoma Rudolf Skobe. Predstavitve bi morale potekati od torka do naslednjega tedna.

V igri za nakup Telekoma Slovenije (če sploh še) ostajata le dva izmed osmih možnih kupcev - nemški Deutsche Telekom in ruski MTS. Preostalih šest skladov, ki so po naših zanesljivih informacijah ponujali tudi 160 evrov za delnico, 20 evrov več od Nemcev, se je umaknilo, smo razkrili v ponedeljek.

Oportunitetna izguba vladnega sklepa o zamrznitvi privatizacije - ki jo je prav vlada Alenke Bratušek obljubila tako kreditorjem, ki so Sloveniji posodili denar za sanacijo bank in tekočo porabo, kot evropski komisiji, ki je zato zamižala ob preseganju makroekonomskih zavez - tako že zdaj znaša 130,7 milijona evrov.

Omenimo še oportunitetno škodo, ki je nastala, ker je politika leta 2008 ustavila prodajo Telekoma po 405 evrov za delnico: ta presega 1,6 milijarde evrov. To je za dobro leto in pol obresti na slovenski javni dolg - če ne omenimo, da bi lahko za ta znesek dolg tudi zmanjšala.

2.1404672799.jpg

Spomnimo, na tiskovni konferenci po seji vlade je Alenka Bratušek dejala tudi, da skladi kot kupci niso zaželeni: »Iščemo partnerje, ne nekih špekulativnih skladov. Slovenska podjetja potrebujejo strateške partnerje, da jim bodo omogočili razvoj. Ne, da jih kupujejo zato, da na njih ustvarjajo dobičke.« Na naše vprašanje, naj pove en primer, kjer bi skladi podjetje uničili - ne optimizirali in nato prodali naprej, večinoma strateškim partnerjem ­-,­ ­ni odgovorila.

Preberite tudi:

17.07.2014
18.07.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen je nova predsednica evropske komisije - kaj še obljublja poleg podnebne banke 16

V današnjem tajnem glasovanju so poslanci evropskega parlamenta dosedanjo nemško obrambno ministrico potrdili za novo predsednico...

FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu 4

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Delničarji KD Group: Bi raje denar namesto delnic? Koliko vas bo to stalo?

Višina odpravnine je 86,67 evra, časa imate tri mesece – kaj morate storiti

AVTO
Novice
Novice Musk se je poigral s cenami tesel

Pocenila sta se modela S in X, iz ponudbe so umaknili cenejši različici, ki sta imeli začetno ceno 78.300 in 83.200 evrov. Za koliko se...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...

FINANCE
Članki
Članki O optimalnosti obljub kandidatke za predsednico EK – in namerah slovenskih evroposlancev

Kaj se šušlja – ko tečejo zadnje ure pred odločanjem o kandidaturi Ursule von der Leyen za predsednico evropske komisije (EK)

SUBV
Članki
Članki Razpisane so subvencije za lesne polizdelke 1

Denar je na voljo zgolj podjetjem iz vzhodne kohezijske regije, dobiti je mogoče do 2,5 milijona evrov subvencije

FINANCE
Plačila 22 inovativnih farmacevtskih družb našim zdravnikom – 11,5 milijona evrov 1

Transparentnost se zmanjšuje – lani je le še četrtina zdravnikov, ki sodelujejo s farmacevtsko industrijo, dala soglasje za objavo...