Začenja se postopek prisilne poravnave Alpine s finančnimi upniki

Čas branja: 1 min
10.07.2014  16:00
Predlog za prisilno poravnavo je na kranjsko okrožno sodišče vložila Alpina, potem ko se z bankami upnicami ni uspela povsem dogovoriti o prestrukturiranju dolga.
avtor

Kranjsko okrožno sodišče je v predhodnem postopku prisilne poravnave za žirovsko Alpino imenovalo upravitelja poravnave. Kot je danes povedal direktor Alpine Matjaž Delopst, ne bo šlo za klasično prisilno poravnavo, saj se bo dotikala le finančnih upnikov, ne pa tudi dobaviteljev.

Predlog za prisilno poravnavo je na kranjsko okrožno sodišče vložila Alpina, potem ko se z bankami upnicami ni uspela povsem dogovoriti o prestrukturiranju dolga, ki za celoten sistem Alpina znaša 42 milijonov evrov in izhaja tudi iz menedžerskega prevzema.

alpina-proizvodnja25-ih.1405000797.jpg.n.600px.jpg

Vodstvo Alpine je z bankami več let vodilo pogovore, kako izpeljati finančno prestrukturiranje. Konec maja letos so v Alpini pričakovali, da bo program vendarle potrjen. Ker se to ni zgodilo, je vodstvo podjetja konec junija vložilo predlog za prisilno poravnavo.

Kranjsko okrožno sodišče je nato v sredo s sklepom, ki je bil danes objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, za upravitelja prisilne poravnave imenovalo Veljka Jana.

Upravitelj se bo z vodstvom Alpine srečal že v petek zjutraj, saj je žirovsko obutveno podjetje na višku sezone in si želi čim bolj učinkovito vodenega postopka prisilne poravnave. Ta, kot je poudaril Delopst, ne bo na nikakršen način vplivala na dobavitelje, temveč se bo tikala le Alpininih štirih finančnih upnikov.

Glavno vlogo v prisilni poravnavi, ki predvideva najmanj devet, v optimalni verziji pa 15 milijonov evrov konverzije terjatev v lastniške deleže, naj bi odigrala Družba za upravljanje terjatev bank, na katero so bile že prenesene nekatere terjatve, nekatere druge pa še bodo.

Žirovska Alpina je iz prodaje v prvih petih mesecih letos ustvarila 16,9 milijona evrov prihodkov, v enakem obdobju lani pa 15,7 milijona evrov. Zabeležila je 516.000 evrov izgube iz poslovanja, lani v tem obdobju pa 880.000 evrov. Z izjemo leta 2011 je bila letošnja izguba v tem obdobju najnižja v zadnjih devetih letih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki T-2 odkupuje terjatve do svojih lastnikov 1

Družba T-2 je od Gorenjske banke odkupila sveženj terjatev do družb, povezanih z Jurijem Krčem, ki prek Garnola obvladuje T-2

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 4

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? V torek bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...

FINANCE
Iranski konflikt z zahodom odmeva na naftnih trgih; ga bomo čez teden dni občutili na bencinskih črpalkah? 3

Iransko zajetje tankerja, ki pluje pod britansko zastavo, je nafto podražilo za dva odstotka, analitiki pričakujejo nadaljnjo rast

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 4

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

AVTO
Novosti
Novosti Ko gre bencin na siesto, začnejo pri Cupri električno 'fešto'

Ena najmlajših avtomobilskih znamk s konceptom naznanja prihod električnega modela.

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...

DRAŽBE
Članki
Članki TOP dražbe: apartmaji in hiše na hrvaški obali

Pregled najboljših dražb v tednu od 29. julija do 4. avgusta

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 3

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

SUBV
Članki
SUBV
Članki
Članki Kje se je tokrat zataknilo: podjetja spet dolgo čakajo na subvencije za les 1

Podjetja so svoje prijave oddala že pred petimi meseci, še vedno se ne ve, kdo lahko računa na denar