Fitch ohranil bonitetni oceni NLB in NKBM, dvignil oceni vitalnosti

Čas branja: 1 min
10.07.2014  11:33
Izboljšanje ocene vitalnosti banke za eno stopnjo odraža izboljšano kapitalsko strukturo banke
avtor

Bonitetna agencija Fitch je v sredo ohranila oceni za kratkoročni in dolgoročni dolg Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove kreditne banke Maribor (NKBM) pri BB-, obeti pa ostajajo negativni. Je pa Fitch za eno stopnjo izboljšal oceno vitalnosti obeh največjih slovenskih bank. Fitch je ohranil tudi oceno Abanka in Banke Koper.

id-nlbnkbmrsc.20140611124340.jpg.n.600px.jpg

Dvig ocene vitalnosti za NLB in NKBM, obe v 100-odstotni državni lasti, z b- na b so v bonitetni hiši utemeljili z obsežno državno dokapitalizacijo decembra lani. Država je namreč v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bank lani NLB dokapitalizirala za 1,55 milijarde evrov, NKBM pa za 870 milijonov.

Banki sta po ocenah agencije zdaj ustrezno kapitalsko okrepljeni, da lahko pokrijeta morebitne dodatne izguba z naslova slabih posojil. Ob koncu prvega trimesečja je bil njun količnik kapitalske ustreznosti Tier 1 pri 19,4 odstotka oz. 16 odstotkih. V Fitchu pozitivno ocenjujejo tudi likvidnostno stanje obeh bančnih ustanov, kjer težav z refinaciranjem obveznosti ne vidijo.

Sposobnost ustvarjanja dobičkov NLB in NKBM v bližnji prihodnosti ob vsem tem še ne bo močna, opozarjajo v agenciji.

Fitch je ponovno ocenil tudi tretjo 100-odstotno državno banko - Abanko. Njeno oceno dolgoročnega je ohranil pri B-, banka pa ostaja na seznamu ustanov, ki bi jim v agenciji lahko oceno v kratkem še zvišali. Še letos se namreč po dokončni zeleni luči Bruslja pričakuje drugi del dokapitalizacije Abanke. Prvi del v višini 348 milijonov evrov je država vplačala decembra lani, za banko je rezerviranih še 243 milijonov evrov, prav tako pa bo sledil prenos terjatev na DUTB.

Banka Koper ohranja najvišjo bonitetno oceno

Dolgoročna bonitetna ocena Banke Koper pa ostaja pri BBB, saj v Fitchu vidijo italijansko bančno skupino Intesa San Paolo kot močnega lastnika, ki trdno stoji za koprsko banko.

A v bonitetni hiši na drugi strani opozarjajo na še vedno šibko kakovost posojilnega portfelja, in to kljub prenosu dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Delež slabih posojil, ki zamujajo več kot 90 dni, je bil pri NKBM 28 odstotkov, pri NLB pa 18,6 odstotka.

Preberite tudi:

02.07.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 6

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta