Mala in srednja podjetja - povejte, kaj vas žuli!

Čas branja: 1 min
10.07.2014  11:07
Mala in srednja podjetja (MSP) imajo še do ponedeljka čas, da povedo svoje mnenje o trgovinskem in naložbenem sporazumu med EU in ZDA.

Mala in srednja podjetja (MSP), ki se srečujejo z ovirami pri poslovanju na trgu ZDA ali pa se prav zaradi trgovinskih ovir sploh ne lotijo izvoza na ameriški trg, lahko še do ponedeljka, 14. julija, sporočijo, katere ovire so po njihovem mnenju največje, pozivata GZS in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tako lahko MSP sodelujejo pri oblikovanju čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP), o katerem se zdaj pogajata EU in ZDA.

Pripombe lahko podjetja sporočijo v okviru javnega posvetovanja, ki so ga razpisali v Bruslju, in sicer prek vprašalnika, ki ga je objavila evropska komisija in je na voljo na tej povezavi.

Intenzivna pogajanja med EU in ZDA se nadaljujejo

EU in ZDA se pogajata za sklenitev trgovinskega in naložbenega sporazuma TTIP, ki bo predvidoma najobsežnejši in najpodrobnejši od sklenjenih trgovinskih sporazumov. Njegov osnovni cilj je odprava carinskih, predvsem pa necarinskih ovir v trgovanju med EU in ZDA, po oceni evropske komisije pa bi se lahko kot posledica sporazuma BDP Evropske unije povečal za 119 milijard evrov (0,5 odstotka BDP), ameriški BDP pa za 95 milijard evrov (0,4 odstotka BDP).

Največ bi lahko pridobili prav MSP

Med pomembnimi cilji bodočega sporazuma je tudi, da bi v čim večji meri upošteval potrebe malih in srednih podjetij, ki jih je v EU in ZDA skupaj kar okoli 48 milijonov ali tako rekoč 99 odstotkov vseh podjetij. Prav manjša podjetja veliko bolj kot velika trgovinske ovire omejujejo pri prodoru na nove trge.

Odprto tudi posvetovanje o zaščiti tujih vlagateljev

Na tej povezavi pa je bilo do 13. julija podaljšano tudi posvetovanje o arbitražnem sodišču ISDS za reševanje sporov med tujimi vlagatelji in državo gostiteljico. To na videz suhoparno tehnično vprašanje najbolj deli zagovornike in nasprotnike sporazuma, in zaradi njega so v nekaj državah pripravili tudi že javne proteste. ISDS bi namreč tujim vlagateljem omogočil, da ob domnevni kršitvi njihovih pravic iz TTIP tožijo državo za odškodnino mimo nacionalnih sodišč.

Jutri v Financah o prednostih in pasteh TTIP

Še pred ponedeljkovim začetkom novega, šestega kroga poganj za sklenitev evropsko-ameriškega trgovinskega in naložbenega sporazuma, bomo v jutrišnji izdaji priloge Finance Weekend predstavili, kakšne so prednosti in pasti tega partnerstva, kako bi vplival na posamezne panoge ter kaj bi lahko prinesel slovenskim podjetjem in porabnikom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 1

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 13

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

FINANCE
Kdo je Lynda Blanchard, nova veleposlanica ZDA v Sloveniji 35

Ameriški senat je s 54 glasovi za in 40 proti potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame za veleposlanico ZDA v Sloveniji. Kdaj bo prišla, še ni...

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 4

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

PRO
Članki
Članki Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev

Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam

AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

MANAGER
Manager
Manager Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...