Razprodaje: večina trgovcev jih je prehitela z akcijami in popusti

Čas branja: 3 min
10.07.2014  10:01
V ponedeljek se začne sezonska razprodaja tekstila in obutve, a prave časovne meje med sezonskimi razprodajami in ostalimi akcijami ni več, ugotavljajo trgovci

Letošnja poletna sezonska razprodaja se začne v ponedeljek, 14. julija. Trgovci sezonske razprodaje v skladu s pravili ne smejo začeti prej kot drugi delovni ponedeljek v mesecu juliju, trajanje razprodaje pa določi vsak trgovec skladno s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer razprodaja ne sme trajati več kot 60 dni.

A kot je očitno iz pogleda na izložbe v minulih tednih, so praktično vsi tekstilni trgovci prehiteli razprodaje z različnimi akcijami in popusti. Kot sami ugotavljajo, je pravzaprav danes časovna meja med sezonskimi razprodajami in drugimi akcijami skoraj že zabrisana.

Prodaja tekstila na ravni lanske

V Trgovinski zbornici sicer ugotavljajo, da kljub temu, da statistični podatki kažejo nadaljevanje rasti slovenskega gospodarstva, trgovina temu trendu ne sledi ter da še ni mogoče govoriti o okrevanju trgovinske dejavnosti v Sloveniji. Trgovci na področju tekstila pravijo, da je prodaja v prvi polovici letošnjega leta primerljiva z lansko.

Tako denimo v Modiani, ki je ena od divizij Mercatorja, ter športni trgovini Hervis ugotavljajo, da je bila prodaja na ravni lanske. V Sportni Group pa so z rezultati "zelo zadovoljni", še posebej uspešen je bil junij, pravijo. V Nami uspešnost prodaje pripisujejo tudi temu, da so imeli več popustov in akcij.

poletne-razprodaje3-ih.1404979263.jpg.o.600px.jpg
Letošnjo poletno sezonsko razprodajo so trgovci večinoma prehiteli z različnimi akcijami in popusti.

Kupce zanima končna cena

Trgovci s tekstilom in obutvijo že pred razprodajami pospeševali prodajo z različnimi akcijami in popusti. »Prave časovne meje med sezonskimi razprodajami in ostalimi prodajnimi akcijami se skrajšujejo oziroma jih ni več. Trend upadanja pomena sezonskih razprodaj zaznavamo že več let zapored, kar je deloma pogojeno s pričakovanji kupcev, aktivnostmi konkurence in splošnim ekonomskim stanjem v državi,« ugotavlja Jerneja Jager, izvršna direktorica Modiane.

Tako so tudi v Modiani imeli v preteklih tednih različne akcije, namenjene različnim skupinam kupcev, s popusti od 10 do 50 odstotkov. »V akcije smo vključili posamezne blagovne znamke ali blagovne skupine,« pojasnjuje Jerneja Jager. »Kupci niso pozorni zgolj na višino popusta, ampak jih zanima dejanska končna cena izdelka, ki ga nameravajo kupiti. Ta cena se v njihovih pričakovanjih oziroma zmožnostih znižuje. Načeloma se bolje prodajajo izdelki z višjimi popusti in nižjo končno ceno.« V Modiani bodo na sezonski razprodaji izdelke znižali do 60 odstotkov.

Pred razprodajami več popustov

Akcije pred razprodajo imajo tudi v Sportini Group. "Akcije na začetku sezone so usmerjene na celotno ponudbo določene znamke oziroma določene blagovne skupine, bolj ko se približujemo razprodajam in koncu sezone, večji so popusti in več je popustov na posamične izdelke,« pojasnjujejo v Sportini. »Gospodarske razmere spreminjajo trende v prodaji. V preteklih letih so akcije brez pravega reda preplavile tržišče, potrošnik se vsak trenutek srečuje z več akcijami, ne glede na čas v sezoni.« opažajo v Sportini, kjer sicer na razprodaje gledajo kot na zaključek sezone in pričakujejo, da bo izkupiček letošnjih podoben lanskim.

Izdelke bodo na razprodajah znižali od 30 do 70 odstotkov. »Vendar bo ponudba izdelkov s popusti še bistveno večja, saj bo znižana že skoraj vsa zaloga izdelkov kolekcije pomlad in poletje.« V Sportini so bili z zimskimi razprodajami zadovoljni, saj so, kot pravijo, nekatere trgovine dosegle mesečni rekordni promet.

Akcije in popusti izboljšali sezono

V veleblagovnici Nama ugotavljajo, da je bila do zdaj letošnja sezona boljša kot lanska, kar pa deloma pripisujejo tudi temu, da so imeli več akcij in popustov. So pa tudi pri njih poletje začeli s popusti na izdelke: "Popusti gredo do 35 odstotkov in veljajo le ob predložitvi naše kartice zvestobe. Poletni popusti, ki pa veljajo za vse stranke, so pa v teku in gredo do 50 odsototkov," pojasnjujejo v Nami, blago bo za toliko znižano tudi med sezonsko razprodajo.

"Blago se dobro prodaja, tudi naše stranke se popustov razveselijo, kar je še posebej opazno med večernimi nakupi. Kar se razprodaje tiče, pričakujemo podobne ali še boljše rezultate, v primerjavi z lanskimi."

Zimska razprodaja je razočarala

Tudi pri športnem trgovcu Hervis ugotavljajo, da so kupci vse bolj pozorni na končno ceno izdelka s popustom. Trgovec je že pred razprodajo znižal ceno izdelkov. "Letošnje poletje smo začeli z velikim znižanjem teden dni pred začetkom razprodaj, saj se modni trendi tudi pri športni opremi vse hitreje spreminjajo in je pred vrati je že nova kolekcija.

Cene izdelkov v naših trgovinah pa so znižane do 50 odstotkov, veliko jih je znižanih kar za polovico, posamezni izdelki celo za več kot 50 odstotkov.« Kot dodajajo, je bila letošnja zimska razprodaja sicer nekoliko slabša od pričakovanj, in sicer zaradi tople zime in pomanjkanja snega.

razprodaje-zimske2-be.1404979268.jpg.o.600px.jpg
Za kupce je bolj kot odstotek popusta vse bolj pomembna končna cena izdelka, ugotavljajo trgovci.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Delničarji KD Group: Bi raje denar namesto delnic? Koliko vas bo to stalo?

Višina odpravnine je 86,67 evra, časa imate tri mesece – kaj morate storiti

FINANCE
Članki
Članki O optimalnosti obljub kandidatke za predsednico EK – in namerah slovenskih evroposlancev

Kaj se šušlja – ko tečejo zadnje ure pred odločanjem o kandidaturi Ursule von der Leyen za predsednico evropske komisije (EK)

OGLAS
FINANCE
Prodaja apartmajev v naselju Residence Portorož tik ob Marini Portorož

Apartmajsko naselje Residence Portorož, ki ga odlikuje prefinjena sredozemska arhitektura, je po posameznih enotah naprodaj od od...

SUBV
Članki
Članki Razpisane so subvencije za lesne polizdelke 1

Denar je na voljo zgolj podjetjem iz vzhodne kohezijske regije, dobiti je mogoče do 2,5 milijona evrov subvencije

AVTO
Novice
Novice Musk se je poigral s cenami tesel

Pocenila sta se modela S in X, iz ponudbe so umaknili cenejši različici, ki sta imeli začetno ceno 78.300 in 83.200 evrov. Za koliko se...

FINANCE
Plačila 22 inovativnih farmacevtskih družb našim zdravnikom – 11,5 milijona evrov 1

Transparentnost se zmanjšuje – lani je le še četrtina zdravnikov, ki sodelujejo s farmacevtsko industrijo, dala soglasje za objavo...

FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen obljublja podnebno banko in vseevropsko shemo za brezposelnost 14

Danes bodo v evropskem parlamentu odločali, kdo bo vodil novo evropsko komisijo. Jutranji predstavitvi kandidatke Ursule von der Leyen bo...