Britanski javni uslužbenci na ulice zaradi rezov

Čas branja: 2 min
10.07.2014  09:00
Britanski javni sektor začenja stavko zaradi plač, pokojnin, odpuščanj. Letite v London? Pazljivo, možne so zamude.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

47,1 odstotka BDP je lani znašala javna poraba v Veliki Britaniji.

59,4 odstotka BDP je lani znašala javna poraba v Sloveniji.

Prek milijon britanskih delavcev naj bi se danes podalo na ulice zaradi nesoglasij z vlado glede plač, pokojnin in krčenja števila delovnih mest. Delo naj bi zastalo v javni upravi, vrata naj bi ostala zaprta v 600 šolah, na ulicah bodo tudi gasilci, poroča BBC.

Stavka bo potekala nedoločen čas, organizatorji pravijo, da bodo na ulicah, dokler ne bo dosežen dogovor z vlado Davida Camerona. Ta je stavko že obsodil in napovedal spremembe stavkovne zakonodaje.

Velika-Britanija-Big-Ben.1404323014.jpg.n.600px.jpg

Potujete v London? Možne so zamude!

Načrtujete let v London? Na spletni strani letališča Heathrow je objavljeno obvestilo, da lahko potniki v času stavke pričakujejo zamude pri vstopu v državo. Na letališču sicer pravijo, da bodo poskušali učinke stavke minimizirati ter da se vozni red se za zdaj ne spreminja.

Britanija krči, kaj pa Slovenija?

Jabolko spora so rezi v javnem sektorju. Britanski Telegraph je pred časom poročal o napovedih finančnega ministra Georga Osborna, da bo porabo, ki naj bi lani dosegla 44,1 odstotka BDP, do leta 2019 zmanjšal na 38,2 odstotka.

A po podatkih Eurostata je bila javna poraba v Veliki Britaniji lani pri 47,1 odstotka BDP. Za primerjavo, v Sloveniji je lani javna poraba dosegla celo 59,4 odstotka BDP, visok delež pa je posledica decembrske bančne sanacije. Leto prej je bila slovenska javna poraba pri 48,4 odstotka BDP.

O tem, kdo v Sloveniji pije in kdo plača, smo pisali v članku Nadležni gosti naših piknikov.

Gnev zaradi rezov

Britanske javne uslužbence, podobno kot slovenske, jezijo predvsem plače. V letu 2010 je vlada zamrznila plače javnim uslužbencem, nato pa v letu 2012 omejila rast mase plač na en odstotek letno.

Med napovedanimi ukrepi je tudi zmanjševanje števila zaposlenih. Velika Britanija je imela sicer konec prvega letošnjega četrtletja 5,5 milijona javnih uslužbencev, leta 2009 je bil javni sektor za približno pol milijona delovnih mest obsežnejši.

Kako je v Sloveniji? Notranji minister v odhajanju Gregor Virant se je odločil, da bo dogovore s sindikati javnega sektorja glede plač za prihodnje leto pustil v primopredaji novi vladi. Če lani sklenjeni dogovor, ki poteče konec leta, ne bo podaljšan, bi to pomenilo povečanje mase plač za 350 milijonov evrov, poroča STA. Dogovor za prihodnje leto pa naj bi med drugim predvidel zniževanje števila zaposlenih v javnem sektorju za odstotek in pol (trenutno veljaven dogovor predvideva en odstotek). A vsebina in pogajanja bo, kot rečeno, vodila nova vlada.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

OGLAS
IKT
Članki
Članki Spoznajte digitalno delovno mesto prihodnosti

Nič več ne bo pomembno, kje bomo delali, ampak kaj bomo kjerkoli ali kadarkoli naredili.