Dogovor v javnem sektorju bo počakal na naslednjo vlado

Čas branja: 2 min
09.07.2014  19:19
Minister Virant se je odločil, da dogovora s sindikati o ukrepih glede plač v javnem sektorju za leto 2015 ne bo predložil vladi
avtor

Notranji minister v odhodu Gregor Virant dogovora s sindikati o ukrepih glede plač v javnem sektorju za leto 2015 ne bo predložil vladi v odločanje. Kot del primopredaje jo bo predal naslednjemu glavnemu pogajalcu. Tako se je odločil zaradi stališč najverjetnejšega bodočega mandatarja Mira Cerarja in ne najbolj prepričljive podpore sindikatov.

Sindikati niso enotni

Virant je sicer ocenil, da je ne najbolj prepričljiva sindikalna podpora dogovoru o ukrepih za obvladovanje plačne mase v javnem sektorju v letu 2015 morda tudi rezultat pričakovanja, da bo mogoče z naslednjo vlado skleniti ugodnejši dogovor.

Odločitev popolnoma vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja sicer za zdaj še ni znana. Po doslej znanih podatkih je pripravljenost na podpis dogovora izrazilo 12 od skupno 36 reprezentativnih sindikatov, 15 pa se jih je opredelilo proti.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so po besedah njenega vodje Branimirja Štruklja za podpis štirje sindikati, trije so se opredelili proti. V drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Drago Ščernjavič, pa jih je po njegovih navedbah za podpis glasovalo osem, 12 pa proti. Pet sindikatov je še neopredeljenih.

Virant: Imeli bi dovolj podpore

Kot je pojasnil Virant, je pripravljenost na podpis tako izrazilo dovolj sindikatov, da bi lahko sklenili aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor po drugem kvorumu, ki upošteva članstvo sindikatov.

Če namreč k podpisu ne pristopi večina vseh reprezentativnih sindikatov iz najmanj štirih dejavnosti, zakon dopušča, da zadostujejo podpisi manjšega števila sindikatov iz najmanj štirih dejavnosti, ki pa skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

virant-gregor-007-jm.1395346185.jpg.c.600px.jpg

Zadnja možnost je bila uporabljena le enkrat: leta 2011 pri spornem aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki ga je del sindikatov izpodbijal tudi po sodni poti. O vprašanju kvoruma je odločalo tudi ustavno sodišče, ki je rešitve ocenilo kot protiustavne, zakonodajalcu pa naložilo njihovo odpravo.

Rok za to se je iztekel že aprila, a ker pogajanja s sindikati o spremembi kvoruma niso bila uspešna, zakon ni bil spremenjen, omenjene določbe pa še naprej ostajajo v veljavi.

Še preden je bila znana Virantova odločitev, je Štrukelj ugotavljal, da k podpisu najbrž ne bo pristopila večina vseh sindikatov, po vsej verjetnosti pa bi lahko dosegli omenjeni drugi kvorum, saj ima samo Sviz, ki dogovor podpira, 40 tisoč članov, kar je po Štrukljevih navedbah najbrž blizu polovice vseh v sindikate vključenih zaposlenih v javnem sektorju.

Pirnat: Bilo bi nedopustno, če bi spet tako sklenili anekse

Pravnik Rajko Pirnat je ob tem dejal, da bi bilo popolnoma nedopustno, da bi na podlagi iste zakonske določbe, ki formalno še vedno velja, ponovno sklenili anekse. V takem primeru bi po njegovem moralo ustavno sodišče stopnjevati sankcijo in v tej novi zadevi, če bi jo kdo izpodbijal, anekse tudi odpraviti.

Tako bi bila odločitev aktualne vlade o podpisu dogovora res "vroč kostanj", kot ga je označil Štrukelj.

Cerar meni, da bi lahko prihodnja vlada bolje uredila dogovor

Virantovi odločitvi so botrovale tudi izjave predsednika SMC Cerarja, ki ocenjuje, da bi dogovor s sindikati lahko najbolje uredila prihodnja vlada, ki bo tudi nosila odgovornost za ukrepe v prihodnjem letu. Po njegovem mnenju bo morala nova vlada najprej preučiti stanje in iti v pogajanja s sindikati.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, torej omenjenega dogovora očitno ne bo obravnavala, čeprav je Bratuškova še danes v sporočilu za javnost zapisala, da je Virantu dala jasno navodilo, naj sporazum pripravi za podpis. Opozorila je tudi, da nepodpis sporazuma vodi v odpuščanje in da jo preseneča Cerarjevo nasprotovanje sklenitvi tega dogovora.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 5

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 1

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 15

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Nepremičnine: Kaj vse se bo gradilo v Mariboru 1

Načrtuje se gradnja več kot 1500 stanovanj – letos jeseni jih bo vseljivih 21, nekaj več kot 500 jih bodo zgradili prihodnje leto,...

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Poletje sprememb 1

Ali pri spremembah nazadujemo, obremenjujemo podjetnike s pikolovskimi bedarijami?

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...