Zakaj potrebujete jutrišnje Finance?

Čas branja: 1 min
09.07.2014  19:15

Spoštovani bralci, drage bralke,

nismo se še izvlekli iz krize, ko že prihajajo napovedi nove. Nova globalna gospodarska kriza naj bi nas prizadela že spomladi prihodnje leto. Napovedi glavnih tveganj so pripravili v centru za konkurenčnost poslovne šole IMD iz švicarske Lozane. Preverili smo, katera so ta tveganja in kaj pomenijo za posel pri nas.

Sanacija slovenskih železnic poteka počasi, v Slovenskih železnicah ocenjujejo, da bi za vnovično vzpostavitev vleke z električnimi lokomotivami na progi med Ljubljano in Koprom potrebovali vsaj 40 milijonov evrov. Ker država denarja za takojšnjo sanacijo nima in krpa tudi druge luknje, denimo cestne, hkrati pa posodablja preostalo železniško infrastrukturo, bo strošek za davkoplačevalce še višji.

Dobra novica prihaja iz podjetja KLS Ljubno, kjer imajo toliko naročil, da se bodo morali seliti v nove prostore, za naložbe v stroje in deloma tudi prostore bodo letos in prihodnje leto namenili najmanj 15 milijonov evrov.

Konec poletja nas čaka mega dražba okoli sto nepremičnin propadlega gradbinca Kraški zidar. Preverili smo, kaj bo naprodaj in kakšne bodo cene.

Kaj si lahko obetamo od strank, ki kandidirajo na volitvah, na področju trga dela? Kdo je za poenostavitev postopkov odpovedi delovnega razmerja, kdo za subvencije za nove zaposlitve, kdo za deregulacijo dejavnosti in poklicev. Primerjali smo programe.

V rubriki Izvozniki pišemo o tem, kako je Riko Janeza Škrabca drugim slovenskim izvoznikom utrl pot na beloruski trg.

Je globa v višini 10 milijonov evrov, ki jo je Krki zaradi kršenja pravil konkurence naložila evropska komisija, le vrh ledene gore? Z analitiki smo se pogovarjali o tem, kaj globa pomeni za novomeškega farmacevta.

Kakšne priložnosti za izboljšanje in optimizacijo imajo e-računi za poslovanje podjetja, pišemo v prilogi IKT-informator.

Aplikacije, kot so Uber, Lyft in BlaBlaCar, poenostavljajo in večinoma pocenijo prevoze v mestih in med njimi. Vse po vrsti se širijo in pridobivajo stomilijonske vložke. Hkrati dvigujejo nemalo prahu, saj njihovi vozniki zaradi skupinske narave prevozov ne potrebujejo licence za opravljanje taksi storitev. Kdaj (če sploh) lahko take storitve pričakujemo tudi v Sloveniji in kako so nanje pripravljeni slovenski taksisti in drugi ponudniki prevozov?

Uspešen četrtek vam želi ekipa Financ!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen je nova predsednica evropske komisije - kaj še obljublja poleg podnebne banke 16

V današnjem tajnem glasovanju so poslanci evropskega parlamenta dosedanjo nemško obrambno ministrico potrdili za novo predsednico...

FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu 4

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Delničarji KD Group: Bi raje denar namesto delnic? Koliko vas bo to stalo?

Višina odpravnine je 86,67 evra, časa imate tri mesece – kaj morate storiti

AVTO
Novice
Novice Musk se je poigral s cenami tesel

Pocenila sta se modela S in X, iz ponudbe so umaknili cenejši različici, ki sta imeli začetno ceno 78.300 in 83.200 evrov. Za koliko se...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...

FINANCE
Članki
Članki O optimalnosti obljub kandidatke za predsednico EK – in namerah slovenskih evroposlancev

Kaj se šušlja – ko tečejo zadnje ure pred odločanjem o kandidaturi Ursule von der Leyen za predsednico evropske komisije (EK)

SUBV
Članki
Članki Razpisane so subvencije za lesne polizdelke 1

Denar je na voljo zgolj podjetjem iz vzhodne kohezijske regije, dobiti je mogoče do 2,5 milijona evrov subvencije

FINANCE
Plačila 22 inovativnih farmacevtskih družb našim zdravnikom – 11,5 milijona evrov 1

Transparentnost se zmanjšuje – lani je le še četrtina zdravnikov, ki sodelujejo s farmacevtsko industrijo, dala soglasje za objavo...