Ferlinc: Janšev dokument je lepljenka. Matoz: Še ena diskreditacija.

Čas branja: 3 min
09.07.2014  15:49
Finski tožilec zanika, da bi bil dokumet, ki ga je pred odhodom v zapor predstavil Janez Janša, vključen v finski sodni spis

Dokument, ki ga je predsednik SDS Janez Janša predstavil na novinarski konferenci pred odhodom v zapor, je kombiniran dokument iz treh drugih dokumentov, je danes sporočil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc. Tako mu je sporočilo finsko tožilstvo, ki pravi, da tak dokument tudi ni del spisa na Finskem, čeprav je Janša trdil drugače.

ferlinc-andrej1-be.1398692173.jpg.n.600px.jpg

Janša je nekaj dni pred odhodom na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen v zadevi Patria, predstavil nekatere dokumente. Dejal je, da so ti dokumenti v finskem sodnem spisu v primeru Patria in jih ni moč najti v slovenskem. O tem smo sicer pisali v članku Janša: Slovenski tožilci so poljubno izbirali dokumente s Finske.

Finski tožilec zanika vključenost dokumenta v finski sodni spis

Med drugim je omenil dokument, ki je po besedah Janše pomembno vplival na oprostilno sodbo na Finskem. Z dokumenta so razvidne natipkane neke številke, zraven pa je med drugim z roko dopisano Reidl, Cekuta, Rudolf Leban pa tudi "SDS in Janza?". Kot pravi Janša, je finska ekspertiza pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie, ampak enemu od kriminalistov. Več o tem v članku Finski tožilec: Kriminalist ni dopisal "(SDS PM Janza?)".

Ferlinc je danes na novinarski konferenci prebral odgovor, ki so jim ga posredovali s finskega tožilstva. Tožilec v finskem primeru Jukka Rappe jim je pojasnil, da tak kombiniran dokument ni bil predstavljen med postopkom in ni vključen v finski spis. Odgovor je sicer danes v celoti objavil časnik Večer, najdete ga na tej povezavi.

Rappe je tudi pojasnil, da na Finskem niso izdelali nikakršne ekspertize, prav tako niso opravili pregleda rokopisov. Dodal je, da je na začetku sojenja na Finskem dobil netočno informacijo, da rokopis na tem dokumentu, ki so ga sicer našli med hišno preiskavo pri Walterju Wolfu, pripada enemu od finskih preiskovalcev. Kmalu pa je bil obveščen, da je bil rokopis na dokumentu že, ko so dokument našli na Wolfovem domu.

Ferlinc: Gre za lepljenko

Ferlinc torej meni, da gre pri tem dokumentu o razdelitvi provizij za očitno ponarejeno listino in računalniško lepljenko, ki ni mogla vplivati na kakršno koli odločitev. Pojasnil je, da so v tem kombiniranem dokumentu samo za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla navedbe o znesku provizije, za druge pa ne.

Za današnjo izjavo se je odločil, ker ima kot dolgoletni tožilec z magisterijem znanosti in velikim številom objavljenih znanstvenih člankov ter kot veteran vojne za Slovenijo dovolj pritiskov in insinuacij o politično motiviranih procesih. Hkrati ne more dopustiti, da se zaradi volitev v času njegove odsotnosti prek medijev blati pravosodne organe in nenazadnje njega osebno. Ko je Janša predstavil dokument, je bil sicer v tujini, zato se odziva šele zdaj.

Ob tem se Ferlinc sprašuje, ali lahko politika ali kdor koli drug dopušča tako ravnanje za dosego svojih ciljev.

Tožilstvo je sicer glede na novinarsko konferenco Janše pričakovalo, da bodo dokumenti, predstavljeni takrat, del zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša. Odgovor nanjo je tožilstvo posredovalo prav danes. O sami vsebini v tej fazi brez očitka, da bi lahko šlo za pritisk na sodišče, ni mogoče govoriti, "čeprav so prek javnosti že bili izvršeni pritiski o rešitvi v nasprotju z interesi tožilstva kot stranke v postopku," meni tožilec. Razkril je le, da je tožilstvo nasprotovalo "črkobralski metodi" in se zavzelo za vsebinsko obravnavo zadeve.

Kot izhaja iz odgovora tožilstva, ki ga je na Twitterju objavil podpredsednik SDS Milan Zver, je tožilstvo zahtevalo, da se iz obravnavane zadeve izločita vrhovni sodnik Marko Šorli in vrhovna sodnica Barbara Zobec.

Janšev odvetnik Franci Matoz je ob predstavitvi dokumentov pojasnil, da bo z njimi dopolnil zahtevo za varstvo zakonitosti, prejšnji teden pa je razložil, da tega še ni storil, ker dokumente še preučujejo.

Matoz: Ferlinčevi očitki še en poskus diskreditacije Janše

Današnja konferenca Andreja Ferlinca je po mnenju Matoza sicer povezana z nedeljskimi volitvami. Gre še za en poskus diskreditacije Janše, je prepričan.

Matoz je danes spomnil, da so na novinarski konferenci tik pred Janševim odhodom v zapor predstavili več dokumentov, ki so jih pridobili iz finskega spisa. Tako so predstavili domnevni razdelilnik in zatrdili, da gre za dokument, ki je bil zasežen na računalniku na Finskem oproščenega zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Nittynena, je dodal Janšev odvetnik.

Seveda gre za dokument, ki je bil brez kakršnih koli pripisov, saj je šlo za natis iz računalniškega programa excel, je ob tem zatrdil. Ročno dopisana imena pa naj bi po grafološki ekspertizi, ki jo je naročila obramba finskih obdolženih, bila dopisana naknadno. Obenem je po njegovem obstojala velika verjetnost, da rokopis pripada enemu od finskih kriminalistov. Kdo je na dokument dopisal imena in "SDS PM JANZA", pa mora pojasniti tožilstvo, saj so z dokumenti razpolagali prav oni, meni Matoz.

Pri tem pa je po njegovem "povsem jasno", da je nastop vrhovnega državnega tožilca povezan z nedeljskimi volitvami in gre še za en poskus dikreditacije Janše. Matoz Ferlinca tudi poziva, naj pojasni, zakaj elektronskega sporočila z dne 19. septembra 2005 tožilstvo ni predložilo v spis.

Preberite tudi:

18.06.2014
18.06.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 5

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.