Se svetovno kolesje vrti v novo krizo?

Čas branja: 2 min
09.07.2014  14:41  Dopolnjeno: 09.07.2014 16:38
Direktor švicarske poslovne šole IMD iz Lozane Artur Bris svari pred novo krizo, ki bi lahko svet udarila v prihodnjem letu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Arthur Bris dodaj

Leta 2015 nas čaka nova gospodarska kriza, napoveduje direktor centra World Competitiveness Center pri poslovni šoli IMD iz švicarske Lozane Arthur Bris. V nadaljevanju pa v osmih točkah analizira premike, ki bi prihodnje leto lahko povzročili nove pretrese v globalnem gospodarstvu.

"Čeprav mnoga gospodarstva po letu 2008 končno spet rastejo, se ne smemo slepiti. Iz zgodovinskih dogodkov se velikokrat nismo naučili ničesar in nismo ukrepali takoj, ko smo se soočili s krizo," opozarja Bris.

vedezevanje-krogla-dt.1404909545.jpg.c.600px.jpg

Možna tveganja so po njegovem mnenju naslednja:

1. Borzni balon

V zadnjem letu borze rastejo, trenutno na borzi vladajo biki. A Bris napoveduje, da gre za balon, ki bo na neki točki počil. Že v letošnjem prvem četrtletju zaslužki niso bili v skladu s pričakovanji analitikov. Da bi se trgi vrnili na razumne nivoje, je potrebno zmanjšanje vrednosti za 30 do 35 odstotkov, ocenjuje.

2. Kitajska in bančništvo v senci

Kot glavni problem bančnega sistema Kitajske Bris navaja tako imenovano 'bančništvo v senci' (angleško shadow banking; gre za izogibanje bančnim regulacijam). Banke raven posojil vzdržujejo s posojanjem državnim institucijam, katerih poslovanje pa je težko preverjati. Če se sistem sesuje, bo to negativno vplivalo na globalno gospodarstvo, napoveduje Bris.

3. Energetska kriza

ZDA, največji globalni proizvajalec plina, bi lahko zanetile novo krizo v energetiki, meni Bris. "Če ZDA začnejo izvažati energijo, obstaja možnost, da se bo Rusija počutila ogroženo, kar bi lahko povzročilo geopolitične spore".

Dodajmo, da je imela ameriška "plinska revolucija" doslej, vsaj na ameriško gospodarstvo, le pozitivne učinke. Cenejši energent pomeni večjo konkurenčnost in v zadnjih letih so zaradi poceni plina (cena je za približno trikrat nižja kot v Evropi) v ZDA proizvodnjo preselila že številna evropska podjetja, nam najbližji primer je avstrijski železar Voestalpine.

Ameriški plin se v času od začetka rusko-ukrajinske krize hkrati omenja tudi kot edina resna alternativa ruskemu plinu, od katerega je EU močno odvisna (EU iz Rusije uvozi 39 odstotkov zemeljskega plina). Se je pa v zadnjih tednih prav zaradi plina že zaiskrilo na nivoju EU-Rusija-ZDA: Vladimir Putin je ob nedavnem obisku Avstrije dejal, da ZDA nasprotujejo plinovodu Južni tok, ker želijo Evropi sami prodajati plin.

4. Novi nepremičninski baloni

Tveganje novega balona obstaja v Braziliji, Kanadi, Nemčiji, na Kitajskem. Presežek denarja v bankah potiska cene navzgor, kupci pa te cenovne pritiske še povečujejo.

5. Bonitetne ocene in stečaji podjetji: »BBB je nova AA«

Podjetja imajo trenutno preveč dolgov in stremijo k temu, da bi imela bonitetno oceno BBB. V Združenih državah trenutno le še tri podjetja poslujejo z bonitetno oceno AA: ExxonMobil, Microsoft in Johnson&Johnson. Če so bonitetne ocene napovedovalec stečaja, smo na pragu mnogih potopov podjetji. Če obrestne mere zrastejo za dva odstotka, bo polovica podjetniškega sektorja izginila.

6. Vojna in konflikt

Skoraj povsod, z izjemo nekaterih delov Evrope in ZDA, naraščajo geopolitične napetosti, pravi Bris. Dogodki, kot se odvijajo na Krimu, bi lahko povzročili sesutje trga tudi brez vojne.

7. Naraščanje revščine

Svetovna revščina je narasla in na območjih, kjer so revni postali še revnejši, je pričakovati socialne konflikte. Križarska vojna proti naraščajoči neenakosti lahko ovira inovativnost in rast, ki bi jo prinesle inovacije, ki ogrožajo gospodarstvo.

8. Denar in hiperinflacija

Presežek denarja, ki ga zadržujejo centralne banke in korporacije, lahko škoduje gospodarstvu. ECB denar posoja finančnim institucijam, ki vlagajo nazaj v ECB, kar povzroča začaran krog.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).