Merkur v poravnavo s Kordežem&co.?

Čas branja: 1 min
09.07.2014  12:48
Nakelski trgovec in nekdanje vodstvo iščejo možnosti za poravnavo glede devetmilijonskega oškodovanja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo

Več iz teme:  
Merkur >
Obveščaj me o novih člankih:  
Merkur dodaj

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začela obravnava tožbe nakelskega Merkurja proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta zaradi devetmilijonske škode, ki naj bi nastala pri preprodaji trgovskega centra Primskovo. Trgovec zahteva povračilo škode.

Danes je potekal le poravnalni narok, tožnik in toženi pa bodo poskušali v prihodnjih mesecih doseči poravnavo. Na sodišču naj bi se ponovno srečali 7. januarja.

kordez-bine17-ih.1389295939.jpg.o.600px.jpg

Kordeža na sodišču ni bilo, ima še kaj denarja za plačilo?

Tožba se nanaša na devet milijonov evrov vredno oškodovanje Merkurja, ki naj bi nastalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni. Zaradi tega so bili nekateri tedanji vodilni v podjetju tudi že pravnomočno obsojeni. V kazenski proces je bil sprva vključen tudi odškodninski zahtevek, ki pa ga je ljubljansko višje sodišče vrnilo v civilni postopek.

Toženi so nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež (na sliki spodaj), tedanja člana uprave Goran Čelesnik in Milan Jelovčan ter nekdanji nadzorniki Merkurja Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek.

Današnje obravnave na kranjskem sodišču sta se poleg zagovornikov toženih osebno udeležila le Jelovčan in Piskernik, medtem ko Kordež ni prišel iz zapora. Dodajmo, da je Kordež že leta 2011 dejal, da je v 'projektu Merkur' izgubil vso premoženje in da bo verjetno moral iti v osebni stečaj.

Skupno prek 200 milijonov evrov škode

Omenjena tožba, ki jo je Merkur proti nekdanjemu poslovodstvu vložil januarja 2012, naj bi bila prva v vrsti odškodninskih tožb, saj je izredna revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010 pokazala tri sklope sumljivih poslov.

Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja. Skupaj naj bi povzročena škoda presegala 200 milijonov evrov.


Več iz teme:  
Merkur >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Bine Kordež je na prostosti: spet procesne napake 147

Vrhovno sodišče je ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo zaradi nepravilnosti v postopku

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

DRAŽBE
Članki
Članki Kordeževa hiša prodana krepko nad izklicno ceno 12

Nepremičninska družba Zelena hiša, ki je že lastnica tudi druge polovice hiše ter Kordeževa upnica, je za pol hiše odštela 322...

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...