Štiri dni pred volitvami: Miro Cerar skriva ekipo, ali je še vedno nima?

Čas branja: 2 min
09.07.2014  10:30
Enako skrivnostni so v SDS, ki ji javnomnenjske ankete merijo drugo mesto

"Odgovori na ta vprašanja bi bili preuranjeni. Na njih bomo odgovarjali po volitvah," so nas včeraj zvečer odpravili v Stranki Mira Cerarja (SMC), ko smo jih vprašali, naj vendarle razkrijejo svoje najpomembnejše kadre, ki bodo - sodeč po javnomnenjskih anketah - od nedelje vodili državo. No, razen, če Cerarju (kot ni Jankoviću leta 2011) ne uspe sestaviti vlade. A za to ni veliko možnosti.

cerar-miro01-be.1404237675.jpg.n.600px.jpg

Kdo bo najpomembnejša oseba v vladi, finančni minister?

Cerar je v torek na Odmevih na vprašanje o ekipi odgovoril, da te še nima, ker se "ljudje še včlanjujejo v stranko, izbrali pa bomo najboljšega."

V situaciji, v kateri je Slovenija, bo najpomembnejši minister v vladi finančni. Ta bo moral naše kreditorje in Bruselj prepričati, da smo (še) zaupanja vredni. Sploh po nedavni zamrznitvi privatizacije. In finančni minister bo moral Miru Cerarju, za katerega kaže, da bo bodoči premier, razložiti, zakaj mora država prodati deleže v državnih družbah, zakaj se ne sme država več zadolževati in zakaj mora znižati porabo.

SMC smo tako vprašali:

- do kdaj boste čakali na to, kdo se bo še včlanil v vašo stranko?

- kako ocenjujete ministrovanje finančnega ministra Uroša Čuferja?

- ali ga boste povabili v morebitno vašo vlado? Zakaj da/ne?

- kako ocenjujete ministrovanje finančnega ministra Janeza Šušteršiča?

- ali ga boste povabili v morebitno vašo vlado? Zakaj da/ne?

- kakšen mora biti po vašem dober finančni minister?

Kot rešeno, v SMC, vodeči stranki pred nedeljskimi volitvami, ocenjujejo, da je štiri dni pred glasovanjem še prezgodaj, da bi to pojasnili svojim volivcem.

Cerar in njegovi naj preberejo še nasvet državnega sekretarja pri premierki v odhodu Matije Sevška: »Je čas pred volitvami in čas po njih: politiki se bodo morali sprijazniti, da moramo privatizirati«. To je - do minulega tedna, ko je skočila na predvolilni vlak populizma, spoznala tudi njegova šefinja Alenka Bratušek, ki je bila v opoziciji tudi nasprotnica privatizacije (več v Kaj je Deutsche Telekomu svetoval Matija Sevšek iz kabineta premierke AB).

Spomnimo, sicer, da je bil glavni pisec gospodarskega dela programa SMC ekonomist z ljubljanske pravne fakultete Aleksander Kešeljevič. Več lahko preberete v Dan D za Mira Cerarja, razkrivamo njegovo ekipo - dodajmo le, da je to ekipo Alojz Ihan že zapustil.

Molčijo tudi v SDS

Druga stranka, ki bi morda še lahko sestavljala vlado - sodeč po javnomnenjskih napovedih - je SDS. Tudi tej smo poslali enaka vprašanja kot SMC.

Jansa.1357803709.JPG.s.600px.jpg

"V SDS menimo, da je v trenutni finančni situaciji potrebno voditi stabilne in odgovorne finance, ki bodo temeljile na tem, koliko bom ustvarili. S tem bomo lahko spodbudili tako javne kot zasebne investicije. V kolikor nam bodo volivci zaupali mandat, bomo vodili odgovorno politiko razdolževanja in s tem ustvarjali pogoje za nova delovna mesta. Odgovorno in premišljeno bomo privatizirali gospodarske in finančne subjekte. Pri tem bomo upoštevali stanje na trgu in dejansko vrednost posameznih podjetij in finančnih institucij. Prav tako bomo ukinili neproduktivne odhodke v javnem sektorju. Glede na to, da je država oz. vlada lastnik finančnih inštitucij, predvsem bank, bomo učinkovito upravljali s temi finančnimi inštitucijami. Predvsem tako, da bo dividendna politika omogočala poplačilo dolgov. Javni dolg v Sloveniji se mora zmanjšati in s takšno politiko se bo. S politiko upravljanja slabih terjatev bomo zmanjševali javni dolg in zaganjali gospodarstvo. Posebna pozornost bo namenjena tudi problemu insolvenčne zakonodaje. Prav tako ne bomo povečevali davkov. Nasprotno, v naslednjih letih bomo naredili prijazno in konkurenčno davčno okolje s ciljem gospodarske rasti in večje zaposlenosti. V kolikor nam bodo volici zaupali mandat za upravljanje z državo, bomo od finančnega ministra pričakovali, da sledi tem konkretnim točkam programa SDS. Konkretna imena so v tem trenutku hipotetično vprašanje, takšno je tudi sestavljanje vlade pred volitvami," so odgovorili iz SDS.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...

FINANCE
Kaj hočem od Evrope v tem mandatu? 9

Da se speljejo policaji z avstrijske meje in da ima Hrvaška čim prej evro

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 4

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

Podjetnik
Le vsak četrti šef družinskega podjetja ve, kdo ga bo nasledil

Izzivi družinskih podjetij: nasledstvo, strategija in obstoj

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 2

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Reportaža: Kako v Salonitu Anhovo vsak dan izdelajo tri tisoč ton cementa

Mešanico apnenčastih in glinenih surovin v cement spremenijo v dveh urah; na leto izdelajo milijon ton cementa, vsak teden vanj predelajo...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
Furs z davčnimi odločbami za najemnine zamujal tri mesece, zdaj so na poti

Preverili smo še, kaj finančna uprava preverja v vaših napovedih in morebitnih pritožbah

FINANCE
Se vladi sanja, kaj bi v resnici z mariborskim letališčem? Seveda ne 3

Državni inženir DRI je že dobil uporabno dovoljenje za upravljanje Letališča Edvarda Rusjana. In zdaj?

FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?