Volitve 2011: Po Janši vajeti nad privatizacijo prevzela Bratuškova

Čas branja: 1 min
09.07.2014  08:30

V letu 2011 je vlado, kljub zmagi Pozitivne Slovenije na volitvah, uspelo sestaviti SDS, DL, NSI, SLS in Desusu. V SDS so se zavzemali, da se državnega premoženja ne prodaja za vsako ceno, da se preveri perspektive v posameznih panogah in nato oceni racionalnost prodaje.

»V strateških podjetjih naj država obdrži 25 odstotkov plus delnico, umakne pa se iz tekočega vodenja, kadrovanja in poslovanja,« so menili v SDS.

V Državljanski listi so menili, da v državni lasti ostanejo »tisti javni zavodi in podjetja, ki ponujajo javne dobrine in storitve, denimo na področju železnic in energetike. Država naj vodilno vlogo ohrani tudi v zdravstvu in šolstvu, umakniti pa se mora iz lastništva v vseh gospodarskih družbah, a ni treba hiteti.«

V Desusu so podprli nadaljevanje privatizacije. »Ker je mogoče bolje prodati dobro upravljana podjetja, ki poslujejo z dobičkom, so za zaostritev odgovornosti nadzornih svetov in upravnih odborov v državnih podjetjih. Država naj ohrani večinske deleže v gospodarski infrastrukturi, eni banki in eni zavarovalnici. V nekaterih družbah bi zadostoval 26-odstotni delež,« so bili prepričani v Desusu.

V SLS pa: »V bankah in zavarovalnicah naj država ohrani 25 odstotkov in eno delnico. Pri družbah, ki upravljajo z infrastrukturnimi objekti, naj infrastrukturni del ostane v 100-odstotni lasti države, upravljanje pa se podeli prek koncesije. Iz preostalega dela lastništva naj država postopoma na pregleden način izstopi.«

Bratuškova bi zamrznila privatizacijo

Po razpadu druge Janševe vlade je februarja 2013 oblast prevzela Pozitivna Slovenija s premierko Alenko Bratušek na čelu. Pozitivna Slovenija je pred volitvami 2011, takrat je stranko vodil Zoran Janković, menila: »Privatizaciji nasprotujemo, saj podjetij, ki poslujejo slabo, ni mogoče prodati, razen za zelo nizko ceno. V strateško pomembnih podjetjih naj država obdrži 25 odstotkov plus eno delnico. Da neko podjetje dobro posluje, ni posledica lastništva, temveč predvsem dobrega vodstva in motivacije vseh zaposlenih,« so poudarili.

Ko je vodenje Pozitivne Slovenije prevzela Alenka Bratušek, je vlada je sestavila seznam 15 podjetij za privatizacijo. Do nekaj prodaj je v mandatu Bratuškove vendarle prišlo. Denimo privatizacije Litostroja Power, Letrike, Fotone, Mercatorja in Heliosa.

Vendar pa Bratuškova po padcu vlade skuša privatizacijo ustaviti. O skorajšnji ustavitvi prodaje Telekoma smo pisali v članku Zasebni naložbeni skladi dvignili roke od Telekoma Slovenije. V začetku julija pa je premierka prek Twitterja sporočila še: »Vladi bom danes predlagala, da zavežemo SDH, da do imenovanja nove vlade, ustavi vse postopke privatizacije.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 5

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.