Že pred volitvami 2004 politika s polnimi usti o nujnosti privatizacije

Čas branja: 1 min
09.07.2014  08:30

Govorice o nujnosti privatizacije, ki še do danes ni stekla v polnem zamahu, so politične stranke začele razširjati že pred parlamentarnimi volitvami 2004. Predvsem stranke desnice SDS, SLS in NSI pa tudi Desus, ki so leta tudi prevzele vodenje države in prekinile dolgoletno vladavino levice s stranko LDS na čelu. Povzemamo nekaj izjav, ki so jih politiki izrekli v predvolilnem času:

V SDS, takrat največji vladni stranki, so menili, da je za dvig gospodarske rasti in dodane vrednosti v Sloveniji potrebna tudi privatizacija državnih in paradržavnih deležev v gospodarskih družbah. Ob tem spomnimo, da je avgusta 2005 Janševa vlada »pod mizo« prodala Mercator Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Bajuk si je želel privatizacije Telekoma

»Za učinkovit gospodarski razvoj države je potrebna tudi čimprejšnja privatizacija finančnega sektorja, saj naj bi ta predstavljala osnovni problem za povečevanje gospodarske rasti države," pa so tedaj menili v SLS.

Tedanji predsednik NSi Andrej Bajuk, ki je bil kasneje tudi finančni minister, se je zavzel za čimprejšen začetek kotacije Telekoma Slovenije na borzi, razlogi za to pa so "nediskriminatornost, transparentnost in enakost delničarjev". Kot je tedaj poudaril Bajuk, mora država svoj delež v Telekomu prodati v celoti, kupci pa naj bodo investitorji iz Slovenije ali drugod. Telekom po desetih letih od Bajukove izjave še vedno ni prodan, na zavoro pri privatizaciji družbe pa je tokrat stopila premierka Alenka Bratušek z izjavo o neprimernosti skladov za lastnike Telekoma. Več v članku Zasebni naložbeni skladi dvignili roke od Telekoma Slovenije.

Mrkaić: SDS postaja podobna LDS

Na nujnost privatizacije je tedaj opozarjal tudi ekonomist Mičo Mrkaić, ki je spisal tudi ekonomski program, ki ga je posvojila največja vladna stranka SDS. Tedanja vlada pa je Mrkaića razočarala. V kolumni za Finance je v času vladavine Janševe vlade zapisal, da SDS postaja podobna svojih predhodnikom in največjim sovražnikom, torej LDS.

»Privatizacija se odvija samo tam, kjer ne bo zbudila revolta javnosti, hkrati pa so se ti vaški junaki trdno zasidrali v podjetjih, od katerih lahko pričakujejo koristi.« Več v kolumni Going down, SDS? (SDS, propadamo?)

V letu 2007 pa je zapisal: »Če je kaj postalo jasno v zadnjih mesecih slovenskega večnega tranzicijskega dogajanja, je to dejstvo, da so tajkuni dokončno zavzeli politiko in da jo bodo poskušali po svojih najboljših močeh dirigirati.« Več v kolumni Govori tiho in nosi dolgo palico, to je seksi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ne ene, kitajski lastniki Gorenja bodo v Velenju zgradili dve tovarni 6

Kaj je po prvem letu upravljanja novega v proizvajalcu bele tehnike: kako se s Kitajci spreminjajo podjetje, ljudje in Velenje

FINANCE
Škoda 3

O zamujenih priložnostih in upanju, ki umre zadnje

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Spremembe zakona: bo prihodnje leto obvezno »štempljanje« zaposlenih? 27

Po novem bi lahko evidenco delovnega časa vodili tudi za delavce, ki opravljajo delo na drugih pravnih podlagah (avtorska, podjemna...

MANAGER
Manager
Manager Kunstljeva vila – prestižni 'spomenik' kralja tramov na Vrhniki 2

Več kot sto let staro mogočno Kunstljevo vilo, ki je zrasla ob Tržaški cesti na Vrhniki, je za svojo družino dal zgraditi premožni...

FINANCE
Katere članice Evropske unije so letos pridelale primanjkljaj in katere presežek 2

Največji presežek so v prvi polovici leta ustvarili Nemci; kako je s Slovenijo?

FINANCE
FINANCE
Plače so se v prvem polletju zvišale v vseh dejavnostih, razen v rudarstvu 2

Mesečna plača v prvem polletju letos je bila v povprečju višja od plače za prvo polletje lani

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB gre nad Racmanovo graščino na Rudniku

Dražba je predvidena v sredini oktobra

AVTO
Testi
Testi Japonski mestni raziskovalec, ki žari od drugačnosti 7

Lexusov novinec UX je vstopnica v svet japonskega gostoljubja in prestiža, celotno izkušnjo pa začini še dobro izpopolnjen samopolnilni...