Že pred volitvami 2004 politika s polnimi usti o nujnosti privatizacije

Čas branja: 1 min
09.07.2014  08:30

Govorice o nujnosti privatizacije, ki še do danes ni stekla v polnem zamahu, so politične stranke začele razširjati že pred parlamentarnimi volitvami 2004. Predvsem stranke desnice SDS, SLS in NSI pa tudi Desus, ki so leta tudi prevzele vodenje države in prekinile dolgoletno vladavino levice s stranko LDS na čelu. Povzemamo nekaj izjav, ki so jih politiki izrekli v predvolilnem času:

V SDS, takrat največji vladni stranki, so menili, da je za dvig gospodarske rasti in dodane vrednosti v Sloveniji potrebna tudi privatizacija državnih in paradržavnih deležev v gospodarskih družbah. Ob tem spomnimo, da je avgusta 2005 Janševa vlada »pod mizo« prodala Mercator Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Bajuk si je želel privatizacije Telekoma

»Za učinkovit gospodarski razvoj države je potrebna tudi čimprejšnja privatizacija finančnega sektorja, saj naj bi ta predstavljala osnovni problem za povečevanje gospodarske rasti države," pa so tedaj menili v SLS.

Tedanji predsednik NSi Andrej Bajuk, ki je bil kasneje tudi finančni minister, se je zavzel za čimprejšen začetek kotacije Telekoma Slovenije na borzi, razlogi za to pa so "nediskriminatornost, transparentnost in enakost delničarjev". Kot je tedaj poudaril Bajuk, mora država svoj delež v Telekomu prodati v celoti, kupci pa naj bodo investitorji iz Slovenije ali drugod. Telekom po desetih letih od Bajukove izjave še vedno ni prodan, na zavoro pri privatizaciji družbe pa je tokrat stopila premierka Alenka Bratušek z izjavo o neprimernosti skladov za lastnike Telekoma. Več v članku Zasebni naložbeni skladi dvignili roke od Telekoma Slovenije.

Mrkaić: SDS postaja podobna LDS

Na nujnost privatizacije je tedaj opozarjal tudi ekonomist Mičo Mrkaić, ki je spisal tudi ekonomski program, ki ga je posvojila največja vladna stranka SDS. Tedanja vlada pa je Mrkaića razočarala. V kolumni za Finance je v času vladavine Janševe vlade zapisal, da SDS postaja podobna svojih predhodnikom in največjim sovražnikom, torej LDS.

»Privatizacija se odvija samo tam, kjer ne bo zbudila revolta javnosti, hkrati pa so se ti vaški junaki trdno zasidrali v podjetjih, od katerih lahko pričakujejo koristi.« Več v kolumni Going down, SDS? (SDS, propadamo?)

V letu 2007 pa je zapisal: »Če je kaj postalo jasno v zadnjih mesecih slovenskega večnega tranzicijskega dogajanja, je to dejstvo, da so tajkuni dokončno zavzeli politiko in da jo bodo poskušali po svojih najboljših močeh dirigirati.« Več v kolumni Govori tiho in nosi dolgo palico, to je seksi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zmešani svet poceni denarja

Poceni denar je prinesel cel kup posledic, za katere je pred časom redkokdo pričakoval, da jih bo videl

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih

FINANCE
Članki
Članki Bo tla pod nogami izgubil premier Conte ali njegov nezaupničar Salvini?

Jutri bo italijanski senat nagovoril italijanski premier Conte, zoper vlado katerega je njen podpredsednik Salvini vložil nezaupnico....

FINANCE
Kaj potrebuje naše zdravstvo? Zdenka Čebašek Travnik: Dodatnih 1,5 milijarde evrov v treh letih! 6

Od kod bi jih vzeli, ne pove, razen da se ji zdi, da je to samo stvar »poguma« vlade in dobrih gospodarskih razmer

AVTO
Testi
Testi Toyota RAV4 hibrid: japonska leteča riba 1

Hibridni pogon več ne zahteva kompromisov. V ravu4 je z majhno porabo in občutno izboljšanimi zmogljivostmi tudi v razredu športnih...

DRAŽBE
Članki
Članki Za Fursovega porscheja se je steplo skoraj 40 dražiteljev 2

Nizka cena in gneča na dražbi. Končni rezultat: podvojitev cene

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Članki
Članki Bundesbank svari: Nemčija bi v tretjem četrtletju lahko zdrsnila v recesijo

Pri nemški centralni banki svarijo pred recesijo v Nemčiji, Bloomberg pa s sklicevanjem na neimenovane vire poroča, da v nemški vladi...

FINANCE
Članki
Članki Nova dilema ECB: kako močno naj popusti pri denarni politiki

Spomnimo, da gre za preobrat - še lani avgusta je ECB tehtala, kako naj previdno zaostri svojo politiko