Že pred volitvami 2004 politika s polnimi usti o nujnosti privatizacije

Čas branja: 1 min
09.07.2014  08:30

Govorice o nujnosti privatizacije, ki še do danes ni stekla v polnem zamahu, so politične stranke začele razširjati že pred parlamentarnimi volitvami 2004. Predvsem stranke desnice SDS, SLS in NSI pa tudi Desus, ki so leta tudi prevzele vodenje države in prekinile dolgoletno vladavino levice s stranko LDS na čelu. Povzemamo nekaj izjav, ki so jih politiki izrekli v predvolilnem času:

V SDS, takrat največji vladni stranki, so menili, da je za dvig gospodarske rasti in dodane vrednosti v Sloveniji potrebna tudi privatizacija državnih in paradržavnih deležev v gospodarskih družbah. Ob tem spomnimo, da je avgusta 2005 Janševa vlada »pod mizo« prodala Mercator Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Bajuk si je želel privatizacije Telekoma

»Za učinkovit gospodarski razvoj države je potrebna tudi čimprejšnja privatizacija finančnega sektorja, saj naj bi ta predstavljala osnovni problem za povečevanje gospodarske rasti države," pa so tedaj menili v SLS.

Tedanji predsednik NSi Andrej Bajuk, ki je bil kasneje tudi finančni minister, se je zavzel za čimprejšen začetek kotacije Telekoma Slovenije na borzi, razlogi za to pa so "nediskriminatornost, transparentnost in enakost delničarjev". Kot je tedaj poudaril Bajuk, mora država svoj delež v Telekomu prodati v celoti, kupci pa naj bodo investitorji iz Slovenije ali drugod. Telekom po desetih letih od Bajukove izjave še vedno ni prodan, na zavoro pri privatizaciji družbe pa je tokrat stopila premierka Alenka Bratušek z izjavo o neprimernosti skladov za lastnike Telekoma. Več v članku Zasebni naložbeni skladi dvignili roke od Telekoma Slovenije.

Mrkaić: SDS postaja podobna LDS

Na nujnost privatizacije je tedaj opozarjal tudi ekonomist Mičo Mrkaić, ki je spisal tudi ekonomski program, ki ga je posvojila največja vladna stranka SDS. Tedanja vlada pa je Mrkaića razočarala. V kolumni za Finance je v času vladavine Janševe vlade zapisal, da SDS postaja podobna svojih predhodnikom in največjim sovražnikom, torej LDS.

»Privatizacija se odvija samo tam, kjer ne bo zbudila revolta javnosti, hkrati pa so se ti vaški junaki trdno zasidrali v podjetjih, od katerih lahko pričakujejo koristi.« Več v kolumni Going down, SDS? (SDS, propadamo?)

V letu 2007 pa je zapisal: »Če je kaj postalo jasno v zadnjih mesecih slovenskega večnega tranzicijskega dogajanja, je to dejstvo, da so tajkuni dokončno zavzeli politiko in da jo bodo poskušali po svojih najboljših močeh dirigirati.« Več v kolumni Govori tiho in nosi dolgo palico, to je seksi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 19

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 3

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 10

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

AVTO
Testi
Testi Peugeotov mladenič za zahtevne družinske pustolovščine

Peugeotov rifter kljub spremembi imena ostaja prvovrstni družinski partner. Uresničil bo zahteve prostorsko še tako zahtevne mame.

OGLAS
IKT
Članki
Članki Slovenska inovacija, ki spletno platformo WordPress spremeni v poslovni sistem podjetja

Podjetje Marcelino je razvilo poseben vtičnik za WordPress, ki tega spremeni v orodje za upravljanje s strankami (CRM) ter omogoča agilno...

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Nepremičnine: Kaj vse se bo gradilo v Mariboru 1

Načrtuje se gradnja več kot 1500 stanovanj – letos jeseni jih bo vseljivih 21, nekaj več kot 500 jih bodo zgradili prihodnje leto,...

AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

FINANCE
Poletje sprememb 1

Ali pri spremembah nazadujemo, obremenjujemo podjetnike s pikolovskimi bedarijami?