Gospodarska diplomacija Slovenije - prioriteta ali nepotreben strošek?

Čas branja: 3 min
08.07.2014  10:50
Preverili smo, ali je gospodarska diplomacija za politične stranke, ki se borijo za vstop v parlament, sploh prioriteta.

V predvolilnem času smo preverili, kakšno stališče imajo politične stranke o gospodarski diplomaciji, kakšne so njihove zaveze in kako visoko na prioritetno lestvico postavljajo to področje. Ker se v tem času formira tudi nov Evropski parlament, smo preverili še, kako uspešna je Slovenija pri promociji slovenskega gospodarstva v Evropski uniji.

Stališča smo pridobili od političnih strank, ki jim javnomnenjske ankete na nedeljskih volitvah obetajo vstop v državni zbor. Od stranke Desus do zdaj sicer še nismo dobili odgovora.

soocenje.20140619220432.jpg.n.600px.jpg

NSi: Na področju gospodarske diplomacije oz. ekonomskih odnosov s tujino bomo tesneje povezali že uveljavljene in dobro delujoče institucije in združenja slovenskih manjšin v zamejstvu, ki so dejavna na področju gospodarstva. Uvedli bomo enomesečna usposabljanja za gospodarske svetovalce pred odhodom v tujino v podjetjih, ki bodo izrazila takšno željo.

SD: Slovenija lahko uveljavi svojo vlogo v mednarodnem prostoru z nadgradnjo diplomacije v smeri dejavnosti, kjer lahko predstavljamo svetovnega akterja. Slovenska vloga v mednarodnih odnosih mora biti geografsko in vsebinsko pogojena; povečati moramo vlogo gospodarske in kulturne diplomacije.

SDS: Gospodarska diplomacija je vsekakor potrebna in zelo pomembna. Pomembno je tudi, da je rekrutirana s strani pravih ljudi, ki imajo znanja iz podjetništva in ekonomije. V SDS bomo, če bomo vodili vlado, naredili vse, da bo celotna diplomacija, ne samo gospodarska, čim bolj v službi našega gospodarstva in pomoči gospodarstvu pri prodoru na tuje trge. Tu je pomemben člen tudi turizem.

Dejavno bomo pristopili k sooblikovanju skupnega znanstveno-raziskovalnega prostora Evropske unije. Uskladili bomo nacionalne in evropske programe, promovirali in spodbujali znanje in raziskovanje, predvsem pa zagotovili medsebojno sodelovanje med izobraževalnimi in znanstvenimi ustanovami, javnimi zavodi in gospodarstvom.

SMC: Namen je krepiti zunanjepolitično prepoznavnost države za ustvarjanje čim boljših priložnosti za gospodarstvo, kulturo in znanost znotraj mednarodne skupnosti in EU ter nadgradnja obstoječega sistema gospodarske diplomacije z dopolnitvijo vseh aktivnosti glede pomoči izvoznim podjetjem in glede tujih vlaganj v Slovenijo.

Fajon: Prednosti, ki jih ponuja EU je veliko

O pomenu gospodarske diplomacije in možnostih, ki jih ponuja Evropska unija smo vprašali tudi nekatere evropske poslance.

Cilj gospodarske diplomacije je promoviranje in uveljavljanje interesov slovenskega gospodarstva v tujini. Zaradi prepoznavnosti Slovenije v EU, dobrih odnosov z ostalimi državami članicami in stalnega kontakta na različnih ravneh je predstavitev, ščitenje in uveljavljanje interesov slovenskega gospodarstva enostavnejše in učinkovitejše, meni Tanja Fajon, poslanka Evropskega parlamenta.

volitve-eu-gr-006-jm.1404227634.jpg.n.600px.jpg

Prednosti, ki bi jih Slovenija znotraj EU lahko izkoristila za aktivnejšo in učinkovitejšo gospodarsko diplomacijo so predvsem notranji trg in t.i. štiri svoboščine, torej prost pretok blaga, oseb, storitev in kapitala. Te ugodnosti lahko pozitivno vplivajo predvsem na bilateralne gospodarske odnose med državami članicami, še poudarja Fajonova.

Zver: država lahko gospodarstvu zgolj pomaga

Ivo Vajgl, poslanec Evropskega parlamenta poudarja, da: «Gospodarska diplomacija, ki jo izvaja vlada, neposredno ali s promocijo diplomatske mreže potrebuje za seboj gospodarstvo, ki je kompetitivno, konkurenčno in se želi potrditi na zunanjih trgih.« Gospodarska diplomacija predstavlja pomoč visoke politike gospodarstvu, ki mora sicer samo razviti primerne mehanizme za svoje prodore, izpostavlja evropski poslanec Milan Zver. Država lahko na tej strani zgolj pomaga gospodarstvu, ne sme pa prevzemati njegove vloge, ob tem poudarja Zver.

Slovenija potenciala še ni izkoristila

O delovanju Slovenije na področju gospodarske diplomacije smo se pogovarjali tudi z Boštjanom Udovičem, profesorjem na Fakulteti za družbene vede. Udovič izpostavlja predvsem problem pomanjkanja zanimanja domačih podjetij za širitev na evropski trg. Po njegovem mnenju ta namreč velikokrat pozabijo, kako daleč sežejo trgi držav članic EU in kaj EU na tem področju sploh ponuja.

»EU gor ali dol, mi se moramo vprašati najprej doma, če z gospodarsko diplomacijo mislimo resno. In če, potem ne more vsaka vlada, ko potrebuje denar, najprej udariti po ministrstvu za zunanje zadeve in vzeti sredstva gospodarski diplomaciji. Gospodarska diplomacija, čeprav se sliši všečno, zares še ni postala stalnica naše politike,« še dodaja Udovič.

GZS: Potrebujemo izobražene kadre

V Sloveniji se na področju gospodarske diplomacije soočamo predvsem s pomanjkanjem primernih kadrov, poudarja direktor Centra za mednarodno poslovanje GZS Aleš Cantarutti. Izkušnje s področja gospodarstva, poznavanje potreb podjetij in vstopnih ovir, s katerimi se podjetja soočajo ob prodoru na tuji trg so namreč ključnega pomena za uspešno izvajanje gospodarske diplomacije.

Primer dobre prakse, po katerem bi se lahko zgledovala tudi Slovenija je Avstrija. Tam diplomatski aparat namreč neposredno sodeluje z gospodarsko zbornico. Izmenjava mnenj poteka nenehno, svetovalci iz gospodarske zbornice pa imajo status diplomata in lahko gospodarsko diplomacijo izvajajo tudi sami, dodaja Cantarutti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kolikšen zalogaj bo kulturni evro 1

Skupaj bo šlo od leta 2021 do 2027 za vlaganja v kulturo iz proračuna 122,6 milijona evrov

FINANCE
Nekaj nasvetov, kako do uspeha in zmage v nišni dejavnosti

Na 6. konferenci slovenskih izvoznikov smo se dotaknili tudi nišnih dejavnosti

FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 6

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 11

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti