Robidišče, najzahodnejša vas, je čedalje bolj obiskana

Čas branja: 2 min
03.07.2014  22:30
V vasi prezimi osem ljudi, poleti pa jo obišče več kot 350 gostov z vsega sveta

Obveščaj me o novih člankih:  

V čem je čar Robidišča, najzahodnejše slovenske vasi, da lahko tam večerjaš z mlado družino iz Novosibirska, zajtrkuješ pa s simpatičnim trgovcem z vinom iz Chicaga?

Že pot do 670 metrov visoke planote z Robidiščem je prijetno doživetje. Z lepimi razgledi med vožnjo do Tolmina, Kobarida in do čarobne Nadiže. Po štirih kilometrih vzpona od Nadiže prispete na konec Slovenije - v Robidišče (vas je s treh strani obdana z Italijo). Ponuja izletniško kmetijo Cencič, kjer si potešite lakoto z domačimi mlečnimi izdelki, kosom mesa, zelenjavo z vrta. Mene pa vleče v domačijo Škvor, ki sta jo Simon Škvor in njegova partnerica Staša Mesec preuredila, da lahko pri njih prespite, uživate v domačem zajtrku in mineštri dobrodošlice. In v čudoviti družbi, seveda.

domacija-skvor1-psu.1404413828.jpg.o.600px.jpg

Nekoč in danes

Staša Mesec in Simon Škvor sta poleg Igorja Cenciča glavna stratega, ki oživljata vas. Kupila sta zapuščen hlev in ga preuredila v počitniške hiše in vaško galerijo. V njej sta razobesila stare črno-bele fotografije, ki te spomnijo, kako so nekoč živeli. Da so pasli ovce in koze, kako so kosili in spravljali seno, kako so se oblekli za praznik, kje je bila šola in kako so se otroci igrali »konja podkujmo«. Vidimo, kako so tlakovano cesto z obeh strani obdali s kamnitim zidom, da koze in ovce niso pobegnile, ko so jih gnali s paše.

druzina-skvor1-psu.1404413830.jpg.o.600px.jpg
Škvorovi imajo tri počitniške hiše s skupaj več kot 20 ležišči. Še več jih bodo uredili v starem hlevu, kjer bo tudi prostor za druženje, delavnice in tečaje, razlaga Staša Mesec. Ob njej sta otroka Janez in Anuša ter partner Simon Škvor.

Spoznamo beneškoslovenski tip starih hiš. Izvemo, da je bilo ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja še zelo živahno med več kot 200 prebivalci. Imeli so kolektivno gospodarjenje, ko so pridelek vzgojili in ga tudi prodali, zaslužek pa so si delili po posebnem, vsakič drugačnem ključu. Do leta 1968 so imeli šolo, nekaj let zatem pa se je v vasi rodil zadnji otrok. Eksodus je vas doživela po drugi svetovni vojni, ko je zaradi težavnih razmer na mejnem območju v eni noči s trebuhom za kruhom odšlo 50 prebivalcev. Zadnji udarec pa je bil potres leta 1976, ki je porušil polovico hiš.

Vas spet živi

Življenje se v Robidišče vrača zadnjih deset let. Obnovili so 14 hiš. Na stari Vančevi domačiji so uredili muzej s črno kuhinjo kot novim jedrom vasi. Oživljajo kmetovanje, pasejo drobnico in delajo mlečne izdelke, ki jih ponujajo Cencičevi.

Za Škvorove pa je bila prelomnica leto 2011, ko so končali prenovo treh počitniških hiš s skupaj več kot 20 ležišči. Gostom, ki jih obiskujejo od aprila do konca oktobra, ponujajo tudi zelenjavo s svojega vrta.

domacija-skvor5-psu.1404413829.jpg.o.600px.jpg

»Zadnja tri leta spomladi prirejamo StoneWood - tedensko druženje z mladimi kamnoseki in oblikovalci lesa, ki ustvarjajo različne predmete in tudi kaj popravijo,« pravi Meščeva. Dodaja, da julija pričakujeta dijake iz Velike Britanije, ki pridejo v vas za nekaj dni kot prostovoljci. S Simonom Škvorom razvijata trajnostni turizem v želji, da bi tudi zunaj sezone vas čim bolj živela. »Nastaja učilnica za ohranjanje jezika, kulinarike, kamnoseštva in ustvarjanja iz lesa, kar domačini prenašajo na mlajše generacije,« pojasnjuje Staša Mesec.

S Simonom sta kupila še eno zapuščeno hišo, kjer bi rada uredila skupna ležišča in večji prostor za obroke, druženje, tečaje joge in še česa. Razmišljata, da bi denar za projekt poskušala zbrati tudi z množičnim financiranjem (crowdfundingom).

Razvijata še en projekt, tokrat v naravi. »Želimo postaviti inovacijski poligon - ljudem, ki nimajo svoje zemlje, bi v naših gozdovih in na pašnikih ponudili, da posadijo ali posvojijo drevo, postavijo klop, gugalnico ali kaj drugega, kar bi jih zvabilo v naravo, v Robidišče,« še pravi Staša Mesec. Te dni jim ne manjka gostov iz vse Evrope in tudi z drugih celin. A vedno najdejo prostor za novega obiskovalca, ki bi v Robidišču rad dočakal jutro.

domacija-skvor6-psu.1404413831.jpg.o.600px.jpg

Foto: Petra ŠubicNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Na Travelstarterju tudi savna

Med prazniki, ko turizem zacveti, smo pogledali turistično ponudbo na Travelstarterju.

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Intervju: Atrijska hiša je legitimna izbira, a je ne moremo zgraditi kjerkoli

Arhitekt Aleksander Vujović o značilnostih pritličnih hiš in bivanja v njih

OGLAS
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Lumar - inteligentna arhitektura, povezana z energetsko učinkovitostjo

V Lumarjevih hišah se prepletajo odličen dizajn, inteligentna arhitektura in najboljše tehnologije. Tako presegajo standardno hišo,...

MANAGER
Manager
Manager Izzivi 2016: Jub bo začel graditi tudi hiše

Gradnja hiš na ključ proizvajalcu barv in fasadnih sistemov odpira nove možnosti rasti, ki so v dosedanji dejavnosti na zasičenem trgu...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Bi radi prenovili hišo? Tu lahko dobite za pet tisoč evrov materiala 1

Do 29. aprila se lahko prijavite na nagradni natečaj Slovenska hiša za 21. stoletje. Če boste strokovno komisijo prepričali, da prav...

DRAŽBE
Članki
Članki To je hiša v Celju, ki jo je 42 dražiteljev podražilo za skoraj 90 tisočakov!

Nizka izklicna cena se splača! Dražitelji so ceno hiše v središču Celja zvišali s 44 na 133 tisoč evrov