Minister Dragonja bo ovadil lastnike Heliosa. Se je vsem zmešalo?

Čas branja: 3 min
24.06.2014  14:01
Finance komentiramo napoved kazenskih ovadb

"Gospodarsko ministrstvo bo na podlagi zbranih informacij glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in sedanje uprave Heliosa." To je na današnji seji parlamentarnega odbora za delo, ki obravnava socialne posledice privatizacije, napovedal minister Metod Dragonja, poroča STA. Dragonja je član Zavezništva Alenke Bratušek.

Ministrstvo se je za ta korak odločilo zaradi vrste problematičnih dejanj, ki so ogrozile nadaljnjo poslovanje oziroma nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo. "To je relativno zahtevna naloga," je zahtevnost vložitve kazenskih ovadb orisal Dragonja. Minister računa, da bodo v naslednjem tednu opravili to nalogo in jo tudi predstavili javnosti.

Komentar Financ: »Kdo pri milem Bogu bo pripravljen sploh vlagati v naša podjetja, če bomo lastnike kazensko ovadili? Zdi se, da je predvolilna vročica Metoda Dragonjo čisto zanesla. Od nekdanjega poslovneža, ki je delal za mulitinacionalko Novartis (bil je direktor Leka) in bil svetovalec NLB v Moskvi, bi pričakovali, da razume, kako delajo podjetja, ki so vpeta v mednarodno okolje. Prevzem Heliosa bo Ring skupaj s stroški stal okrog 150 milijonov evrov. Neumno bi bilo plačati tolikšno kupnino, da bi uničili podjetje.«

Aleš Lokar: Predvolilni boj lahko pokvari privatizacijo in zniža kupnine

"S takimi izjavami dajejo slovenski politiki katastrofalne signale tujim vlagateljem. Uvrstil bi jo v kategorijo predvolilnega prerivanja, predvsem na levici, saj menim, da neke osnove ni. Je pa katastrofa, da tak signal prihaja pet pred dvanajsto, saj v prihodnjih tednih pričakujemo zavezujoče ponudbe za Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije. S tem sami sebi streljamo v koleno, saj lahko take poteze vplivajo na ceno, katerega od potencialnih kupcev lahko tudi odvrne. Tujci imajo že zdaj blazno majhno zaupanje v državo in politiko, to je le še dodaten kamenček. A Slovenija je tudi Evropski komisiji dala jasne zaveze glede privatizacije. Zato menim, da - ne glede na to, kakšne barve bo koalicija - koraka nazaj ni.

dragonja-metod44-ih.1397155933.jpg.c.480px.jpg

Praksa prevzemnikov, kjer se finančna bremena za poplačilo delničarjev prenese na prevzeto družbo so po ministrovem mnenju "vsebinsko povsem nesprejemljiva". To namreč prevzeto družbo zelo omeji pri njenem nadaljnjem razvoju, pravi Dragonja.

Komentar Financ: Pri prevzemih tarča zmeraj tako ali drugače plača prevzem, saj gredo dividende, ki jih tarča ustvari, lastnikom. Pri tako imenovanih tajkunskih prevzemih (Merkur, Pivovarna Laško) tarče niso bile zmožne plačati prevzema. Kako bo pri Heliosu, bomo še videli.

Kot je v začetku seje odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pojasnil Janko Veber, so bila pričakovanja ob prodaji Heliosa povsem drugačna, kot se kažejo zdaj. Ob začetku prodajnega postopka je bilo v Heliosu 1300 zaposlenih, zdaj so avstrijski lastniki odpustili 155 delavcev.

Komentar Financ: »Za program privatizacije 15 podjetij plus ena je v parlamentu glasovala koalicija, katere del so Socialni demokrati (SD). Privatizacijskih postopkov se lahko udeležijo vsa podjetja, cilj pa mora biti maksimizacija kupnine, ne maksimizacija zaposlenosti. Janko Veber kot predsednik državnega zbora prejema plačo. Če želi, da podjetja ostajajo v slovenski lasti, naj začne kupovati delnice, k enaki akciji pa lahko povabi strankarske kolege. Če ima SD 12 tisoč članov, bi vsak primaknil 12 tisoč evrov in bi lahko bila stranka lastnica Heliosa, kjer bi lahko zaposlili dodatne ljudi.

Helios v lastništvu Zvona Holdinga - dejansko ga je upravljal menedžment z Urošem Slavincem na čelu - ni bil optimalno upravljanja družba, zato so bile potrebne prilagoditve, tudi pri zaposlenih. Podjetje ima lastnik zaradi dobička. Če ni dobička, se lastniku ne s plača imeti ne delavcev, ne podjetja.

Največji krivec za odpuščanja je prav nekdanje vodstvo, z Urošem Slavincem na čelu. Namesto, da bi se ukvarjalo s poslom, se je s politikantstvom - obrambo pred prevzemom. To dokazujejo tudi številke. Slavinec je zaspal, že lani ni dosegel rezultatov, ki mu jih je zastavil nadzorni svet, niti ni optimiziral družbe več na Slavinec zaspal, kriv pa prevzemnik, ki ga še ni), tudi letos pa se vodstvo (Slavinec je v pokoj odšel s 7. aprilom letos, njegovo mesto je zasedel dotedanji prvi finančnik družbe Aleš Klavžar) ni pravilno odzivalo na razmere na trgu (več na Helios spet v škripcih, opešala prodaja na Balkanu, PPG odhaja? - dodajmo, da iz Heliosa do danes nismo dobili pojasnila, kako se bodo odzvali na razmere na trgu).

janko veber

Poleg tega je novi lastnik Heliosa povečal dolg s 102 na 407 milijonov evrov. "Upravičeno se sprašujemo, kakšna bo nadaljnja pot Heliosa, kajti gre očitno za evidentno izčrpavanje," je poudaril. Poleg zmanjšanja števila zaposlenih je zelo zaskrbljujoče, da so vse aktivnosti Heliosa kot centra za evropske raziskave in razvoj prekinjene, ukinjene so vse investicije, ukinjen je tudi investicijski sektor. Hkrati ugotavljajo, da Ring ne poplačuje več obveznosti do dobaviteljev, je še dejal Veber.

Komentar Financ: »Po zadnjih javno objavljenih podatkih ima Helios 85 milijonov evrov neto finančnega dolga, ali je novi lastnik res prevalil del financiranja na podjetje bo razvidno ob objavi polletnega poročila. Ali Helios ni sposoben poravnavati obveznosti do dobaviteljev sprašujemo Helios, odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Preberite tudi:

30.07.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
ECB: nove ukrepe zavozlala ... in povzročila valutno gugalnico 1

Po objavi novih ukrepov ECB minuli četrtek je vrednost evra eno minuto strmoglavo rasla, zatem eno uro hitro upadala, pa 18 ur spet...

FINANCE
So slovenske družbe odporne proti geopolitičnim pretresom? 1

Kakšna opozorila pred globalnimi pretresi dajejo svojim delničarjem in upnikom najboljša slovenska podjetja

FINANCE
Če Draghi ni poletel s helikopterjem, bi lahko Lagardova? 1

Verjetno helikopterski denar ni prava rešitev, a dejstvo je, da tudi to, kar počne ECB, očitno ne deluje

FINANCE
Javno zdravstveno blagajno po odločitvah vlade čakajo večji izdatki

Med drugim naj bi vlada podaljšala delno plačilo specializacij zdravnikov iz blagajne ZZZS tudi v leto 2020 in 2021

FINANCE
Kako so poslovala podjetja raznih panog v drugem četrtletju

V predelovalni dejavnosti so naložbe pomenile pet odstotkov čistih prihodkov od prodaje

PRO
Članki
Članki Katera so najboljša industrijska podjetja v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 9. oktobra zbrani na enem mestu in medsebojno...